Kun korvaan sattuu – Mikä korvassa aiheuttaa voimakasta kipua?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Korvatulehdukseen liittyy lähes aina myös muita tulehduksen oireita kivun lisäksi.
Korvatulehdukseen liittyy lähes aina myös muita tulehduksen oireita kivun lisäksi. © istockphoto
Äkillisesti alkanut voimakas korvakipu ilman infektio-oireita on yllättävän usein peräisin muualta kuin korvasta. Tavallisimmat syyt ovat leukanivelen ja kaularangan ongelmat.

Korva kipeytyy äkillisesti, ja korvaan sattuu joskus jopa päiviä, joskus vain tunteja – mistä tällainen korvakipu voi johtua?

Näin korvan kipeytymisesen vastaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Kun korvakivun syynä tulehdus, oireita on muitakin

Kun korvakivun syynä on tulehdus, siihen liittyy lähes aina myös muita tulehduksen oireita. Korvakäytävätulehduksen aiheuttama kipu alkaa vähitellen, ei äkillisesti.

Korvakäytävätulehduksessa korva on paitsi tuskallisen kipeä, myös tukkoinen tai kutiseva, kuulo tuntuu alentuneelta ja korvasta vuotaa usein märkäistä tai kirkasta eritettä.

Vaikka korvakipu voi olla välikorvatulehduksen ensimmäinen oire, tulehdus on kuitenkin useimmiten hengitystietulehduksen komplikaatio, eli nuha ja yskä ovat edeltäneet korvaoireita.

Tuulen aiheuttama korvan tuikkiminen aiheutuu välikorvassa olevan hermon vaarattomasta ärsytyksestä ja siltä voi helposti suojautua pipolla.

Korvaan sattuu yllättävistäkin syistä

Äkillisesti alkanut voimakas korvakipu ilman infektio-oireita on yllättävän usein peräisin muualta kuin korvasta. Tavallisimmat syyt ovat leukanivelen ja kaularangan ongelmat.

Asentohuimaus ei aiheuta korvakipua, mutta jos se saa jännittämään niskaa tai mikäli asentohuimauksen liikehoitosarjoja tehdään väärin, kallonpohjaan kiinnittyvät niskan ja kaulan jännittyneet lihakset saattavat heijastaa kipua myös korvaan.

Lääkärin ja hammaslääkärin lisäksi purentalihasten ja kaularangan ongelmiin perehtynyt fysioterapeutti osaa arvioida lihasten tilannetta ja ohjata kuntoutuksessa.

Kroonistuneen korvakäytävätulehduksen oire on yleensä kutina ja kirkas erite, ei niinkään kipu.

Annostele korvatipat oikein

Suoraan jääkaapista otettu korvatippa aiheuttaa lyhytkestoista huimausta lähes kaikille, mutta se ei ole asentohuimausta.

Lämpötilaerosta aiheutuvalta huimaukselta välttyy, jos malttaa lämmittää tippapulloa kädessä muutaman minuutin.

Jos pään kallistelu tippoja annostellessa aiheuttaa huimausta, syynä on todellakin asentohuimaus. Korvatipat kannattaakin annostella aina niin, että makaa sängyssä kyljellään hoidettava korva ylöspäin ja joku muu tiputtaa tipat. Näin ne menevät paremmin perille, eikä päätä tarvitse käännellä hankaliin asentoihin.

Lue myös: Korvatulehdukset kiusaavat aikuisena, olisiko korvien putkituksesta hyötyä? Näin arvioi erikoislääkäri

Lue myös: Tiesitkö? Pysyvä tinnitus voi olla peräisin yhdestä rajusta melualtistuksesta

Kysy Kotilääkäriltä

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla kotilaakari@otavamedia.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 4/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X