Karu fakta: Seksi on harvojen herkkua pidemmissä parisuhteissa – Jos haluat säilyttä kipinän, lue seksuaaliterapeutin neuvot!

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
Konsteja on monia, oilla voi ylläpitää tai tuoda makuuhuoneeseen uutta kipinää.

Pidemmissä parisuhteissa yhä harvemmin seksiä harrastavien suomalaisten määrä kasvaa, kertoo Kaalimadon tutkimus. Tutkimuksen mukaan seksin määrä vähenee selkeästi yli kolme vuotta kestäneissä parisuhteissa.

1-3 vuotta kestäneissä parisuhteissa 81 prosenttia harrastaa seksiä vähintään kerran viikossa, kun taas 3-5 vuoden pituisissa suhteissa 71 prosenttia.

Määrä laskee edelleen 5-10 vuotta kestäneissä parisuhteissa, joissa 54 prosenttia harrastaa seksiä vähintään kerran viikossa.

Alkuhuumassa kumppani koetaan seksuaalisesti yhteensopivaksi

”Parisuhteen alussa ja rakkauden alkuhuumassa seksiä harrastetaan yleensä usein ja kumppani koetaan seksuaalisesti yhteensopivaksi. Yhteisten vuosien jälkeen seksuaalinen yhteensopivuus joutuu usein koetukselle ja kumppaneiden seksuaaliset halut eivät vastaa enää toisiaan”, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

Yli kymmenen vuotta kestäneissä parisuhteissa enää 38 prosenttia harrastaa seksiä vähintään kerran viikossa.

Kun kipinä hiipuu, seksuaalista yhteensopivuutta joudutaan rakentamaan uudelleen ja molemmille sopivan, toimivan yhteispelin löytäminen vaatii välillä paljonkin töitä ja kompromisseja.

”Pitkän yhdessäolon myötä parisuhde ja seksi saattavat jäädä muiden elämässä olevien asioiden varjoon: vuosiin ja vuosikymmeniin voi mahtua erilaisia vaiheita aina kuormittavasta työstä lapsen syntymään ja sairasteluun.”

Seksuaaliterapeutin mukaan kumppania saattaa myös pitää itsestäänselvyytenä, eikä omia tai toisen seksuaalisia haluja tai toiveita päivitetä riittävästi keskustelemalla. Jos parisuhteen seksielämää ei pidetä tärkeänä, voi ”hiljaisempi kausi” seksissä jäädä päälle.

Seksivälineet voivat tuoda piristystä hiljaiseen seksielämään

Yhdestä kolmeen vuoteen kestäneessä parisuhteessa olevista suomalaisista 16 prosenttia käyttää seksivälineitä sekä yksin että yhdessä kumppanin kanssa. Yli 10 vuoden pituisissa parisuhteissa elävistä suomalaisista sen sijaan vajaa kymmenes (7 prosenttia) kertoo käyttävänsä välineitä yksin ja yhdessä.

Seksivälineet voisivat kuitenkin aktivoida hiljaisen seksielämän.

”Monipuolinen ja tyydyttävä seksi sekä orgasmit ylläpitävät ja lisäävät seksihaluja parisuhteessa. Aktiivisella seksielämällä on puolestaan osoitettu olevan yhteys onnelliseksi koettuun parisuhteeseen. Seksiin saa lisää nautinnollisuutta, monipuolisuutta ja leikkimielisyyttä ottamalla mukaan erilaisia seksivälineitä”, Annukka Lavikainen selittää.

”Naisilla seksivälineet voivat edesauttaa orgasmin saavuttamista, jonka lisäksi ne voivat auttaa yhdynnän onnistumisessa, kun on kyse erektiohäiriöstä tai emättimen kuivuudesta.”

X