Kannattaako 60-vuotiaan laihduttaa, jos on muuten hyvässä kunnossa?
Milloin on syytä laihduttaa? Vähäinen, muutaman kilon ylipaino ei ole haitallista ja siitä voi olla jopa hyötyä esimerkiksi kaatuessa. Silloin luusto on paremmin suojattuna kolhuilta.
Kun ikävuosia on jo 60, miten puntarinlukemaa tulisi tarkastella? Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia kertoo, miten ikävuodet vaikuttavat ylipainoon ja mitä tulisi pohtia, kun haluaa laihduttaa.
Runsaammasta ylipainosta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Keskivartalolla oleva ylimääräinen rasva häiritsee elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa sekä useiden hormonien toimintaa.
Näiden myötä monien sairauksien ja ongelmien, kuten aikuistyypin diabeteksen, rasvamaksan, sydänsairauksien, syövän, muistisairauksien, nivelrikon, uniapnean ja virtsankarkailun riski kasvaa.
Useimpien sairauksien taustalla oleva haitallinen matala-asteinen tulehdus yleensä voimistuu, mitä enemmän keskivartalolla on ylikiloja.
Jo näiden syiden takia myös terveen 60-vuotiaan on hyvä välttää merkittävää ylipainoa.
Ylipainon välttäminen kasvattaa mahdollisuuksia pysyä terveempänä myös myöhäisemmällä iällä.
Pudota painoa maltillisesti
Jos on tarvetta pudottaa painoa, sen tulee tapahtua turvallisesti ja maltillisesti.
Ruokavalion värikkäiden kasvisten, marjojen ja hedelmien lisääminen sekä keittoruokien suosiminen ovat hyviä tapoja aloittaa maltillinen painonpudotus.
Lisäksi on hyvä minimoida energiapitoiset juomat, vaihtaa höttövilja kuitupitoiseen tuotteeseen, kohtuullistaa herkkujen määrää sekä kiinnittää huomiota ruoanvalmistusrasvojen määrään.
Kun tähän lisätään kohtuutehoista liikuntaa sen verran kuin on mahdollista, lähtee paino maltilliseen laskuun ja terveys hyötyy monella tapaa.
Asiantuntijana Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/19.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti