Ihoa kaipaa kosteutta mutta kuivumistakin voi ehkäistä arkisin kotikonstein - Lue asiantuntijan neuvot kuivan ihon hoitoon

Kuiva iho vaivaa etenkin talvisin. Näillä ihotautilääkärin ohjeilla selviät talvesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuiva iho vaivaa etenkin talvisin. Näillä ihotautilääkärin ohjeilla selviät talvesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

1. Miksi iho kuivuu?

Lääketieteellisesti ihon kuivuminen johtuu siitä, että ihon syvistä kerroksista pääsee haihtumaan tavallista enemmän vettä.

Normaalisti ihon sarveiskerroksen rasva eli ns. pitkäketjuiset keramidit estävät liiallisen haihtumisen, mutta jos rasvoja on liian vähän, vettä haihtuu ihosta liikaa. Tämän takia ihon pintakerros kuivuu. Se aiheuttaa iholle lievän tulehduksen, joka tuntuu epämiellyttävänä olona ja usein juuri kutinana. Kuiva iho voi myös hilseillä. Oireista kärsii lähes jokainen suomalainen elämänsä aikana.

Osalla atooppista ihottumaa sairastavia on todettu ihossa olevan rakenteellista heikkoutta filagriinigeenin mutaation takia, mikä lisää ihon kuivumis- ja ihottumataipumusta.

2. Lisääkö ikääntyminen ihon kuivumista?

Taipumus kuivaan ihoon on pitkälti perinnöllinen, mutta ihon kuivuus on yleisempää yli 65-vuotiailla kuin tätä nuoremmilla.

Ikääntyessä keramidien tuotto vähenee, mikä lisää ihon kuivuutta. Iho myös ohenee, koska elastiinin määrä sidekudoksissa vähenee. Tämä ei kuitenkaan tutkimusten mukaan vaikuta kuivuuteen, vaan näkyy ihon rypistymisenä.

3. Miksi kutina on usein talven vaiva?

Talvella ilmastointi ja lämmitys kuivattavat huoneilmaa. Kesällä kohtuullinen määrä auringon valoa auttaa ihoa voimaan hyvin, sillä juuri auringon valo lisää pitkäketjuisten keramidien muodostumista.

4. Miten kuivaa ihoa kannattaa hoitaa?

Perusvoiteet ovat kuivan ihon hoitamisen kulmakivi. Turvallinen valinta on apteekissa myytävä hajusteeton voide, jossa on Allergia- ja astmaliiton tunnus. Tunnus on tae siitä, ettei voiteessa ole allergisoivia hajusteita tai säilöntäaineita.

Iho kannattaa rasvata perusvoiteella heti suihkussa käymisen jälkeen, jolloin iho on vielä kostea ja voide imeytyy parhaiten. Perusvoidetta tai pesuöljyä voi käyttää myös suihkussa tai kylvyssä saippuan sijaan. Usein suihkussa käydessä riittää pelkkä vesikin.

5. Miten osaan valita sopivan perusvoiteen?

Apteekin henkilökunta on tässä hyvä apua. Nyrkkisäännöksi sopii, että talvella tarvitaan rasvaisempi voide, kesällä riittää kevyempi.

Kaksi rasvauskertaa päivässä on usein hyvä tahti: jos iho on tästä huolimatta kovin kuiva, on se yleensä merkki, että perusvoide kannattaa vaihtaa rasvaisempaan. Myös silloin, jos perusvoide kirvelee iholla, kannattaa kokeilla rasvaisempaa vaihtoehtoa.

Karvaisille ihoalueille, kuten rintakehään tai sääriin, riittää yleensä kevyt voide. Varma merkki liian rasvaisesta voiteesta ovat finnimäiset, kutisevat näpyt, jotka ilmaantuvat, kun ihohuokoset tukkeutuvat.

Tutkimustuloksia perusvoiteista on vain vähän. Viitteitä siitä, että karbamidia sisältävät voiteet helpottaisivat muita paremmin atooppista ihottumaa, on kuitenkin olemassa.

6. Mitä jos perusvoide ei auta?

Jos kuiva iho häiritsee arkea tai ihoa esimerkiksi jatkuvasti raapii, kannattaa hakeutua lääkäriin. Ensimmäisenä varmistetaan, että kyse on kuivasta ihosta, eikä jostakin ihosairaudesta.

Lääkäri voi määrätä iho-oireisiin reseptivoidetta, suun kautta otettavia lääkkeitä tai esimerkiksi valohoitoa. Atooppiseen ihottumaan tuo usein avun kortisonivoiteen jaksottainen käyttö perusvoiteen rinnalla.

7. Eikö kortisoni ohenna ihoa?

Moni pelkää tätä ja yleensä turhaan. Kun voidetta uskaltaa käyttää määrätyn ohjeen mukaan tarpeeksi, se tuo yleensä tehokkaan avun turvallisesti.

8. Millaisin kotikonstein ihon kuivumista voi ehkäistä?

Hankaamisen sijasta iho kannattaa taputella pyyhkeellä kuivaksi suihkun jälkeen, myös turhaa saippuan käyttöä on hyvä välttää.

Käsipesussa saippuan voi korvata tarvittaessa käsihuuhteella. Ilmankostuttaja kotona lämmityskaudella voi auttaa. Vaatteiden materiaalien on hyvä olla sellaisia, että ne eivät ärsytä ihoa. Esimerkiksi puuvilla ja silkki ovat ihoa vasten pehmeitä. Uimista tai saunomista ei tarvitse välttää.

9. Voiko aurinkoloma helpottaa oloa?

Toisille se tuo helpotusta. Jokaisen talvella etelään lämpöön suuntavan on kuitenkin tärkeä muistaa suojata iho erityisen hyvin auringonsuojavoiteella, jossa on riittävän suuri suojakerroin. Aurinkoon tottumaton talvi-iho on altis palamiselle.

10. Vaikuttaako ruokavalio ihon kuivumiseen?

Tutkimusten mukaan ei. Myöskään vitamiinien käytöllä tai runsaalla veden juomisella ei ole vaikutusta ihon kuivumiseen.

11. Mistä tunnistaa atooppisen ihon?

Atooppinen ihottuma oireilee yleensä tietyillä ihoalueilla, kuten kyynär- ja polvitaipeissa, kasvoilla, kaulalla tai ylävartalossa.

Oireet pahenevat tyypillisesti talvella, toisaalta oireet voivat pahentua ja helpottaa ilman selkeää syytä usein nopeastikin. Valtaosalla oireet helpottavat iän myötä, vaikka taipumus säilyykin koko elämän.

Vaikea-asteinen atooppinen ihottuma voi olla pikkulapsilla merkki allergiasta maidolle, kananmunalle tai viljatuotteille. Se voi kieliä myös siitepöly- tai eläinpölyallergioista.

12. Mistä hilseilevät läikät ihollani voivat johtua?

Kyseessä voi olla psoriasis, jolle on tyypillistä tarkkarajaiset ja hilseilevät läiskät iholla, jotka eivät aina kutise. Niitä esiintyy yleensä esimerkiksi polvissa, kyynärpäissä, pakaroissa ja joskus myös hiuspohjassa.

Jos epäilee psoriasista, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

Asiantuntijana ihotautilääkäri Sanna Poikonen Pihlajalinnasta. Lähteenä myös terveyskirjasto.fi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 11/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X