Kiusana vaihdevuosioireet? Näin pitkään hormonikorvaushoitoon tarkoitettuja laastareita voi käyttää

Hoidon räätälöinti tapahtuu vuosittaisilla vastaanottokäynneillä, jolloin arvioidaan riskitekijöitä ja pyritään löytämään kullekin naiselle sopivin annos ja annostelumuoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hoidon räätälöinti tapahtuu vuosittaisilla vastaanottokäynneillä, jolloin arvioidaan riskitekijöitä ja pyritään löytämään kullekin naiselle sopivin annos ja annostelumuoto.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Hormonikorvaushoitoa suositellaan käytettävän pienimmällä tehokkaalla annoksella mahdollisimman lyhyen aikaa. Valtaosa naisista pystyy lopettamaan hoidon muutaman vuoden kuluessa, mutta osa tarvitsee pitkää hoitoa.

Noin 30–50 prosentilla oireet palaavat voimakkaina. Tutkimusten mukaan näin käy useimmin naisille, jotka ovat kärsineet voimakkaammista oireista ennen hormonikorvaushoidon aloittamista.

Rintasyövän riski kasvaa pitkäaikaisessa hormonikorvaushoidossa

Mitään tiettyä yläikärajaa hoidolle ei ole. Hoidon räätälöinti tapahtuu vuosittaisilla vastaanottokäyneillä, jolloin arvioidaan riskitekijöitä ja pyritään löytämään kullekin naiselle sopivin annos ja annostelumuoto.

Merkittävin pitkäaikaisen vaihdevuosien hormonikorvaushoidon haitoista on rintasyövän vaaran suureneminen. Estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmähoito on haitallisempaa kuin pelkän estrogeenin käyttö.

Yhdistelmähoitoa on käytettävä, jos naisella on kohtu tallella, sillä keltarauhashormonia tarvitaan estämään pelkkään estrogeenin käyttöön liittyvän kohdun limakalvon liikakasvu.

Hormonikorvaushoidon aiheuttama rintasyöpäriski on silti pienempi kuin perinnöllisen alttiuden, iän, ylipainon, tupakoinnin, runsaan alkoholin käytön tai liikkumattomuuden aiheuttama riski.

Haitat korostuvat annosmäärän kasvaessa

Estrogeeniin liittyy pieni laskimotulpan riski. Tämä riski on pienempi ihon kuin suun kautta annosteltavassa hoidossa. Aivohalvauksen riski lisääntyy iän myötä ja varsinkin suun kautta annosteltu hormonikorvaushoito voi lisätä tätä riskiä 70 vuotta lähestyttäessä.

Hormonikorvaushoidon haitat korostuvat annosmäärän kasvaessa. Monilla naisilla pieniannoksiset vaihtoehdot riittävät hoitamaan oireita. Niistä saa samalla myös terveyshyötyjä, kuten osteoporoosin estovaikutusta. Nämä valmisteet näyttävät olevan turvallisia kohdun ja rintojen terveyttä ajatellen.

Pienempiannoksisia yhdistelmälaastareita ei löydy, mutta pelkkää estrogeenia sisältäviä pieniannoksisia laastareita on olemassa. Laastareita voi myös puolittaa, joskin annosmäärät eivät ole tuolloin aivan samoja, eikä laastari välttämättä pysy iholla yhtä hyvin.

Vaihdevuosioireet hiipuvat – limakalvo-oireet pysyvät

Hoidon pituus voidaan määrittää ainoastaan tauottamalla hoitoa ja arvioimalla oireiden voimakkuutta. Lopetuksen voi tehdä välittömästi, asteittain pidentämällä esimerkiksi annosteluväliä tai pienentämällä vähitellen annostusta.

Vaihdevuosioireet hiipuvat kyllä ajan mittaan lukuun ottamatta limakalvo-oireita. Mikäli nainen lopettaa laastari-, suihke-, tabletti- tai geelimuotoisen hormonikorvaushoidon, on tärkeää muistaa hoitaa limakalvoja emättimeen annosteltavilla paikallishoitovalmisteilla.

Asiantuntijana LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X