Kiusallinen vaiva hyvästä hygieniasta huolimatta: Mikä auttaa alapään finneihin?

Talirauhaskystia ei kannata puristella, jotteivät ne tulehdu ja niistä muodostu kivuliaita paiseita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Talirauhaskystia ei kannata puristella, jotteivät ne tulehdu ja niistä muodostu kivuliaita paiseita.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Ulkosynnyttimiin voi tulla finnimäisiä, vaaleita tai keltaisia talirauhaskystia, joiden sisältö on pääosin keratiinia eli ihon tuottamaa sarveisainetta. Niitä on sukuelinalueen ohella usein pään alueella, rintakehällä ja selässä. Syy niihin on talirauhasen tiehyen tukkeutuminen. Talirauhaskysta on yleensä kivuton eikä se kutise.

Talirauhaskystia ei kannata puristella, jotteivät ne tulehdu ja niistä muodostu kivuliaita paiseita. Sellaisen lääkäri avaa veitsellä, puristaa sisällön pois ja tarvittaessa määrää antibioottihoidon. Talirauhaskystia ei voi ehkäistä kuin välttämällä liian rasvaista, ihoa tukkivaa voidetta kyseisellä ihoalueella.

Kainaloihin, nivuksiin, pakaroihin ja ulkosynnyttimiin voi tulla myös märkäinen karvatuppien tulehdus, hidradenitis suppurativa. Se on pitkäaikainen, uusii herkästi ja siihen liittyy usein muita sairauksia, kuten lihavuutta, metabolista oireyhtymää, tulehduksellisia suolistosairauksia ja aknea.

Suosittelen varaamaan vastaanoton ihotautilääkärille tai gynekologille, jotta saat oikean diagnoosin ja sen ukaisen hoidon.

Itsehoidossa kannattaa muistaa, että alapesu korkeintaan kerran päivässä pelkällä vedellä riittää. Joskus vesikin voi kuivattaa ihoa ja tuolloin suositellaan rasvapesua, jossa tulisi käyttää kevyttä perusvoidetta saippuan sijasta. Iho kuivataan painelemalla, sillä hankaus voi aiheuttaa ärsytystä.

Jos karvojen poisto intiimialueelta ärsyttää ihoa, se kannattaa jättää tekemättä. Jos ihokarvat ajelee, terä tulisi vaihtaa riittävän usein. Tupakoinnin lopettaminen ja ylipainon välttäminen kannattavat aina.

Asiantuntijana LT maistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X