Katso video – Näin autismikoira voi tukea ja aktivoida arjessa autismikirjon lapsia ja nuoria

Autistille koira on arjen mainio apukäsi.
© Sampo Korhonen / Otavamedia
Kultainennoutaja Banksie työskentelee Autismisäätiössä ja autismikoira onkin haluttua seuraa: "Todella harvoin kukaan peruu tapaamista Banksien kanssa.”

Myös Suomessa on koulutettu vuodesta 2017 autismikoiria. Niiden tehtävä on tukea autismin kirjon lapsia monella eri tavalla arjessa.

Koiran ei tarvitse aina olla aktiivisessa roolissa kuntoutuksessa. Usein pelkkä seuranpito ja keskustelu auttaa, kuten Tomi Kalpio kertoo Banksie koiran tarjoamasta avusta Seuran haastattelussa.

Koira voi myös opettaa tunteiden säätelyssä, katsekontaktin harjoittelussa, äänenpainon harjoittelussa tai tasapainoilussa.

Näin autismikoira auttaa myös tasapainoilussa

Autismikirjon ihmisillä voi myös olla ongelmia tasapainon kanssa. Banksie osaa onneksi näyttää siihenkin mallia, DoBo-pallon avulla.

Koira voi myös aktivoida siivoukseen, esimerkiksi nopalla pelaamisen yhteydessä.

Taskunoppaan on laitettu erilaisia siivoustehtäviä , jota Banksie saa pyörittää. Taskuihin voi myös laittaa erilaisia keskustelunavauksia, mikäli kuntoutuksen tarkoituksena on käydä läpi ja puhua vaikeita asioita.

Katso videolta, miten Banksie ja kouluttaja Päivi Pitkänen näyttävät kuntoutuksen eri tapoja