Hyvästi aikuisiän akne!

Jaa artikkeli
© 123RF

Niin teini-iän kuin aikuisuudenkin aknessa kyseessä on hormonihäiriö.

Teinille akneongelma on kuin kitkerä kirsikka hormonihässäkkäkakun päällä.

Hyväihoisen aikuisen hyvin järjestettyyn elämään aikuisiän akne sen sijaan ilmestyy kuin taivaalta putoava ydinpommi; sen jälkeen mikään ei ole enää järjestyksessä.

Tuleen ei silti kannata jäädä makaamaan. Hoitamaton akne saattaa nimittäin arpeuttaa paitsi sielun myös ihon.

Vakaviin aknetapauksiin auttaa A-vitamiinijohdannainen isotretinoiini. Ihotautilääkäri määrää sitä 4–6 kuukauden annoksina, ja lääkekuuriin liittyy tiukkoja ohjeita, joita kannattaa noudattaa. Esimerkiksi sikiövauriouhan takia kuurin aikana ei saa tulla raskaaksi.

Aikuinen tekee itse hoitopäätöksensä, mutta nuorten aknen uhrien vanhempien kannattaa harkita kuuria vakavasti, jos tauti ei asetu muulla hoidolla.

Tutkimusjohtaja Hans-Jürg Furrer vieraili syksyllä Helsingissä edustamansa apteekkisarja Louis Widmerin merkeissä.

Hänellä on hyviä neuvoja akneihoiselle:

”Akneihossa talintuotanto on tietysti liiallista. Teini-iän aknessa ihon ärsytystä lisäävät bakteerien tukkimat ihohuokoset. Huolehdi siis ihosi puhtaudesta aamuin illoin ja mene ihotautilääkärille. Aknen kanssa ei kannata ryhtyä tuotekokeiluihin, se voi pahentaa ihon tilaa.”

Ylirasvaisia voiteita kannattaa välttää. Aknea aiheuttavista ruuista ei ole olemassa tutkimusnäyttöä, mutta terveet elämäntavat, tupakoimattomuus, maltillinen alkoholin käyttö ja auringolta suojautuminen ovat kaiken ihohoidon perusta. Ihotautilääkärin ohjeita noudattamalla varmistat sen, että selviät aknestasi ilman arpia, tutkimusjohtaja opastaa.

Lievempään aikuisiän akneen hän suosittelee uudistunutta Skin Appeal -tuotetta.

Joidenkin kasvien molekyyleillä on ominaisuuksia, jotka pystyvät säätelemään ihon talituotantoa. Avokado on yksi tällaisista kasveista. Skin Appeal Sebo Fluid -geelivoiteessa avokadoöljyn sisältämä ainesosa tasapainottaa talineritystä estämällä talirauhasten toimintaa aktivoivan entsyymin toimintaa.

”Antibakteerinen geeliemulsio ei ole liian rasvainen, vaikka kosteuttaakin ihoa tehokkaasti. Iholle jää mattapinta geelivoiteen tärkkelysfosfaatin ansiosta. Safloriöljy puolestaan kosteuttaa ja sopii hyvin rasvaiselle iholle, koska se ei tuki ihohuokosia. Akneihokin tarvitsee kosteutusta, sitä tuovat D-pantenoli, allantoini ja A-vitamiini”, Furrer kertoo.

Kauneushoitolastakin saa ammattiapua aknen hoitoon. Erikoiskosmetologi Eva Laanti kohtaa Kauneussalonki Helsinki -hoitolassaan myös aikuisiän aknea potevia asiakkaita.

”Akne vaatii aina yksilöllisen hoitosuunnitelman. Siksi ensimmäisellä tapaamiskerralla käytetään aikaa ihon tilan selvittämiseen kyselykaavakkeen avulla. Akne ei parane yhdessä yössä, vaan sen hoito vaatii kärsivällisyyttä ja säännöllisyyttä”, Eva Laanti sanoo.

Jos sen sijaa syöksyy paniikkinappulaa painaen kokeilemaan uusia tuotteita, akne voi riehaantua.

”Elämänmuutokseen tarvitaan aikaa 3–6 kuukautta. Iho tottuu uuteen hoitotapaan vähitellen. Ensimmäisenä hoitona saatan tehdä Dermaviduals-entsyymihoidon.”

Siinä iho kuoritaan ananaksen ja papaijan enstyymejä sisältävällä kuorintanaamiolla ihoa samalla höyryttäen. Kuorivan naamion sisältämä saviyhdistelmä imee huokosista irronnutta talia ja supistaa huokosia. Puhdistavat entsyymit neutraloidaan kurkkukasvovedellä.

Kuorinnan jälkeen asiakkaan iholle levitetään sopivia tehoaineita. Fosfatidyylikoliinia sisältävä tiiviste vahvistaa ihosolujen solukalvoja. Vitamin A -nanopartikel -tehotiiviste stabiloi ja kuljettaa A-vitamiinia ihon syvempiin kerroksiin.

”Hoidon aikana en juurikaan hipelöi enkä hiero ihoa. Sen sijaan teen kasvoille pitkän lymfahieronnan, joka ei ärsytä vaan edistää ihon puhdistumista. Samalla se rentouttaa asiakasta. Hoidon päätteeksi laitan asiakkaan kasvoille vielä Terra Sana eli Terve maa -nimisen savimineraalinaamion”, Laanti kertoo.

Hän suosittelee aknen taltuttamiseksi sarjahoitoa ja hoitosarjan tueksi säännöllistä kotihoitoa.

Kaverin ihovoidepurkille ei siis kannata mennä vaan käyttää itselle sopivia kotihoitotuotteita.

”Jos hoitorutiinista repsahtaa, akneiho ärtyy. Siksi säännöllisyys on poikaa. Ja ihon kuntoa heikentävä sokeri kannattaa karsia pois ruokavaliosta”, erikoiskosmetologi Laanti vinkkaa.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X