Hoida talven kuivattamat huulet ihanan pehmeiksi – Näin kosteutat ne sisäisesti ja ulkoisesti

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kosteutusta sisäisesti ja ulkoisesti
© istockphoto
Talvella huulet rohtuvat hetkessä eikä niiden lipominen auta. Asiantuntija neuvoo, miten huulet saa jälleen suukonpehmeiksi.

Huulten iho eroaa muusta kasvojen ihosta siinä, että huulissa iho on läpikuultavaa ja ohutta. Vaikka usein sanotaan, että huulet kuivuvat nimenomaan talvella, voivat huulet kuivua yhtä lailla kesälläkin auringon tai vaikkapa suolaisen meriveden vuoksi.

”Ulkoiset tekijät eivät ole ainoita, jotka vaikuttavat huulten ihon kuivumiseen. Vitamiininpuutokset tai huono yleiskuntokin saattaa näkyä huulissa”, sanoo opettaja Maria Shenshin Suomen Kosmetologikoulusta.

Shenshinin mukaan liian voimakkaat ihonpuhdistusaineet kuivattavat ihoa. Jos tätä epäilee, kannattaa vaihtaa puhdistusainetta. Huulille hellävarainen puhdistusaine on esimerkiksi tavallinen perusvoide, jolla voi poistaa huulipunan lisäksi muunkin meikin.

Kosteuttava huulipuna

Huulipuna hoitaa huulten ihoa kuin huulivoide, kunhan puna on rasvapohjainen ja kosteuttava ja sisältää esimerkiksi manteli-, seesam- tai arganöljyä.

Jotkin huulilakat tai mattapunat kuivattavat niissä olevien väripigmenttien takia.

Korres lip butter

Värillisen huulivoiteen sisältämä karitevoi ja riisivaha hoitavat rohtuneitakin huulia. Korres lip butter, väri wild rose. 13 €.

Kosteutus haihtuu huulista nopeasti – Näin kosteutat huulia sisäisesti

Monipuolinen ravinto, riittävä veden juominen, omega 3 ja 6 -rasvahapot sekä vitamiinit A, B, C ja D ovat hyviä huulillekin. Kalassa, porkkanassa ja tomaatissa esimerkiksi on huulten hyvinvointia tukevia ravintoaineita.

”Koska huulista hikirauhasten lisäksi puuttuvat talirauhaset, niistä puuttuu luonnollinen voitelu”, Shenshin muistuttaa.

Kosteus haihtuu huulista nopeasti. Kuivumista nopeuttaa huulten jatkuva lipominen, sillä sylki kuivattaa ohutta ihoa. Sekin kuivattaa, jos suuta ruokailun aikana pyyhkii edestakaisin lautasliinalla. Hankaavan liikkeen sijaan huulia tulisikin lähinnä taputella kevyesti lautasliinalla.

Jos huulet verestävät, niihin ilmestyy haavaumia eikä mikään voide auta, pitää mennä lääkäriin, sanoo Shenshin.

Clinique huulirasva

Saman rasian toisella puolella on kuorinta-aine ja toisella huulivoide. Clinique Sweet Pots Sugar Scrub & Lip Balm. 29 €.

Huulirasvat

Kynämäinen huulivoide levittyy hyvin. Sisältää ruusuvahaa ja karitevoita. Lierac hydragenist nutri-plumping balm. Väri ruusu. Labello crayon lipstick on kuin paksu värikynä. Voidemainen puna hoitaa ja kosteuttaa huulia, 7 €. Kuvan väri poppy red.

Weledan skin food

Weledan skin food -klassikon nimi löytyy nyt myös huulivoiteesta. Tuotteessa on muun muassa lanoliinia ja mehiläisvahaa. 11 €.

Hoida huulien kuivaa ihoa säännöllisesti

Tavalliseen kuivuuteen auttavat huulivoiteet jo muutamassa päivässä. Hoitamalla huulia säännöllisesti samalla tavalla kuin muutakin kasvojen ihoa saa parhaiten tuloksia.

Shenshin suosittelee huulille huulivoiteiden lisäksi muitakin hoitovoiteitta kuten päivä- ja yövoiteita sekä öljypitoisia seerumeita. Huulivoiteissa tulisi olla luonnonmukaisia öljyjä, mehiläisvahaa tai esimerkiksi karitevoita.

Ihon kuoriminen kannattaa ulottaa myös huuliin ja levittää niille sen jälkeen hoitava naamio. On olemassa huulille tarkoitettuja kuorintoja, jotka ovat tarpeeksi hellävaraisia. Kuorinta-aineen voi sekoittaa itsekin oliiviöljystä ja sokerista.

Hyvä vinkki huulille on vanha kunnon suunkehälihaksen jumppaaminen x-y-liikkeitä tehden.

Artikkeli on julkaistu Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X