Johanna innostui faskiaharjoittelusta – Hyvinvointi lisääntyy lihaskalvotreeneissä oivallusten kautta: ”Jos selkä tuntuu kipeältä, on ongelma yleensä takareisissä”

Johanna Orsila
Johanna Orsila suosittelee tasapainoa kehittävää Faskiamethodia kaikenikäisille © SAMPO KORHONEN / OTAVAMEDIA
Johanna Orsila, 40, kokeili FasciaMethod-tuntia ensimmäisten joukossa nelisen vuotta sitten. Hän tykästyi lajiin heti.

”Olen aina pitänyt liikkuvista tunneista, kun jokin jooga taas on tuntunut tappavan tylsältä. Yliliikkuvien nivelieni vuoksi venyttely on ollut hieman hankalaa. Faskiatreenissä ensimmäiset kerrat olivat hieman hakemista, mutta vähitellen opin liikkeet. Tunti on sen verran etenevä, että haastetta riittää, eikä tunnilla ole koskaan tylsää.”

Johanna käy kerran viikossa lihaskalvotreeneissä. Vaikka istumatyöläisellä on käytössään työergonomiaa parantava sähköpöytä ja muita apuvälineitä, jumeja tulee.

”Alussa tunnin jälkeen oli todella euforinen olo, ja niin se on edelleen. Tuloksia ei tarvitse odottaa seuraavaan päivään. Olo on heti erilainen, suorastaan vetreä.”

Aikuisena satulaan palanneena heppatyttönä Johanna iloitsee lihaskalvotreenin palauttavasta vaikutuksesta. Faskiaharjoittelun myötä hänen ei juuri tarvitse käydä hierojalla.

”Olin eilen ratsastamassa, ja nyt joka paikkaa kivistää. Kokemuksesta tiedän, että olen tunnin jälkeen kuin uusi ihminen.”

”Olen faskiatunneilla oppinut, että jos selkä tuntuu kipeältä, on ongelma yleensä takareisissä, eikä selässä. En saisi kotona venyttelemällä kireyksiä pois. Kokonaisvaltainen lihaskalvotreeni laukaisee lihasjännitystä.”

Näin pääset alkuun

Erilaisia faskia-tunteja pidetään eri puolilla Suomea, nimellä FasciaMethod. Tunteja ei ole jaettu tasoryhmiin, joten mukaan voi mennä milloin vain, ilman aiempaa kokemusta.

Varusteiksi sopivat verkkarit, ja harjoitukset tehdään ilman kenkiä. Kun liikkeet oppii, voi niitä tehdä vaikka kesken työpäivän, farkut jalassa.

”Etenkin tunnin loppuvaiheessa tehtävä pallohieronta on aivan taivaallista.”

Johannan onnellinen paluu satulaan saattaa hyvinkin olla FasciaMethodin ansiota.

Kolme vuotta sitten tehty olkapääleikkaus vaikeutti kaikkia liikuntaharrastuksia, mutta kärsivällisen kuntoutuksen jälkeen tuloksia alkoi tulla. Nyt Johanna pystyy tekemään jo lähes kaikkea kuten ennenkin.

”En ole käynyt fysioterapiassa enää aikoihin. Nyt voin jälleen taas ratsastaakin, ja se harrastus onkin lähtenyt nyt aivan uusille urille, kun paikat ovat kunnossa”, Johanna nauraa.

Hän suosittelee faskiatreeniä kaikille.

”Vanhemmiten tasapaino heikkenee, ja tunneilla tehtävät tasapainoliikkeet ovat hyödyksi ihan kaikenikäisille. Näille tunneille olen saanut äitinikin mukaan.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti