11 vinkkiä! Kosteuta talven kuivattamaa ihoa hellävaraisesti – Näin neuvoo ihotautien erikoislääkäri

Talven kuivattamaa ihoa ei voi olla huomaamatta, kun iho ryppyilee ja tekee olon usein tukalaksi. Näillä vinkeillä hoidat ja kosteutat ihon jälleen kuntoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Talvikuiva iho voi hyvin, kun se saa runsaasti kosteutta.

Talven kuivattamaa ihoa ei voi olla huomaamatta, kun iho ryppyilee ja tekee olon usein tukalaksi. Näillä vinkeillä hoidat ja kosteutat ihon jälleen kuntoon.
Teksti:
Virve Järvinen

Kylppärissä on tuubi, yöpöydällä toinen. Treenikassissa ja käsilaukussa on omansa. Voiteet eivät ehdi purtiloissaan vanheta, mutta silti kasvoja kiristää ja sääret pölisevät hilselunta. Talven kuivattamaa ihoa ei voi olla huomaamatta.

”Kuiva ilma ja lämpötilan vaihtelut syövät ihon sarveiskerroksesta sitä suojaavia rasvoja, keramideja. Näin ihosta pääsee haihtumaan liikaa vettä, ja se kuivuu”, ihotautien erikoislääkäri Anna Hjerppe kertoo.

Kesällä tuuli silittää, mutta talvella se puree poskia. Talvikalpea iho on ohut, ja se ärtyy auringon päivettämää ihoa helpommin.

”Viima, pakkanen, sisätilojen ilmastointi ja keskuslämmitys koettelevat erityisesti naisen ihoa, joka on luonnostaan miehen ihoa ohuempaa.”

”Kutina on merkki tulehduksesta, ja raapiminen voimistaa tulehdusreaktioita.”

Iän myötä iho ohenee entisestään ja alkaa lähestyä toiminnaltaan herkkää, atooppista ihoa. Sitä voi alkaa kutittaa.

”Kutisevaa, kuivaa ihoa rasvataan, ei raavita. Kutina on merkki tulehduksesta, ja raapiminen voimistaa tulehdusreaktioita”, Anna Hjerppe sanoo.

Talvikuiva iho voi hyvin, kun se saa runsaasti kosteutta, pestään hellästi ja suojataan ulkoisilta ärsykkeiltä.

”Pienet, säännölliset hoitorutiinit, riittävä uni ja kokonaisvaltainen hyvä olo näkyvät hyvällä tavalla ihossa.”

Kokosimme vinkkejä, joilla saat hellit ja hoidat ihoasi.

1. Kosteutta keholle – ylläpidä ihon omaa suojakerrosta

Apteekin hajusteettomat perusvoiteet ylläpitävät ihon omaa suojakerrosta. Ne eroavat toisistaan veden ja rasva-aineiden määrän ja laadun suhteen. Kesällä kevyt lotion usein riittää, mutta talvella iho kaipaa rasvaisempaa emulsiota. Voide on talvikäyttöön sopiva, kun enintään puolet siitä on vettä.

Koska iho on kehon eri kohdissa erilaista, voiteita tarvitaan pari erilaista. Paksujen vaatekerrosten alle jäävä iho ja tuulelle altistuvat paljaat ihoalueet kuivuvat herkästi: sääret ja jalkapohjat vaativat muuta kehoa rasvaisemman voiteen.

Karvaisilla ihoa-alueilla liian rasvainen voide voi aiheuttaa karvatupen tulehduksen.
Jos voide kirveltää levitettäessä, se on todennäköisesti liian kevyt.

Sopiva voide löytyy apteekin ammattilaisten avulla. Hyvältä tuntuvaa perusvoidetta ei tarvitse vaihtaa. Iho ei siihen väsy.

Perusvoiteen lisäksi voit kokeilla kasvoille erilaisia seerumeita. istockphoto

2. Paneudu pakkaustekstiin – karbamidi, glyseroli ja glykoli kosteuttavat

Hyvä perusvoide kosteuttaa ihoa ja muodostaa sen pintaan kosteuden haihtumista estävän suojakalvon. Se sisältää aineita, jotka sitovat ja kuljettavat vettä ja pidättävät sitä ihon kerroksissa.

Karbamidia sisältävä voide kosteuttaa tehokkaasti. Se kannattaa levittää kostealle iholle. Kuivalla iholla se voi pistellä. Glyserolit ja glykolit ovat myös hyviä kosteuttajia.

Kasvojen ihon ikääntymismuutoksia hoitavissa voiteissa käytetään usein happoja ja a-vitamiinijohdannaisia, kuten retinolia. Ne voivat ärsyttää ja kuivattaa ihoa entisestään. Siksi niihin kannattaa totutella vähitellen eikä välttämättä kuivilla pakkaskeleillä.

3. Annostele ajoissa

Aamukiireessä iholle kannattaa levittää nopeasti imeytyvää, kevyttä ja illalla hoitavampaa voidetta. Sopiva kerta-annos on pari ruokalusikallista. Jos kaksi päivittäistä voitelua ei pidä ihoa kunnossa, voide on luultavasti liian kevyt.

Kasvovoide on hyvä laittaa heti ensimmäisenä aamulla, jotta se ehtii imeytyä kunnolla ennen ulos menoa.

4. Kokeile kauraa

Trendikästä ruoka-ainetta hyödynnetään erityisesti kuivan ja ikääntyvän ihon tuotteissa.

Kaurajauhon avenantramidit ovat vahvoja antioksidantteja, jotka rauhoittavat ja lievittävät ihon kuivuutta. Beetaglukaani tuo ihoon kosteutta ja tasoittaa pieniä juonteita. Kaurapeptidit vahvistavat ihoa muun muassa edistämällä sen oman kollageenin ja elastiinin toimintaa.

Kauran siemenöljyssä on runsaasti kosteuden haihtumista estäviä keramideja ja lipidejä eli rasva-aineita.

5. Seuraa ilmankosteutta

Jos talven kuivattamaa ihoa kutiaa, makuuhuoneeseen voi harkita ilmankostuttimen hankintaa. Jotta ilma ei kostu liikaa, ilmankosteutta pitää seurata kosteusmittarilla. Suositeltava ilmankosteus on noin 50 prosenttia.

Kevyt, kostea saunan löyly kosteuttaa ihoa. Sen jälkeen pitää muistaa voidella iho perusvoiteella.

Hanki lisäkosteutusta ilmankosteuttajan avulla.

Hanki lisäkosteutusta ilmankosteuttajan avulla. istockphoto

6. Laske lämpötilaa

Liian lämpimässä makuuhuoneessa nukkuva ihminen hikoilee monesti niin, että iho alkaa kutista. Makuuhuoneen lämpötila kannattaa säätää paria astetta muuta kotia viileämmäksi. Viileässä uni myös tulee paremmin.

7. Ruoki ihoa

Hyvien omega-3-rasvahappojen puute voi näkyä ihossa hilseilynä. Niiden saantia ei tarvitse laskeskella, kun käyttää leivällä kasviöljypohjaisia levitteitä ja ruoanlaitossa ja salaattikastikkeena kasviöljyä ja syö kalaa pari, kolme kertaa viikossa.

8. Puhdista perusvoiteella

Pesuveden mukana iholta poistuu kuollutta ihosolukkoa. Pesussa kannattaa välttää kovin kuumaa vettä. Kun pesuvesi on haaleaa, iholta ei haihdu suihkuttelun jälkeen niin paljon kosteutta.

Saippuapitoiset, ihon omaa suojaan liuottavat pesuaineet on hyvä korvata tuotteilla, jotka sisältävät kosteusvoidetta tai öljyä. Perusvoide käy koko kehon pesuun ja meikin poistoon.

Hyvä perusvoide kosteuttaa talven kuivattamaa ihoa ja muodostaa sen pintaan kosteuden haihtumista estävän suojakalvon.

Hyvä perusvoide kosteuttaa talven kuivattamaa ihoa ja muodostaa sen pintaan kosteuden haihtumista estävän suojakalvon. istockphoto

9. Kuivaharjaa ja kuori kevyesti

Sukkahousuista leijaileva pöly kertoo, että iho uusiutuu. Vartalon ihoa voi hyvin kuivaharjata ja sen jälkeen rasvata perusvoiteella. Kasvojen ihoa voi halutessa kuoria kevyesti rakeisella kasvojen iholle tarkoitetulla kuorintavoiteella.

10. Huuhdo hiki

Suihkuttelu kerran päivässä riittää. Mutta kun liikkuu hikeen asti, hiki kannattaa huuhtaista pois, jottei se jää kutittamaan ihoa. Pesussa voi käyttää hapanta tai neutraalia pesunestettä.

Puuvilla on hikiliikuntaan huono vaatemateriaali. Kun se kostuu, hiki jää iholle. Tekniset alusasut päästävä hien lävitseen.

11. Käytä käsidesiä ja -hansikkaita

Näkyvä lika lähtee saippuapesulla. Koska saippua kuivattaa käsiä, se kannattaa korvata mahdollisuuksien mukaan käsihuuhteella.

Likaisissa töissä ja käsitiskissä käytetään käsineitä: tiski- ja siivousaineet rasittavat ihoa.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Anna Hjerppe, Terveystalo ja Eiran sairaala
Lähteenä käytetty: Yael Adler: Iholla, Otava 2018, www.dermosil.fi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 2/20.

Lue myös: Näin hyaluroni toi avun Krista Ollankedon kuivan ihon ongelmiin: ”Tuntuma on kuin ihanan kasvohoidon ja -naamion jälkeen”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X