Kivun hoito lääkkeillä: 8 erilaista kipulääkettä – Miksi nämäkään eivät aina tehoa?

Kaikkea kipua voidaan lievittää. Vaikka kipua ei saisi kokonaan pois, on mahdollista elää hyvää ja tyydyttävää elämää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kipulääkkeet eivät vie kipua kokonaan pois.

Kaikkea kipua voidaan lievittää. Vaikka kipua ei saisi kokonaan pois, on mahdollista elää hyvää ja tyydyttävää elämää.
Teksti:
Nina Sarell

Kipulääkkeet eivät paranna kipua – ne ainoastaan vaimentavat kehosta tulevaa ”kipuviestiä”. Kaikkea kipua voidaan kuitenkin lievittää.

Lääkehoidon ABC: Eri kipulääkkeet

1. NSAID-lääkkeet eli tulehduskipulääkkeet ovat lääkkeitä, joilla on tulehdusta lievittävä, kuumetta alentava ja kipua lievittävä vaikutus.

2. Parasetamoli toimii kuten tulehduskipulääkkeet, mutta ilman tulehdusta lievittävää vaikutusta.

3. Hermoperäisen kivun, halvauksista ja epilepsiasta johtuvan kivun lievittämiseen käytetään gabapentinoideja, jotka ovat pääosin keskushermoston kautta vaikuttavia ns. ”kolmiolääkkeitä”.

4. Lihasrelaksantit vaikuttavat keskushermoston kautta lihasjännitykseen. Niitä käytetään lyhytaikaisesti muun muassa akuutin selkäkivun tukihoitona yhdessä liikehoidon kanssa.

5. Mielialalääkkeet, kuten trisykliset tai SNRI-masennuslääkkeet, tukevat kivun lääkehoitoa erityisesti hermostoperäisessä kivussa.

6. Lidokaiini on puudutusaine, jota voidaan käyttää ulkoisesti voiteena tai suihkeena vaikeissa kudos- tai hermovauriosta johtuvissa kivuissa.

7. Opioidit ovat voimakkain tunnettu kipulääkeryhmä. Heikkoja opioideja ovat kodeiini ja tramadoli, vahvoihin opioideihin kuuluvat buprenorfiini, fentanyyli, oksikodoni ja morfiini. Niitä käytetään syöpäkipuun, leikkauksien jälkeen ja äkillisissä kovissa kivuissa. Pitkäaikaisen kivun hoidossa opioidit eivät ole kovin tehokkaita. Se johtuu siitä, että keskushermosto tottuu lääkkeeseen.

8. Kannabinoidien kipua lievittäviä vaikutuksia on tutkittu, mutta toistaiseksi vakuuttavaa näyttöä on saatu vain MS-potilaiden lihasjäykkyyden lievittämisestä. Kannabinoidien kipua lievittävät vaikutukset eivät ole vakuuttaneet tutkijoita, kun taas haittavaikutusten kirjo on laaja.

Miksi kipulääke ei auta kipuun?

Lääkelain muutokset

Kipulääkkeet eivät itseasiassa paranna kipua.

Terveystieteiden tohtori, fysioterapeutti ja kipukroonikko Tapio Ojala toteaa, että kipulääke ei paranna – ainoastaan vaimentaa kehosta tulevaa ”kipuviestiä”.

”Jos kipu halutaan tainnuttaa lääkkeillä, on yleensä syötävä jatkuvasti enemmän tai voimakkaampia lääkkeitä. Haittavaikutukset lisääntyvät, ja lopulta haitat ovat hyötyjä suuremmat.”

Kroonistuneessa kivussa kehosta ei usein löydetä mitään, mikä selittäisi kivun. Vain kipukokemus on jäänyt päälle.

”Kipu ei ole tuntemus, vaan kokemus, johon yhdistyy uskomuksia, käsityksiä ja muistoja.
Viime kädessä aivot päättävät, onko kyseessä kipu, kylmä, hively, paine vai jokin muu tuntemus. Kun aivot ovat altistuneet kehon jatkuville kipuviesteille, niissä on tapahtunut rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia, ja ne eivät enää toimi normaalisti. Ne voivat yhdistää kivun mihin tahansa – vaikkapa pehmeä sohva voi tarkoittaa kipua”, Ojala selittää.

Tilaan liittyy usein myös kognitiivisten toimintojen häiriöitä, muistin pätkimistä ja unihäiriöitä. Lääke piilottaa oiretta, mutta kokonaisvaltainen hoito voi auttaa purkamaan kivun noidankehää.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/19.

Lue myös: Nämä apteekin lääkkeet ovat turhia tai tehottomia – ”Onko oikein, että näitä myydään? Se on hankala, moraalinen kysymys”

Lue myös: Miten kroonisen kivun kanssa pärjää – löytyisikö keinoja helpottaa oloa? Näin vastaa neurologian erikoislääkäri

Lähteet: IASP statement on opioids. Iasp-pain.org., Kipu. Käypä hoito -suositus. Suomalainen lääkäriseura Duodecim, Kivun hoito. Valvira.fi, Opioids for neuropathic pain Cochrane.org, Opioids for long-term treatment of noncancer pain. Cochrane.org, Practicalpainmanagement.com, Skelly A et al (2018). Noninvasive Nonpharmacological Treatment for Chronic Pain: A Systematic Review. Agency for Healthcare Research and Quality. Comparative Effectiveness Review, No. 209, Turner et al (1994).The importance of placebo effects in pain treatment and research. JAMA 25;271(20):1609-14, WHO guidelines for management of chronic pain in adults. Who.int.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X