Tutkimus: ”Vaihdevuosien hormonikorvaushoito lisää syöpäriskiä” – Uskaltaako sitä enää käyttää? Näin vastaa naistentautien erikoislääkäri

Jaa artikkeli
Lisääkö hormonikorvaushoito syöpäriskiä?
© istockphoto
Vaihdevuosien hormonihoito lisää rintasyövän riskiä enemmän kuin on luultu, kertoo uusi laaja, kansainvälinen tutkimus.

Toisin kuin on ajateltu, rintasyövän riski ei häviä hormonikorvaushoidon lopettamisen myötä, vaan säilyy jopa kymmenen vuoden ajan. Alle vuoden mittainen hormonikorvaushoito ja paikallisesti käytetyt valmisteet eivät kuulu tämän riskin piiriin.

Oxfordin yliopistossa tehty tutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Sen mukaan naisen ikä ei vaikuttanut rintasyöpäriskiin, vaan ratkaisevaa oli hormonikorvaushoidon pituus.

Miten tutkimuksesta ajatellaan Suomessa?

”Siinä esitetyt hormonikorvaushoidon rintasyöpäriskiä lisäävät luvut ovat linjassa aiempiin tutkimuksiin. Suomessa 10–12 sadasta 50-vuotiaasta naisesta saa rintasyövän loppuelämänsä aikana”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Anna-Mari Heikkinen sanoo.

Hänen mukaan ilman vaihdevuosien hormonihoitoa rintasyövän riski pienenee kahdella rintasyövällä sataa naista kohden. Suurimman syyt rintasyöpään sairastumiseen aiheutuvat muista riskitekijöistä kuin hormonilääkityksestä.

”Uutta tässä tutkimuksessa on se, että pitkän hormonihoidon jälkeen rintasyöpäriski ei laske samalle tasolle kuin hormonia käyttämättömän riski. Tästä asiasta tutkimustieto on aiemmin ollut ristiriitaista”, Heikkinen summaa.

Hormonikorvaushoito lisää syöpäriskiä – moni nainen saa apua hormonihoidosta vaihdevuosioireisiinsa. © iStock

Onko hormonikorvaushoito uuden tutkimuksen valossa terveyden kannalta turvallinen vaihtoehto?

”Uusi tutkimus ei muuta asioita. Rintasyöpäriski liittyy pitkään estrogeenin ja keltarauhashormonin käyttöön yhtenä riskinä muiden joukossa. Hormonihoitoa käytetään hankalien vaihdevuosioireiden hoitoon riskien arvioinnin jälkeen harkinnan mukaan, kuten tähänkin asti”, Anna-Mari Heikkinen sanoo.

Lue myös: Vaihdevuodet tekivät Hanna Sumarin elämästä helvetin: ”Aion jatkaa hormonikorvaushoitoa vielä vanhainkodissa – sain sen avulla elämäni takaisin”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 10/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X