Kolme juurtunutta väitettä kesäloman vietosta - Saako lomalla vain löhöillä?

Kuukausi aikataulutonta lepoa vai jotain muuta? Psykologian tohtori Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta kertoo, mitä lomalta vaaditaan, jotta se palauttaa työkiireestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuukausi aikataulutonta lepoa vai jotain muuta? Psykologian tohtori Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta kertoo, mitä lomalta vaaditaan, jotta se palauttaa työkiireestä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Jotta kesäloma palauttaa, sen pitää kestää useampi viikko

Tarua.

Useampaan pätkään jaettu loma voi olla yhtä palauttava kuin yksi pitkä vapaa.

Kuukauden lomalla pääsee viikkoa paremmin irti työasioista, mutta toisaalta töihin paluu voi olla hankalampaa. Tärkeintä lomalla on sen sisältö: loman tehtävä on toimia työelämän vastapainona ja rentouttaa.

Olisi hyvä, että lomaa olisi useammin kuin kerran vuodessa, koska jo loman odottaminen tukee hyvinvointia ja auttaa jaksamaan.

Kiire ei kuulu lomalle

Totta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei voisi olla aktiivinen ja tehdä lomasuunnitelmia.

Kalenterin olisi kuitenkin hyvä olla väljä, jotta pääsee eroon kiireen tunnusta ja suorittamisesta. Tämä helpottaa myös esimerkiksi perheen yhteisten lomatoiveiden toteutumista: jos tänään sataakin, huvipuistopäivän voi siirtää huomiselle ilman, että aikataulut kaatuvat.

Jo ennen lomaa kannattaa pohtia, mikä on itselle paras keinoa rentoutua: jollekin sitä on kirjan lukeminen riippumatossa, toiselle talon maalaus. Jos loma alkaa tuntua samanlaiselta paahtamiselta kuin työarki, kannattaa pysähtyä miettimään, mistä se johtuu. Ilman joutilaita hetkiä syntyy harvoin uusia ajatuksia.

Lomalla ei saa miettiä työasioita

Tarua.

Työtä saa miettiä, mutta siihen liittyvät negatiiviset ajatukset olisi hyvä häivyttää pois mielestä. Työpaikalla on myös hyvä sopia selkeät säännöt, että esimerkiksi työsähköpostia ei tarvitse seurata lomalla.

X