Eturauhassyövän löytyminen usein tuurista kiinni – Tauti todetaan jopa 5 000 suomalaismiehellä vuosittain

Jaa kaverilleTilaa Seura
Eturauhassyöpä todetaan reilulla 5 000 miehellä vuosittain.
Eturauhassyöpä todetaan reilulla 5 000 miehellä vuosittain. © istockphoto
Eturauhassyöpä löydetään usein muiden tutkimusten yhteydessä, kun tutkitaan vaikka virtsaamisongelmia. Riskiä sairastua madaltaa kasvispainotteinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja raittius.

Eturauhassyövän löytyminen oikeaan aikaan on tuurista kiinni

Totta. Aluksi eturauhassyöpä on oireeton ja eturauhassyövän löytyminen oikeaan aikaan on hieman tuurista kiinni. Usein tauti löydetään muiden tutkimusten yhteydessä, kuten tutkittaessa eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua tai virtsaamisongelmia.

Jos tauti aiheuttaa oireita, kuten kipua, on se levinnyt. Levinnyttä tautia ei pystytä hoitamaan parantavasti, vaan sen etenemistä pyritään hidastamaan.

Syöpähoidot parantavat elämänlaatua

Tarua.

Parhaassa tapauksessa eturauhassyövän hoidot huonontavat elämänlaatua vain vähän. Suurimmalle osalle potilaista tulee jonkinlainen erektiohäiriö.

Jos hermokudos vaurioituu pahasti toimenpiteessä, eivät potenssilääkkeetkään auta. Joillakin potilailla hoitojen seurauksena virtsarakko tai peräsuoli voi menettää pidätyskykynsä.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa

Totta. Tauti todetaan reilulla 5 000 miehellä vuosittain. Ennuste on kuitenkin yleensä hyvä. Sairastuneista, jolta kasvain löydetään paikallisena, yli 90 prosenttia on elossa 10 vuoden päästä diagnoosista.

Eturauhassyöpä on ikääntyvien miesten tauti, keskimäärin se todetaan 71-vuotiaana. Lähes kaikilla 80-vuotiailla on eturauhassyöpä, mutta suurimmalle osalle se ei aiheuta toimenpiteitä.

”Eturauhasen läpi kulkee virtsaputki. Siksi eturauhasvaivoja tulee iän myötä lähes kaikille miehille”, Antti Rannikko sanoo.

”Eturauhasen läpi kulkee virtsaputki. Siksi eturauhasvaivoja tulee iän myötä lähes kaikille miehille”, urologian erikoislääkäri Antti Rannikko sanoo. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Lue myös: Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä – Urologi Antti Rannikko kaipaa rahaa tutkimustyöhön: ”Meidän on pärjättävä sillä, että tuotamme maailmaan uusia ideoita”

Lue myös: Eturauhassyöpä on monen tutkimuksen kohteena – Tämä on uusista hoitomuodoista merkittävin

X