Ikä muuttaa suuta ja syljen eritys vähenee – Näillä vinkeillä pidät hampaasi kunnossa

Juurikaries voi kiertää ja nakertaa muutamassa kuukaudessa koko hampaan, kertoo suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juurikaries voi kiertää ja nakertaa muutamassa kuukaudessa koko hampaan, kertoo suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Iäkkään hampaat reikiintyvät helpommin kuin työikäisen

Totta.

Sylki puhdistaa hampaita, ja iän myötä syljen eritys vähenee. Jos hampaita on lisäksi korjattu, ja niissä on kruunuja tai siltoja, hampaiden puhdistaminen on aiempaa työläämpää.

Moni eläkeläinen napostelee enemmän kuin työvuosinaan ja kostuttaa kuivaa suuta erilaisilla juomilla. Tämä lisää hampaiden reikiintymisen riskiä. Mahdolliset herkkuhetket on hyvä keskittää muiden ruokailujen yhteyteen, jotta hampaat eivät ole jatkuvan happohyökkäyksen kohteena. Janojuomana kannattaa pitää vesi ja unohtaa mehut ja limsat.

Kuivuuden tunnetta voi helpottaa sivelemällä suun limakalvoille ja huuliin ruokaöljyä.

Juurikaries vaanii ikääntyneiden hampaita

Totta.

Iän myötä ikenet vetäytyvät ja hampaiden kaula tulee näkyviin. Juurikaries voi kiertää ja nakertaa muutamassa kuukaudessa koko hampaan, jolloin se voi katketa.

Iäkkään katkeava hammas on yleensä merkki siitä, että hampaita ei puhdista tarpeeksi hyvin ja suussa on juurikariesta.

Hampaiden pesu pitää hampaat puhtaana

Tarua.

Hampaiden peseminen fluorihammastahnalla aamuin illoin on hampaiden hoidon perusta, mutta sen lisäksi hammasvälit on puhdistettava joka päivä hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

Harjaamiseen kannattaa käyttää sähköhammasharjaa. Harjaamisen ja hammasvälien puhdistamisen oikean tekniikan opetteluun saa apua omalta hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä.

Hammaslääkäri voi tarvittaessa määrätä reseptillä reikiintymistä tehokkaammin estävää hammastahnaa. Vastaanotolla reikiintymiselle erityisen alttiita kohtia voidaan käsitellä fluorivalmisteella.

X