Herätä seksihalut! Näillä vinkeillä ja seksuaaliterapeutin ohjeilla saat uutta kipinää parisuhteeseesi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Mobiilisovellus tarjoaa apua parisuhdeviestintään.
© iStock
Heräisivätkö seksihalut sittenkin? Jos ideat kipinän sytyttämiseksi ovat lopussa, lue seksuaaliterapeutin vinkit. Näin jopa älypuhelinkin voi auttaa.

Parisuhde on yksi elämän tärkeimmistä ihmissuhteista, ja sen hyvinvointi heijastuu kaikkialle arjessa. Seksihalut hiipuvat monessa suhteessa ajan myötä eikä seksielämää piristä joka kodissa koronaeristyksen aiheuttama poikkeuksellinen symbioosikaan.

Tiivis yhdessäolo turhauttaa

Väestöliiton terapiapalveluissa työskentelevän kliinisen seksologin, erityistason seksuaaliterapeutin Jonna Karimon mukaan koronapandemia on lisännyt vastaanotolle hakeutuvien pariskuntien määrää.

Parisuhteen solmuja pyritään aukaisemaan sekä etäyhteyden avulla että paikan päällä.

”Olemme huomanneet, että koronapandemian synnyttämä tiivis yhdessäolon aika nostaa helposti esille kielteisiä tunteita kuten turhautumista”, Jonna Karimo kertoo

Turhautumisen tai ärsyyntymisen tunteita ei kannata pelätä eikä kieltää, mutta ne olisi hyvä sanoittaa kumppanille.

”Näitä kaikkia tunteita saa tuntea, kuuluvathan ne normaaliin arkeen. Kun niistä kertoo toiselle avoimesti, tunteet eivät saa niin paljon valtaa itsessä”, Karimo neuvoo.

Seksihalut kyllä heräävät pitkiltäkin talviunilta.

Seksihalut kyllä heräävät pitkiltäkin talviunilta. © iStock

Pelko hankaloittaa omista tunteista puhumista

Jonna Karimon mukaan suomalaiset pariskunnat taitavat keskustelun, mutta kielteiset tunteet, kuten häpeä tai riittämättömyys, voivat kiilata väliin ja hankaloittaa viestintää.

”Pelko riittämättömyydestä tai torjutuksi tulemisesta vaikeuttaa yhteyden ylläpitämistä suhteessa. Terapiassa autamme pariskuntia kohtaamaan näitä tunteita ja pääsemään niistä yli, jotta syntyisi uskallus ottaa kontaktia kumppaniin.”

Näin parannat seksielämääsi – Lue seksuaaliterapeutti Jonna Karimon viisi vinkkiä!

1. Tutustu omaan seksuaalisuuteesi

On hyvä pysähtyä miettimään tasaisin väliajoin, mitä itse toivoo seksiltä ja mikä saa omat ajatukset viriämään. Tällöin on helpompi kertoa omista haluista ja tarpeistaan myös kumppanille.

2. Avoin kommunikaatio

Omien tarpeiden ja toiveiden sanoittaminen kumppanille ääneen on tärkeää. Myös omaa kumppania kannattaa kuunnella; kun ymmärtää, mitä toinen ajattelee ja tuntee, on helpompi kokea tätä kohtaan myötätuntoa.

3. Arjen pitäminen myönteisenä

Kun kotona ilmapiiri on myönteinen, myös nautinnolle ja seksille on sijaa enemmän ja kynnys tehdä aloitteita seksin suhteen madaltuu.

4. Seksuaalisen vireen ylläpitäminen päivän mittaan pienin teoin

Pienet kosketukset, sanat ja eleet kertovat toiselle, että tämä on haluttu. Lähtiessä ja kotiin palatessa on hyvä ottaa kumppaniin kontaktia yhteyden ylläpitämiseksi. Myös päivän aikana toiselle voi lähettää viestiä, että tämä on ajatuksissa.

5. Päivitä oma seksuaalinen käsikirjoituksesi ja kerro siitä kumppanille

Pitkässä parisuhteessa ehtii tapahtua elämän varrella paljon sellaista, mikä muuttaa myös omaa seksuaalisuutta ja mieltymyksiä seksin suhteen – alkusuhteen kaava ei välttämättä enää toimikaan pidemmässä suhteessa.

Jään voi murtaa sovelluksen avulla

Jos jokin asia hiertää, ota se puheeksi kumppanin kanssa. Tähän loppupäätelmään päätyi muutama vuosi sitten pirkanmaalainen yrittäjä Henry Kulmalakin.

”Helpommin sanottu kuin tehty, etenkin kun pitäisi puhua seksistä”, Henry Kulmala toteaa.

Henry Kulmala oli jo pitkään halunnut valjastaa ohjelmistokehittäjän taitonsa päästäkseen tekemään yrityksessään jotakin, mikä lisäisi aidosti ihmisten hyvinvointia. He ryhtyivätkin pohtimaan, voisiko sovelluksen avulla luoda neutraalin maaperän kommunikoida parisuhteen herkistäkin asioista.

Oivallus synnytti idean Lovewish-viestintäsovelluksesta, jonka tarkoitus on lisätä kumppanien välistä myönteistä vuoropuhelua pienin teoin ja sanoin. Samalla se voi auttaa murtamaan jäätä ja toimimaan keskustelunavaajana syvempiin parisuhteen solmuihin.

Matalampi kynnys seksistä puhumiseen

Sovellus auttaa mielikuvituksettomampaakin käyttäjää, koska se tarjoaa keskustelun aloittamisen tueksi seksuaaliviestintään erikoistuneen asiantuntijan tekemää valmista sisältöä. Asiantuntija-apua on sovelluksen kehitykseen saatu myös useilta seksuaaliterapeuteilta ja Väestöliitolta.

”Toimiva viestintä lisää parisuhteen hyvinvointia ja onnellisuutta, eikä tarvitse jäädä odottamaan ”sitä oikeaa hetkeä”, jota ei välttämättä ole arjen kiireessä helppo löytää”, Henry Kulmala kertoo.

Lovewishin voi ladata sovelluskaupasta, jonka jälkeen sen voi parittaa kumppanin sovelluksen kanssa – sisältö kulkee Kulmalan mukaan turvallisesti ja  anonyymisti sovelluksen sisällä.

Omista tuntemuksistaan voi viestiä toiselle vaikkapa päivittämällä love-statuksensa, mikäli illalla mielii yhteistä laatuaikaa viettää ja kenties herätellä seksihaluja.

Lovewish auttaa viestimään kumppanille.

”Lovettaminen auttaa rakentamaan suhteeseen positiivista odotusta, läheisyyttä ja kipinää”, ohjelmiston kehittäjä Henry Kulmala kertoo. © Sinun Software

Mistä tunnistaa luotettavan älypuhelinsovelluksen – ja koska pitäisi hälytyskellojen soida?

Yhä useampi pohtii sovelluskaupassa yksityisyyteen ja tietoturvaan liittyviä kysymyksiä etenkin silloin, kun sovelluksen kautta jaetaan omaan yksityiselämään, kuten parisuhteeseen liittyviä asioita.

It-asiantuntijan ja tietokirjailijan Petteri Järvisen mukaan varmin luotettavan älypuhelinsovelluksen tunnusmerkki ovat sen suuret käyttäjä- ja latausmäärät. Lisäksi mitä kauemmin sovellus on ollut markkinoilla, sen luotettavampi se yleensä on.

”Kannattaa myös käydä katsomassa, miltä sovelluksen tarjoajan kotisivut näyttävät – vaikuttavatko ne luottamusta herättäviltä vai täysin kotikutoisilta”, Järvinen vinkkaa.

Älä lataa tuntemattomia tiedostoja tai sovelluksia

Petteri Järvisen mukaan hälytyskellojen tulisi soida, jos älypuhelimeen tarkoitettu sovellus pitää ladata jostakin muusta kuin virallisesta sovelluskaupasta. Huolestua tulisi myös, mikäli sovelluksen asentamisen yhteydessä käyttäjältä pyydetään heti rahaa.

”Sovellusta tulisi saada testata ilmaiseksi tietyn koeajan ennen luottokorttitietojen antamista laskutussopimuksen tekemistä varten”, Järvinen sanoo.

Hän kehottaa myös kiinnittämään huomiota palveluntarjoajan kotimaahan – mikäli se sijoittuu EU-alueen ulkopuolelle, palveluntarjoajaa voi olla vaikea saada vastuuseen tietosuojalakien rikkomisesta.

Harmiton peli voikin urkkia käyttäjä tietoja

Petteri Järvinen ei suosittele asentamaan tuntemattomia sovelluksia puhelimeen – päinvastoin, puhelimessa olevien sovellusten määrää kannattaisi minimoida.

”Älypuhelimeen tarkoitetut pelisovellukset saattavat tyypillisesti sisältää taustalle piilotettuja toimintoja, jotka urkkivat puhelimen sisältöjä tai sijaintia.”

Mobiilipelit keräävät käyttäjätietoja.

Kerättyjä tietoja voidaan käyttää kohdentamaan käyttäjälle mainossisältöä. © iStock

Yhteys palveluntarjoajaan tai viime kädessä tietosuojavirastoon

Mikäli älypuhelimen käyttäjän yksityisyydensuojaa on rikottu, Petteri Järvisen mukaan tulee olla yhteydessä puhelinsovelluksen valmistajaan tai palveluntarjoajaan. Mikäli asia ei etene toivotusti, kannattaa ottaa yhteys tietosuojavirastoon, jonka puhelinpalvelu palvelee kuluttajia.

Hän myös muistuttaa, että vuonna 2018 voimaan astunut uusi EU:n tietosuojalaki on mahdollistanut asioimisen suomalaisen viranomaisen kanssa, vaikka palveluntarjoaja olisikin toisessa EU-maassa.

Lue myös: Parisuhde kriisissä: löytyykö netistä apua? – ”Ihmiset etsivät tiedostamattaan verkosta vahvistusta omiin uskomuksiinsa”

Lue myös: Lasten syntymän jälkeen on parisuhde koetuksella: Miksi vaimo haluaa vähemmän seksiä?

X