(Päivitetty: )
Teksti: Eeva-Helena Laurinsalo

Couperosa näyttäytyy nenänpielissä ja poskipäillä risteilevinä ”katkenneina” verisuonina.

Mistä couperosa johtuu?

Couperosan syntysyitä ei vieläkään täysin tunneta. Sen tärkein ehkäisykeino on auringolta suojautuminen. Couperosan laukaisevia tekijöitä voivat olla ultraviolettisäteily, voimakkaat mausteet, alkoholi ja lämpötilanvaihtelut.

Vaikka kansa puhuu katken­neista verisuonista, niin oikeas­ti ihonalaiset hiussuonet eivät katkeile. Kasvojen yhtäkkinen lehahtaminen punaiseksi joh­tuu laajentuneista verisuonista

.– Hiussuonet sijaitsevat ihon pintaker­roksen alla olevassa verinahassa, samoin kuin niitä tukevat kollageeni- ja elastiinisäi­keetkin. Aurinko vaurioittaa säikeitä, ja lo­pulta hiussuonet eivät pysty enää supistu­maan, vaan jäävät laajentuneeseen tilaan. Ihon pinnan läpi kuultavat siis pysyvästi laajentuneet verisuonet, ihotautilääkäri Ta­pio Rantanen sanoo.

Couperosa – ruusufinnin esiaste?

Couperosaan liittyy usein ihon punai­seksi lehahtelu, ja sitä pidetään rosacean eli ruusufinnin esi- tai varhaisvaiheena.

– Tämä lehahtelutaipumus erottaa sen puhtaista ihon ikääntymis- ja aurinkovau­rioista, Tapio Rantanen muistuttaa.

Yleisintä couperosa on ruskettumatto­milla ihotyypeillä, englantilaisilla, irlanti­laisilla ja meillä pohjoismaalaisilla. Yleen­sä punoitus esiintyy poskien ja nenän ku­perilla pinnoilla.

Lue myös: Ruusufinniä sairastavilla suurempi altistus migreeniin – Näin neurologian erikoislääkäri Ville Artto arvioi tutkimustulosta

Voiko couperosa iskeä yhtäkkiä terveeseen ihoon?

– Tavallisesti couperosa ilmenee 30–50 vuoden iässä, mutta voi tulla alle parikymppiselle­kin. Ihotautilääkäri pystyy tunnistamaan sen parhaiten, sillä hän tutkii ihoa dermo­skoopilla, joka näyttää ihon rakenteen sy­vemmältä ja paljasta silmää tarkemmin.

Miten couperosaa hillitään?

Auringolta suojautuminen on kaikkein tärkein tekijä. Yhden ihoa lehahduttaa au­rinko tai kylmän ja kuuman vaihtelu, toisen alkoholi tai voimakkaat mausteet. Kaikista syistä ei siis tarvitse luopua, vain niistä, jot­ka itselle aiheuttavat punaiseksi lehahtami­sen, Tapio Rantanen sanoo.

Välttely kannattaa, sillä on todennäköis­tä, että ihon toistuva ärsyttäminen johtaa oireiden pahenemiseen.

– Tällainen iho voi olla myös ärsytys­herkkä, se ei esimerkiksi siedä kaikkia kos­metiikkatuotteita. Mikään erillinen aines-osa ei tässä tapauksessa erikseen ärsytä ihoa, vaan kysymys on kosmetiikkatuot­teen koostumuksesta. Yleensä isot kosme­tiikkatuottajat testaavat couperosa-iholle tarkoitetut tuotteensa juuri kyseisen iho­tyypin omaavilla testiryhmillä. Näin var­mistetaan, että tuotteet todella sopivat useimmille.

Miten couperosa hoidetaan?

Tehokkaimmat hoidot löytyvät ihotautilääkärin vastaanotolta: laserhoidot ja sähköneulaus tehoavat näkyviin hiusverisuoniin ja punoitukseen, antibiootit tulehtuneeseen ruusufinniin.

– On näyttöä, että A-vitamiinijohdoksien ja -voiteiden pitkäaikainen, useita kuukau­sia kestävä käyttö lisää kollageenisyntee­siä ihossa. Kaikki ihotyypit eivät kuiten­kaan kestä A-vitamiinia. Jos laajentunei­ta verisuonia on paljon, hoitokeinona ovat erilaiset laserhoidot. Nykyaikaisilla laserlaitteilla voidaan sekä koaguloida hiusve­risuonia niin, että veri ”kiehuu” ja sulkee suonet, että laseroida pienenpieniä vauri­oita ihoon, joita korjatessaan ihon kolla­geenisynteesi vahvistuu, Rantanen sanoo.

– Jos iho suojataan auringolta, näyt­töä on, että se säilyy vähemmillä vaurioilla. Talvisin moni nauttii avantouinnista. Sau­naan suosittelen sil­loin aika lievää läm­pöä. Kasvojen iho kan­nattaa suojata sau­nassa viileään veteen kastetulla pyyhkeellä.

Hiukan lievempään couperosaan saa apua myös kosmetologilta. Tarjolla on yhä räätälöidympiä ja hellävaraisempia kemiallisia kuorintoja, LED-valohoitoja ja tietenkin tehoaineita hyväksikäyttäviä perinteisempiä kasvohoitoja.

– Myös esimerkiksi apteekin Rosa­liac voi lieventää ihon punaisuutta ja ärsy­tysherkkyyttä, ihotautilääkäri Tapio Ran­tanen sanoo.

Kotilääkäri 11/2013

Artikkelia on muokattu 3.10.2023 klo 12:45

Lue myös Anna.fi: Johanna Pakonen sairastaa aikuisiän hankalaa ihosairautta: ”Ruusufinnissä ei ole mitään hävettävää”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X