Viikset nenän alla, säärissä rumat suonet, iholla rasvaluomia ja maksaläiskiä – Mistä apua ulkonäkömuutoksiin?

Sinisenkirjavat sääret, viikset, rypyt ja rasvaluomet. Pirjo, 62, harmittelee iän tuomia ulkonäkömuutoksia. Miten niistä pääsee eroon?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suojaa iho auringossa.

Sinisenkirjavat sääret, viikset, rypyt ja rasvaluomet. Pirjo, 62, harmittelee iän tuomia ulkonäkömuutoksia. Miten niistä pääsee eroon?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

1. Reisissä ja säärissä on niin ikävännäköisiä harakanvarpaita, etten kehtaa näyttäytyä uimapukusillani. Mitä ne ovat ja miten ne poistetaan?

Viuhkamaiset luutasuonet ovat pintalaskimoiden laajentumia. Koska niiden taustalla voi olla syvempien laskimoiden vika, niitä kannattaa näyttää verisuonikirurgille. Verisuonikirurgit hoitavat luutasuonia tavallisimmin vaahtohoidolla, jossa vialliseen laskimoon ruiskutetaan ilma–vaahto -seosta. Tällöin suoni tukkeutuu, arpeutuu ja kuihtuu pois. Jos poistettavia suonia on paljon, jälkihoidoksi suositellaan tukisukkaa.

Ihotautilääkärit ja plastiikkakirurgit poistavat luutasuonia laserilla ja RF- eli radiofrekvenssihoidolla. RF perustuu radiotaajuustekniikan aikaansaamaan nopeaan värinään ja lämmönmuodostukseen. Lämpöenergia vaurioittaa sopivalla tavalla laskimoiden seinämiä, jolloin ne tukkeutuvat. Hoitokertoja voidaan tarvita useampia.

2. Onko viiksikarvoista eroon pääsyyn pinsettejä parempia keinoja?

Laser on tehokkain tapa poistaa häiritsevät, tummat karvat. Vaaleisiin karvoihin se ei valitettavasti tepsi, sillä erilaiset valoon perustuvat karvankäsittelyhoidot vaikuttavat karvan väriaineen eli pigmentin kautta.

Vahalla saa sileän ylähuulen pikkaisen pidemmäksi aikaa kuin pinseteillä. Jos vahaat itse, kokeile vahaa ensin käsivarteen mahdollisen yliherkkyysreaktion vuoksi.

3. Haaveilen rypyttömämmästä ihosta, mutta saako sellaisen ilman kirurgin veistä?

Vaikka veitsi kuuluu plastiikkakirurgin työvälineisiin, sen paikka on takataskussa. Ensin mietitään ei-kirurgisia vaihtoehtoja, ja niitä ryppyihin riittää laite- ja kemiallisista hoidoista pistoksiin, eli täyteaineisiin ja botoxiin.

Suosittelen huuliryppyihin täyteainetta ja silmien välin, viharypyksikin kutsuttuun Sibelius-juonteeseen ja silmänurkkien ryppyihin botoxia. Pistoshoidoissa lähdetään liikkeelle maltillisesti, ja tarvittaessa tulosta täydennetään puolen vuoden päästä. Sen jälkeen vaikutus kestää vuoden, joskus kaksi. Hoidoissa käytetään tarkoituksella aineita, jotka poistuvat vähitellen elimistöstä, kuten hyaluronigeeliä. Nämä aineet ovat terveydenhuollon ammattilaisen laittamina turvallisia.

Mikäli haluaa välttää lisäryppyjen syntymisen, kannattaa pysytellä poissa auringosta.

4. Saako rasvaluomia rapsutella pois?

Rasvaluomi tai rasvasyylä on monesti röpelöpintainen, ruskea ja syylämäinen ihomuutos, joita tulee tyypillisesti vartalolle, kaulaan ja kasvoihin. Rasvaluomet ovat vaarattomia, ja joskus niiden pinta voi revetä pelkästä froteepyyhkeen kosketuksesta. Niitä ei kannata silti rapsutella, jottei iho ärry ja tulehdu.

Kun rasvaluomet poistetaan laserilla, RF-hoidolla tai jäädyttämällä nestemäisellä typellä, ne eivät kasva samaan paikkaan uudelleen. Kerralla voidaan poistaa jopa kymmeniä rasvaluomia.

5. Mikä auttaa maksaläiskiin?

Maksaläiskiin voidaan käyttää ihon pintaa uudistavia kemiallisia kuorintoja, jotka tasoittavat ihon värin lisäksi juonteita. Voimakkaimmat aineet saavat ihon vähän hilseilemään, mutteivät niin voimakkaasti, että ihmisen pitäisi jumiutua kotiinsa. Myös valohoitoja käytetään.

Valitettavasti maksaläiskät ovat sitkeitä, ja ne palaavat – sitä herkemmin, mitä enemmän ihminen oleskelee suojaamattomin kasvoin auringossa.

6. Vauvan pyllynpehmeää ikäleidin ihosta tuskin enää saa, mutta saako siitä tasaisemman?

Kemialliset kuorinnat auttavat tässäkin, ja samoja kuorivia aineita löytyy voiteista. Voiteet kirkastavat ihon väriä ja keräävät ihoon nestettä, eli tekevät ihosta täyteläisemmän. Voidetta pitää kuitenkin käyttää jatkuvasti. Sen valinnassa kannattaa turvautua kosmetologin tai ihotautilääkäriin apuun.

Ihon rakenteeseen voidaan vaikuttaa myös laserilla, RF-hoidolla ja perinteisellä ihon neulaushoidolla. Siinä ihoon tehdään näkymättömiä reikiä, joiden korjaantuminen käynnistää ihon oman kollageenituotannon.

7. Millaiseen rahanmenoon oman ulkonäön kohentamisessa pitäisi varautua?

Kosmetologin hoidot: kuorinnata ja laitehoidot maksavat noin 200–500 euroa hoidosta riippuen. Verisuonikirurgi hoitaa pinnalliset laskimot suunnilleen samalla summalla, mutta se tosin vaatii useamman hoitokerran.

Jos haluaa kirkastaa ilmettään, se onnistuu pistoshoidoilla. Botox maksaa lääkärin laittamana noin 400–500 euroa ja täyteaineet 600–800 euroa – sairaanhoitajan laittamana noin sata euroa vähemmän. Palveluntarjoajien hinnat vaihtelevat toki jonkin verran.

Kela ei korvaa esteettistä ihonhoitoa.

Asiantuntijana plastiikkakirurgian erikoislääkäri Heikki Kupi, KC Clinic, Tampere.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivassa 5/2018.

Pitääkö hoidoista potea huonoa omatuntoa?

Iän tuoman ulkonäkömuutokset eivät vaaranna terveyttä. Siksi rahan käyttö niihin ja itselle tehdyistä toimenpiteistä kertominen voivat arveluttaa. Osasyy tähän voi olla se, että meillä esteettisiä hoitoja ei ole vielä tehty kovin pitkään.

Sen sijaan Yhdysvalloissa ei ole ollenkaan tavatonta, että potilas tulee plastiikkakirurgille työnantajan kehotuksesta.

Kannattaa muistaa, että plastiikkakirurgit ovat lääkäreitä. Potilaan etu ohjaa aina lääkärin työtä – ja siksi lääkäri voi kieltäytyä toimenpiteistä.

Esteettiset hoidot eivät tee ihmistä ikäistään nuoremman näköiseksi, eikä niillä siihen pyritäkään. Tavoitteena on freesata ja virkistää ulkoista olemusta. Sitä kautta elämän laatu ja mielenterveys kohenevat.

X