Jore Marjaranta opettaa senioreille ryhmäliikuntaa - Asahi ei ole joogaa eikä pilatesta – Nimestään huolimatta laji on suomalainen

Asahin avulla niin urheilija kuin seniorikin voi rauhoittaa mielensä ja kuntouttaa kehoaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muusikko ja joogaohjaaja Jore Marjaranta.

Asahin avulla niin urheilija kuin seniorikin voi rauhoittaa mielensä ja kuntouttaa kehoaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Piia Sainio

Asahi muistuttaa sivusta katsottuna kiinalaista taijia. Käsillä tehdään laajaa kaarta edessä, ylhäällä, sivulla. Välillä siirretään painopistettä ja astutaan askel eteen tai sivulle. Liike on pehmeää. Se virtaa samaan kiireettömään tahtiin kuin hengityskin.

Joka maanantai muusikko ja joogaohjaaja Jore Marjaranta vetää asahi-tunnin Lauttasaaren liikuntakeskuksessa Helsingissä. Lisäksi hän ohjaa asahia senioreille muutaman kerran viikossa.

”Senioriryhmässä naisten keski-ikä on 71. Vanhin ryhmän miehistä täyttää tänä kesänä 92. Luulen, että melkein kaikki yli kuusikymppiset tietävät asahin.”

Nuoremmille laji ei vielä ole ihan niin tuttu, mutta vähitellen sana leviää. Harrastajia on tällä hetkellä arviolta 15 000 ja ohjaajiakin noin 800. Uusimpana lajivalikoimaan on tullut golffareiden oma tunti, asahi golf.

Asahi ei ole joogaa eikä pilatestakaan, mutta jotain samaa siinä on. Rauhallinen hengitys toimii avaimena hyvään harjoitukseen, ja useimmiten liikkeet tehdään aina samassa järjestyksessä.

Harjoituksen aikana koko ulkomaailma pyritään sulkemaan pois mielestä. Stressihormonien taso kehossa laskee, ja jälkeen päin olo on rentoutunut mutta ryhdikäs.

Asahi – Kuin lääkettä keholle ja mielelle

Asahi on japania ja tarkoittaa auringonnousua. Nimestään huolimatta laji on suomalainen. Se kehitettiin vuonna 2005 itsehoitomenetelmäksi, joka olisi kaikkien ulottuvilla. Idea on napattu Kiinasta ja Intiasta, missä ajatellaan, että ihminen voi hoitaa terveyttään liikunnan avulla koko elämänsä ajan.

”Moni tietää taijin, jossa liikkeet ovat todella pitkiä ja hitaita. Asahia tehdään vähän reippaammin, mutta meditatiivinen puoli on samantyyppinen”, Jore Marjaranta kuvailee.

Koska stressi ja kiire ovat iso riski terveydelle, rauhoittuminen toimii lääkkeen lailla. Muun muassa unen laatu paranee. Asahin liikesarjat vahvistavat lihaksistoa ja niveliä, helpottavat niska-hartiaseudun vaivoja ja selkävaivoja sekä parantavat tasapainoa.

Mukana on paljon kiertoliikkeitä, jotka tekevät hyvää muun muassa lihaskalvoille eli fascioille.

”Asahi myös lisää kehotietoisuutta. Liikkeitä tehdessäsi tulet tietoiseksi siitä, mitä kehossasi tapahtuu, varpaita ja sormenpäitä myöten”, Marjaranta kertoo.

Asahissa ei tarvitse pelätä kipeytymistä. Mihinkään ääriasentoon ei pysähdytä. Liikkeet perustuvat muun muassa mielikuvaan suuresta pallosta, jota nostetaan lattialta ja viedään pään yli tai sivulle. Liikelaajuuden voi päättää itse: nostanko ”pallon” aivan alhaalta lattialta vai kenties polvien tasolta, jos kyykistyminen ei tunnu hyvältä idealta.

Asahi alkuun ohjatulla tunnilla

Periaatteessa liikkeet ovat niin helppoja, että kuka tahansa pystyy ne tekemään jo ensimmäisellä kerralla. Toisaalta kymmenenkin vuotta lajia harrastaneet voivat aina oivaltaa jotain uutta esimerkiksi hengityksestä ja sen vaikutuksesta kehoon.

”Rentouttavista liikuntamuodoista asahi on helpoin siinä mielessä, että sitä voi tehdä ihan missä vain. Kaikki liikkeet tehdään pystyasennossa eikä mattoa tarvita”, Jore Marjaranta sanoo ja kertoo joogaleiristä, jota hän veti Saksan Alpeilla:

”Kiipesimme vuorelle kahden kilometrin korkeuteen ja pidin siellä asahi-harjoituksen. Tarvittiin vain tasainen maasto.”
Marjaranta korostaa, että asahin voi aloittaa milloin tahansa, yläikärajaa ei ole.

”Asahilla pyritään siihen, että elämänsä loppuun asti voisi kävellä kauppaan hakemaan maitonsa. Se onnistuu, kun liikkuvuus pysyy hyvänä, samoin tasapaino.”
Moni ajattelee, että sitten kun ei enää pysty seisomaan yhdellä jalalla, peli on menetetty.

”Se on vain harjoituksen puutetta. Eräskin nainen, joka aloitti senioriryhmässäni, oppi kahdessa viikossa seisomaan yhdellä jalalla. Hän hämmästyi sitä itsekin!”

Asahi-liikkeet tutuksi

Asahin ideasta saa kiinni esimerkiksi katsomalla tämän videon, Jore Marjaranta näyttää asahi-liikkeitä. Olisi kuitenkin hyvä käydä ohjatulla tunnilla, ennen kuin alkaa harjoittaa asahia kotona itsekseen. Kun periaatteet tuntee, asahi on helppo ottaa osaksi arkea, vaikka vain viideksi minuutiksi kerrallaan.

1. Pallon nosto…

Pidä jalat haarassa, polvet koukussa. Kädet ovat suorina edessä rinnan korkeudella. Kyykisty ja nappaa käsillä ”pallo” alhaalta. Tuo se eteen.

Asahi, pallon nosto.
Pallon nosto. © Tommi Tuomi / Otavamedia © Tommi Tuomi / Otavamedia

2. …ja siirto hyllylle.

Käännä varpaat oikealle. Nosta vasen käsi ylös ja vie oikeaa alas. Kierrä ylävartaloa oikealle taakse, vie myös katsetta taakse. Palaa keskelle ja toista toiselle puolelle.

Asahi, siirto sivulle
Siirto hyllylle. © Tommi Tuomi / Otavamedia © Tommi Tuomi / Otavamedia

3. Pallon nosto…

Nosta käsivarret eteen, kämmenet rennosti alaspäin. Pidä jalat kevyessä haarassa, polvet joustavina. Kumarru, nappaa ”pallo” ja vie se korkealle pään yläpuolelle.

Asahi, pallon nosto
Pallon nosto. © Tommi Tuomi / Otavamedia © Tommi Tuomi / Otavamedia

4. …ja hovikumarrus…

Käännä sitten varpaita vasemmalle, vie käsivarret ja koko ylävartalo vasemmalle, kumarru alas niin, että vasen käsi hipaisee vasenta nilkkaa.

Asahi, hovikumarrus
Hovikumarrus. © Tommi Tuomi / Otavamedia © Tommi Tuomi / Otavamedia

5. …ja toiselle puolelle.

Sen jälkeen vie ”pallo” suorilla käsillä pään yli oikealle. Pidä katse pallossa. Kumarru oikealle, anna oikean käden hipaista nilkkaa.

Palaa ylös. Toista sarja 5–10 kertaa.

Asahi, hovikumarrus
Tämä asahi-liikesarja päättyy hovikumarrukseen toiselle puolelle. © Tommi Tuomi / Otavamedia © Tommi Tuomi / Otavamedia

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 5/18.

Artikkelia on muokattu 9.10.2023 klo 11:10

Lue myös Anna.fi: Vietitkö kesän leppoisasti ja liikkumatta? 6 helppoa joogaliikettä kehon aktivoimiseksi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X