Apua plastikkakirurgiasta? Komplikaatiot ja rankka toipuminen yllättää monet vaikka kauneusleikkaukset houkuttavat ja koukuttavat entistä enemmän

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Plastikka- ja kauneuskirurgiassa tehdään esteettisiä toimenpiteitä.
© iStock
"Jokaisen plastiikkakirurgin pitäisi selvittää riskit potilaalle etukäteen, eikä kukaan voi väittää, etteikö ongelmia voisi tulla", plastikkakirurgi Patrik Lassus muistuttaa.

Patrik Lassus on kasvojen alueeseen erikoistunut plastiikkakirurgi, joka leikkaa muun muassa syöpä- ja kasvovammapotilaita Töölön sairaalassa Helsingissä. Hän johti Suomen ensimmäisestä kasvonsiirto-operaatiota vuonna 2016. Yhtenä päivänä viikossa Lassus tekee kauneusleikkauksia yksityisellä lääkäriasemalla.

Kysyimme nyt Patrik Lassukselta kauneusleikkauksiin piilevistä riskeistä ja operaatiosta:

Millaisiin riskeihin kauneusleikkausta harkitsevan on syytä varautua?

Kaikista leikkauksista – myös kauneusleikkauksista – voi seurata haavaongelmia. Haavoille voi pesiytyä bakteereita ja siitä seurata tulehduksia. Joskus turvotus on hyvin voimakasta eivätkä haavat parane normaalisti. Leikkausalueelle voi myös tulla verenpurkaumia.

Esimerkiksi tupakointi ja veren hyytymishäiriöt lisäävät näitä riskejä, mutta periaatteessa kenellä tahansa voi ilmaantua ongelmia leikkauksen jälkeen. Kasvojen kohotusleikkauksissa voi ilmaantua myös kasvon hermojen ongelmia.

Hermot saattavat venyä leikkauksen aikana, minkä seurauksena ne eivät toimi. Jos kyse on tuntohermosta, sen hermon vastuulla oleva alue menee tunnottomaksi. Jos kyse on lihashermosta, seurauksena on kasvojen osittainen halvaantuminen. Nämä ongelmat ovat kuitenkin harvinaisia ja yleensä aina onneksi ohimeneviä.

Plastikkakirurgiassa tehdään esteettisiä toimenpiteitä kuten yläluomen leikkauksia.

© iStock

Leikkauksen jälkeen tulleita ongelmia ei voi aina välttää, ja sanonta kuuluukin: ”Ainoa kirurgi, jolle ei tule komplikaatiota, on se, joka ei enää leikkaa.” Olennaista on osata korjata myös ilmenneet ongelmat niin, että saavutetaan se tulos, johon alun perin pyrittiin. Siinä vaiheessa punnitaan kirurgin taito.

Jokaisen plastiikkakirurgin pitäisi selvittää riskit potilaalle etukäteen, eikä kukaan voi väittää, etteikö ongelmia voisi tulla. Potilaan pitää olla niin motivoitunut leikkaukseen, että hän kestää myös mahdollisten komplikaatioiden vaatiman toipumisvaiheen. Toki ihmiselle on turhauttavaa, jos tavoitteena on parantaa ulkonäköä ja sitten tuleekin ongelmia.

Mitä on tehtävissä, jos kauneusleikkaus kaduttaa operaation jälkeen?

Valtaosa asiakkaistani ovat olleet tyytyväisiä, mutta eivät kaikki. Osalla saavutettu muutos ulkonäössä ei ole vastannut asiakkaan omia odotuksia. Aika moni sanoo, että toipuminen leikkauksesta oli rankempaa kuin oli ajatellut.

Voi olla yllätys, että on monta viikkoa murjotun näköinen ja saattaa kulua kuukausia, ennen kuin kaikki asettuu. Motivaatiosta ja valmiudesta on varmistuttava jo ennen leikkausta. Jos niistä on epäselvyyttä, pyydän asiakasta tulemaan vastaanotolle toisen kerran, ennen kuin leikkauspäätös tehdään.

Yhtä lailla myös julkisessa terveydenhuollossa on varmistettava potilaan motivaatio. Siellä tehdään melko paljon esimerkiksi rintojen pienennysleikkauksia, eivätkä ne ole mitään pieniä toimenpiteitä: kolmen tunnin nukutus, kuukauden sairausloma. Yllättävän isolla prosentilla on leikkauksen jälkeen haavaongelmia. Potilaan täytyy tietää riskit ja olla valmis.

Voiko kauneusleikkauksiin jäädä koukkuun niin, että ei ole koskaan riittävän tyytyväinen ulkonäköönsä?

Kyllä, riski on olemassa. Tällöin puhutaan body dysmorfiasta eli dysmorfisesta ruumiinkuvan häiriöstä, jossa ihminen näkee itsensä erilaisena kuin hän todellisuudessa on. Nämä potilaat täytyy tunnistaa, vaikka ilmiö onkin hyvin harvinainen. Tällaiset potilaat saattavat ajautua leikkauskierteeseen, jonka myötä heidän ulkonäkönsä vähitellen muuttuu poikkeavaksi ja luonnottomaksi.

Body dysmorphia -potilaalla on psyykkinen häiriö, jonka hoitaminen kuuluu psykiatrian alaan. Potilaat eivät itse tätä kuitenkaan tunnista, joten auttaminen on vaikeaa. Suurin osa kauneusleikkauksiin tulevista suhtautuu kuitenkin ulkonäköönsä realistisesti, ja heillä on jokin tietty, selkeä tavoite ulkonäkönsä korjaamisessa.

Plastikkakirurgiassa tehdään esteettisiä toimenpiteitä kuten yläluomen leikkauksia.

© iStock

Tuntuuko turhauttavalta leikata pieniä kauneusvirheitä, kun esimerkiksi onnettomuudessa kasvovamman saanut kamppailee vakavampien ongelmien kanssa?

Ei se oikeastaan turhauta, koska ne ovat kaksi eri asiaa.

Kauneusleikkaukseen tulevalla on usein yksi asia, joka on jo pitkään häirinnyt heitä omassa ulkonäössään, esimerkiksi nenä on väärän mallinen. Tai sitten kyse on iän mukanaan tuomista muutoksista.

Mutta ihmisellä, joka on vaikeasti vammautunut kasvoistaan, elämä on aika erilaista joka tapauksessa. Heitä ei välttämättä pystytä korjaamaan niin hyvin, etteivätkö he olisi poikkeavan näköisiä. Se on vähän kuin vaikea sairaus, jonka kanssa oppii elämään. Kokemukseni mukaan suurin osa sopeutuu lopulta tilanteeseen aika hyvin.

Millaista on plastikkakirurgin työ?

Nautin työstäni Töölön sairaalassa, mutta myös kauneusleikkausten tekeminen on mielekästä ja teknisesti haastavaa työtä. Totta kai on tosi palkitsevaa, jos leikkauksesta tulee toiminnallisesti hyvä tulos ja potilas toipuu hyvin.

Kun tapaan leikkauksessa olleen suusyöpäpotilaan myöhemmin poliklinikalla ja hän pystyy puhumaan ja syömään, siitä tulee hyvä onnistumisen fiilis. Mutta suurin nautinto tulee itse leikkaamisesta. Kai se on vähän addiktiivista. Uskoisin, että lentäjistäkin itse lentäminen on hauskempaa kuin perille pääseminen.

Mitä mieltä sinä olet kauneusleikkauksista?

X