Kofeiinijuomien käyttö kannattaa lopettaa kerralla – nuoren energiajuomakoukusta pääsemisessä vähitellen rajoittaminen voi kuitenkin olla paras keino

Jaa artikkeli
Säännöllinen kofeiinin nauttiminen voi aiheuttaa riippuvuuden, jolloin äkillinen lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita.
© iStock
Nuorta kannattaa tukea vähentämään asteittain energiajuomien nauttimista, jotta vieroitusoireet eivät olisi liian pahoja. Eviran suosituksen mukaan nuorten ei kannattaisi juoda enempää kuin puoli tölkkiä energiajuomaa päivässä.

Moni suomalainen siemailee päivittäin lähes huomaamattaan useamman kupillisen kahvia. Jatkuva kofeiinijuomien käyttö voi johtaa riippuvuuteen. Se ei ole samalla tavalla vaarallista kuin vaikkapa huumausaineiden aiheuttamat riippuvuudet, mutta joillakin ilmenee selviä vieroitusoireita kofeiinia sisältävien juomien jättämisen jälkeen.

”Mikä tahansa riippuvuus voi riittävän voimakkaana alkaa hallita elämää ja sitä kautta heikentää toimintakykyä ja elämänlaatua. Säännöllinen runsas käyttö johtaa monilla toleranssiin, jolloin kofeiinin virkistävä vaikutus heikkenee, mutta sitä joutuu nauttimaan jatkuvasti, jotta vierotusoireet eivät voimistuisi”, kuvailee Työterveyslaitoksen apulaisylilääkäri Christer Hublin.

Hublin on erikoistunut unilääketieteeseen. Hän kertoo kofeiinin unelle aiheuttamista haitoista.

”Jos kofeiinia nauttii muutaman tunnin kuluessa ennen nukkumaanmenoa, voi nukahtamiseen kuluva aika pidentyä, uni muuttua rikkonaiseksi ja sen kesto lyhentyä, ja unen virkistävän ja palauttavan vaikutuksen kannalta merkityksellinen syväuni vähentyä.”

Kofeiinin käytön lopettaminen voi siis sekä parantaa yöunta että lisätä vireyttä päiväsaikaan.

”Kannattaa laittaa kerrasta poikki”

Sekä Hublin että THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo suosittelevat kofeiininkäytön lopettamista kerralla.

”Jos haluaa lopettaa kofeiinin käytön, se kannattaa laittaa kerrasta poikki. Koska lopettaminen ei aiheuta mitään hengenvaarallisia vieroitusoireita, ei ole mitään syytä, miksei voisi lopettaa kerralla kokonaan”, Kuusipalo sanoo.

Hän muistuttaa myös, ettei kofeiinia ole pelkästään kahvissa ja energiajuomissa, jotka yleensä tunnetaan virkistävinä juomina, vaan myös muun muassa kaakao ja suklaa sisältävät kofeiinia.

Nuorta kannattaa tukea energiajuomien vähentämisessä

Nuorten energiajuomienkäytöstä on puhuttu viime vuosina paljon. Yhdessä tyypillisen kokoisessa eli 0,33 litran tölkissä energiajuomaa on saman verran kofeiinia kuin kahdessa desilitrassa suodatinkahvia. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan nuorten tulisi juoda päivittäin enintään puoli tölkillistä energiajuomaa.

Christer Hublin kertoo oman neuvonsa siihen, miten vanhempi voi auttaa energiajuomiin koukkuun jäänyttä lastaan käytön vähentämisessä tai lopettamisessa.

”Kannattaa kannustaa ja tukea nuorta käyttömäärien asteittaiseen vähentämiseen muutaman päivän kuluessa, jotta vierotusoireet pysyisivät siedettävällä tasolla.  On hyvä motivoida nuorta jatkossa pidättäytymään energiajuomien käytöstä tai pysymään kohtuukäytössä.”

Toisin kuin yleensä, nuoren energiajuomakoukun kohdalla käytön rajoittaminen vähitellen voi siis olla paras ratkaisu. Tällöin vieroitusoireet eivät ylly kohtuuttoman pahoiksi.

X