Onko satunnainen ylensyönti haitallista? Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia vastaa

Suuret annoskoot lisäävät riskiä ruoansulatusvaivoille.
Suuret annoskoot lisäävät riskiä ruoansulatusvaivoille. © istockphoto
Iästä riippumatta on tärkeää huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä, sillä se vaikuttaa oleellisesti verensokeritasoon ja jaksamiseen, muistuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Miten satunnainen ylensyönti vaikuttaa? Tätä pohtii Kotilääkärin lukija.

Kysymys: Haittaako satunnainen ylensyönti?

”Onko haitallista syödä välillä poikkeuksellisen paljon? Syön muuten terveellisesti ja urheilen”, kysyy nimimerkki Stoblina.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia vastaa:

On normaalia, että jonain päivinä syödään enemmän kuin toisena. Poikkeuksellisen paljon on toki laaja käsite, ja ihmiset mieltävät sen eri tavoin.

Jos paino pysyy hallinnassa ja vireystila hyvänä ja energian saanti ja kulutus ovat tasapainossa, ei ajoittaisesta runsaammasta syömisestä tarvitse huolestua.

Nuoren ihmisen keho sietää yleensä paremmin suurempia ruokamääriä. Iän myötä tilanne muuttuu.

Iästä riippumatta on tärkeää huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä, sillä se vaikuttaa oleellisesti verensokeritasoon ja jaksamiseen.

Jos ateriaväli venyy pitkäksi, seurauksena on usein hallitsematonta ja liiallista syömistä, makeanhimoa ja väsymystä.

Tutkimusten mukaan suuri annoskoko aiheuttaa voimakkaamman aterian jälkeisen tulehdusvasteen, jolla on merkitystä erityisesti kroonisia sairauksia sairastaville.

Suuret annoskoot lisäävät riskiä ruoansulatusvaivoille, ja harvoin syödyt isot annokset voivat hidastaa aineenvaihduntaa.

Kannattaa yrittää pitäytyä säännöllisessä syömisessä ja kohtuukokoisissa annoksissa.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi kotilaakari(at)otavamedia.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/20.

Suuret annoskoot lisäävät riskiä ruoansulatusvaivoille.

Huolettaako ylensyönti? Suuret annoskoot lisäävät riskiä ruoansulatusvaivoille. © istockphoto

Lue myös: Ylensyönti vapauttaa dopamiinia, joka koukuttaa hyvällä ololla – Näin pääset mässäilystä eroon

Lue myös: Miten estää ylensyönti kotona? Asiantuntija painottaa kahden asian tärkeyttä

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti