Kärsitkö huimauksesta? Tästä syystä tasapaino voi pettää flunssan ja korvatulehduksen seurauksena

Mikäli olet sairastanut flunssan tai korvatulehduksen, on tavallista, että näiden seurauksena tasapaino heikkenee toviksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikä helpottaa huimausta flunssan ja korvatulehduksen aikana ja jälkeen?

Mikäli olet sairastanut flunssan tai korvatulehduksen, on tavallista, että näiden seurauksena tasapaino heikkenee toviksi.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Huimaus flunssan jälkeen. Voiko tasapaino pettää flunssan seurauksena? Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri vastaa.

Sekä välikorvassa oleva erite että limakalvoturvotuksen aiheuttama korvatorven puutteellinen aukeaminen saattavat aiheuttaa tasapainon epävarmuutta. Jotkin ylähengitystietulehdusvirukset ja -bakteerit vaikuttavat myös suoraan sisäkorvaan, jossa tasapainoelin ja ääntä aistivat simpukan karvasolut sijaitsevat.

Huimaus flunssan jälkeen? – Tasapainoelimen tulehdus voi aiheuttaa kiertohuimausta

On epäilty, että flunssavirukset aiheuttaisivat myös vestibulaarineuriitin eli tasapainoelimen tulehduksen, jonka oireena voi olla erittäin voimakas kiertohuimaus ja pahoinvointi. Vestibulaarineuriitin oireet helpottavat kuitenkin yleensä joidenkin viikkojen kuluessa.

On epätavallista, että flunssan jälkeinen huimaus ja pahoinvointi kestävät useita kuukausia. Mikäli oireet jatkuvat, välikorvaan voi olla jäänyt alipainetilanne, joka aiheuttaa huimausta ja epämiellyttävää oloa.

Sairastetulla flunssalla ei välttämättä ole mitään tekemistä pitkittyneiden oireiden kanssa, vaan syy saattaa olla esimerkiksi niska-hartiaseudun lihaksissa tai pikkuaivoissa. Epätyypillisten oirekuvien vuoksi kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Tasapaino kuntoon 6 liikkeen kotitreenillä | Anna.fi

Liikunta on hyvä lääke huimaukseen

Oli huimauksen syy mikä tahansa, liikunta on suositeltava ja usein tehokkain kuntoutusmuoto.

Etenkin epätasaisessa maastossa liikkuminen, jumpat ja tanssi ovat hyviä, mutta myös tasamaalla kävely antaa tasapainoelimelle mukavasti virikkeitä.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Artikkeli on julkaistu Kotilääkärissä 3/19.

Artikkelia on muokattu 6.9.2023 klo 14:45

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X