Jättikö puolisosi sinut yllättäen? Pariterapeutti neuvoo rauhoittumaan – Sokkierosta selviytyminen ja lopulta sen hyväksyminen on mahdollista: ”Jätetty tarvitsee tiedon, miksi hänet jätettiin”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Asiantuntijan vinkeillä selviät sokkierosta
© ISTOCKPHOTO
Sokkierosta selviää, mutta ensin täytyy rauhoittua. Sen jälkeen asioista kannattaa puhua läheisen tai terapeutin kanssa, jotta tilanteeseen saa etäisyyttä.

Jos kumppani täysin yllättäen ilmoittaa haluavansa erota, seurauksena on yleensä paniikki. Jätetyn olo tuntuu epätodelliselta, ja samaan aikaan hänen mielessään risteilee kysymyksiä, miksi toinen haluaa lähteä.

Rauhoita mielesi ja sulattele tieto

Väestöliiton parisuhdetiimin esimiehen Heli Vaarasen mielestä sokkierouutisen jälkeen on tärkeää pyrkiä rauhoittamaan itsensä. Tieto täytyy ensin sulattaa, ja vasta sen jälkeen kannattaa ryhtyä toimimaan.

”Apua kannattaa hakea luotettavilta läheisiltä tai kokeneelta psykoterapeutilta mahdollisimman pian. Terapeutti auttaa asettamaan tilanteen oikeanlaiseen perspektiiviin, jolloin voi välttyä ylireagoinneilta.”

Hädissään ihminen toimii usein primitiivisesti ja tekee helposti asioita, joita myöhemmin katuu. Jätetty voi esimerkiksi kokea halua vahingoittaa jättäjää, vaihdattaa ovien lukot tai yrittää estää jättäjää tapaamasta lapsia. Jotkut haluavat purkaa pahan olonsa julkisesti sosiaalisessa mediassa.

”Yleensä on hyvä käsitellä tilanne yksityisesti ja kaikin keinoin välttää kaatamasta asioita lasten niskaan.”

Arjessa eteenpäin päivä kerrallaan

Tavallisesti sokkierouutisen jälkeen jätetyn huomio kohdistuu selviytymiseen. Hän miettii, miten hän itse ja mahdolliset lapset pärjäävät arjessa: miten lapsista huolehditaan, miten asuminen järjestetään ja miten toimeentulon käy.

”Vasta selviytymisvaiheen jälkeen on aikaa käsitellä eroa syvemmin.”

Jätetty pääsee parhaiten eteenpäin, jos pari pystyy käsittelemään eron esimerkiksi eroterapiassa. Jos asiat jäävät käsittelemättä, ero voi vaivata jätettyä jopa loppuelämän.

”Jätetty tarvitsee tiedon, miksi toinen halusi jättää hänet. Jos hän saa tarvitsemansa perustelut, hän voi ymmärtää tilanteen uudella tavalla ja hyväksyä menneet tapahtumat.”

Parasta sokkierojen ennaltaehkäisyä on puhumisen kulttuurin vaaliminen

Sokkieroja koetaan tavallisesti sellaisissa suhteissa, joissa vaikeista asioista puhuminen on hankalaa.

”Omalta osaltaan jokainen voi edistää läheisyyttä, puhumista sekä tunteiden ja pettymysten käsittelyä. On tärkeää olla ihminen, jolle on helppo puhua”, Vaaranen sanoo.

Sokkieron yllättäessä voi myös ottaa yhteyttä Väestöliiton parisuhdekeskuksen maksuttomaan neuvontapuhelimeen 0800 183 183. Palvelu on tarjolla torstaisin klo 12–14.

Väestöliiton sivuilta voi varata ajan maksuttomalle psykologin nettivastaanotolle. www.vaestoliitto.fi/parisuhde.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 8/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X