Voiko seksiä haluta liikaa? Halujen eriparisuus voi johtaa parisuhdeongelmiin

Aikuisen naisen seksuaalisuus voi puhjeta kukkaansa, kun elämänkokemus ja itsetunto ovat kohdillaan ja uskaltautuu heittäytymään omana itsenään hetkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aikuisen naisen seksuaalisuus voi puhjeta kukkaansa, kun elämänkokemus ja itsetunto ovat kohdillaan ja uskaltautuu heittäytymään omana itsenään hetkeen.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Raskauden pelon ja lapsiperheen arjen pyörityksen väistyminen elämästä voivat antaa tilaa aikuiselle seksuaaliselle halulle.

Ihmiset ovat hyvin yksilöllisiä seksuaalisuutensa toteuttamisen suhteen.

Kuukautisten loppumisen jälkeen hormonikorvaushoito pitää limakalvot kunnossa ja mielen virkeänä, mikä voi antaa positiivista potkua aikuisen arkeen ja seksiin.

Itsetyydytys ja oma seksi antavat myös nautintoa

Halujen eriparisuus voi johtaa parisuhdeongelmiin. Valitettavasti on harvinaista, että halun määrä olisi kumppaneilla täysin samanlainen. Tällöin itsetyydytys/oma seksi on enemmän haluavalle kumppanille turvallinen ja terveellinen tapa saavuttaa nautintoa.

Addiktiivinen seksikäyttäytyminen tarkoittaa seksiin liittyvää pakonomaista käytöstä, joka aiheuttaa ihmiselle stressiä, ahdistusta, masennusta ja muita ongelmia.

Usein tämänkaltainen käyttäytyminen vie henkilöltä paljon aikaa ja rahaa, keskustelunaiheet pyörivät poikkeavan paljon seksin ympärillä, itsetyydytys voi olla pakonomaista ja seksiin voi liittyä valtapeli ja lukuisia seksikumppaneita. Seksi voi muuttua hyvin erikoiseksi ja kiihottumiseen tarvitaan aina pornoa tai muita virikkeitä.

Seksuaaliterapeutti auttaa kun seksistä tulee suorittamista

Jos seksistä tulee nauttimisen sijasta suorittamista, on hyvä tarkastella asiaa asiantuntijan, kuten seksuaaliterapeutin kanssa.

Joskus poikkeavan korostuneen seksuaalisuuden taustalla voi olla neurologinen sairaus tai lääkkeen haittavaikutus.

Esimerkiksi dementiaan ja Parkinsonin taudin dopaminergiseen lääkitykseen voi liittyä hyperseksuaalisuutta.

Asiantuntijana Katja Kero, LT Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X