Kasvissyöjästä jälleen kaikkiruokainen – Miten kasvisruokavaliosta kannattaa palata lihansyöntiin?
”Olen ennen syönyt lihaa, sitten olin kasvissyöjä ja nyt syön taas lihaa. Liha ei kuitenkaan enää sovi.” Mistä tämä johtuu? Näin vastaa ravitsemusterapeutti.
Jos on ollut kasvissyöjä pitkään ja liha, maito- tai viljatuote on jätetty pois pitkäksi aikaa, vaikka useiksi vuosiksi, ilmenee usein alkuun vatsa- tai suolisto-oireita, kun kyseistä ruoka-ainetta syödään uudestaan. Yleensä oireet ovat lievempiä, jos elimistöä totutellaan uudestaan ruoka-aineeseen vähitellen ja pieninä annoksina.
Jos lihaa ei syödä pitkään aikaan, vähenee runsasproteiinisen lihan pilkkomiseen tarvittavien ruoansulatusentsyymien määrä. Myös suolistomikrobistossa on tapahtunut muutoksia, jotka vaikuttavat osaltaan ruoansulatukseen.
Kasvissyöjä voi palata sekasyöjäksi – Näin autat elimistöä ruoansulatustyössä
Kasvissyöjän siirtyessä sekasyöjäksi punaisen lihan käyttö on hyvä pitää yhä kohtuudessa, eikä sitä tarvita päivittäin. Kasviproteiini, siipikarjan liha ja kala ovat terveydelle parempia vaihtoehtoja.
Hyvälaatuinen paistijauheliha, keitetty tai miedolla lämmöllä haudutettu siipikarjan liha tai kala ovat paremmin sulavia kuin paistettu koko- ja pihviliha.
Ruokien huolellinen pureskelu ja kohtuullinen annoskoko auttavat elimistöä ruoansulatustyössä.
Proteiinia ja rasvaa pilkkovista ruoansulatusentsyymeistä voi olla apua alkuun, ennen kuin elimistö alkaa itse tehokkaammin pilkkoa ”unohduksissa” olevia ruoka-aineita.
Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/20.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti