Ota krooninen kipu hallintaan – Lue 12 neuvoa lääkkeiden käytöstä ja lääkkeettömistä hoitomuodoista!

Ärsyynnytkö, jos lääkäri määrää päänsärkysi hoitoon niska-hartiajumppaa eikä lääkkeitä? Krooninen kipu on monen arkea, mutta sen hoito on murroksessa. Miten kipua nyt hoidetaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monien lääkkeettömien hoitomuotojen teho on voitu näyttää toteen aivokuvantamisen avulla.

Ärsyynnytkö, jos lääkäri määrää päänsärkysi hoitoon niska-hartiajumppaa eikä lääkkeitä? Krooninen kipu on monen arkea, mutta sen hoito on murroksessa. Miten kipua nyt hoidetaan?
(Päivitetty: )
Teksti:
Nina Sarell

Krooninen kipu on lähes miljoonan suomalaisen arkea. Vielä parikymmentä vuotta sitten oltiin huolestuneita kivun alihoitamisesta. Potilaille ryhdyttiin määräämään vahvempia kipulääkkeitä. Sitten Yhdysvalloista alkoi kuulua uutisia historian pahimmasta huumeongelmasta.

Syynä olivat opioidipohjaiset kipulääkkeet, joista sadat tuhannet tavalliset kansalaiset olivat tulleet riippuvaisiksi. Kymmeniä tuhansia oli kuollut.

Kivun tehokas lääkehoito olikin hengenvaarallista.

Krooninen kipu – muitakin hoitomuotoja kuin opioidit

Nyt lääkkeiden määräämistä jarrutellaan. Se ei ole ongelmatonta: moni potilas kokee jääneensä heitteille. Toiset heistä hankkivat tarvitsemansa lääkkeet laittomin keinoin. Toiset turruttavat alihoidettua kipuaan alkoholilla tai muilla aineilla. Osa vain kärsii.

Kroonisen kivun hoito ei ehkä ole kriisissä, mutta uuden edessä se kyllä on. Toivoa myrskyn keskelle antaa se, että kipua lievittää moni muukin asia kuin opioidit.

Lääkehoito on monipuolistunut, ja monien lääkkeettömien hoitomuotojen teho on voitu näyttää toteen aivokuvantamisen avulla.

Uusien tuulien mukana pysyminen vaatii kuitenkin myös uudenlaista terveyspolitiikkaa – ja kivun kantajalta kivun olemuksen ymmärtämistä. Kipu on sekä kehon että mielen tuntemus, ja sen hyvä hoito on aina muutakin kuin lääkettä.

Näin ymmärrät kipua entistä paremmin

1. Kipu on mysteeri. Kukaan ei tiedä, mitä kipu on. Sen loputonta monimutkaisuutta on tutkijoidenkin vaikeaa täysin hahmottaa. Etenkin krooninen kipu mekanismeiltaan on yhä melko huonosti ymmärretty.

2. Kipu ei ole vain aistimus. Se on sekä fyysinen että psyykkinen kokemus, johon vaikuttavat paitsi kivun alkuperä ja laatu, myös kivun kokija. Se, miltä kipu tuntuu, riippuu aiemmista kipukokemuksista ja niihin liittyvistä muistoista, mielialasta, elämäntilanteesta ja toimintakyvystä.

3. Kukaan ei koe kipua kuten sinä. Kipu on yksilöllinen kokemus: paperihaava on yhdelle hetkellinen kirpaisu sormenpäässä, toiselta se pilaa koko loppupäivän.

4. Kipu ei kerro totuutta. Kipuaistimus ei ole kovin luotettava. Jalkaa voi särkeä, vaikka se olisi amputoitu pois vuosia sitten. Toisaalta sokissa oleva ihminen ei välttämättä aisti lainkaan kipua onnettomuudessa, jossa jalka on leikkautunut äkillisesti. On myös paljon kipuja, joille ei ole mitään varsinaista syytä.

5. Kaikkea kipua ei voi parantaa. Etenkin kroonisen kivun hoitoon on käytettävissä varsin rajallinen määrä keinoja.

6. Kaikkea kipua voidaan kuitenkin lievittää. Vaikka kipua ei saisi kokonaan pois, on mahdollista elää hyvää ja tyydyttävää elämää.

7. Kivun hoitoon on monia keinoja. Hyvä kivun hoito on moniammatillisempaa ja monipuolisempaa kuin yleensä tiedetään. Hyvä kivun hoito on syyn mukaista: jos kipu on seurausta huonosta työergonomiasta, oikea hoito ei ole särkylääke, vaan uusi työpöytä.

8. Lääke ei aina ole paras apu. Olemme tottuneita hoitamaan kipua lääkkeellä. Tutkimustieto kivun hyvästä hoidosta on kehittynyt nopeammin kuin arkitieto. Saatat ärsyyntyä, kun lääkäri määrää päänsäryn hoitoon niska-hartiajumppaa eikä lihasrelaksantteja. Lääkäri toimii kuitenkin täysin oikein pyrkiessään ratkaisemaan vaivan syyn.

Krooninen kipu on jopa miljoonan suomalaisen arkinen haaste.

Krooninen kipu on jopa miljoonan suomalaisen arkinen haaste. © iStock

Krooninen kipu ja lääkitys

9. Kaikilla lääkkeillä on lumevaikutus. Osa kipulääkkeen tehosta perustuu puhtaasti mieleen. Tutkimuksissa, joissa ihmisille on annettu morfiinia kertomatta mitä he saavat, lääkkeen teho on jäänyt huonoksi. Jos taas potilaalle annetaan kalkkitabletti väittäen sitä kipulääkkeeksi, kipu voi lievittyä hyvin tehokkaasti.

10. Lääke on kainalosauva. Kipulääkkeet eivät ole kivun ensisijainen hoitokeino. Akuutissa kivussa on tärkeää selvitellä, mistä kipu johtuu. Kun kipuun ei ole parantavaa hoitoa, sen hoitoa on välttämätöntä täydentää lääkkeettömästi.

11. Käsikauppalääkkeet eivät ole huonoja. Lääkäri ei ole väärässä määrätessään kivun hoidoksi ”vain” parasetamolia tai tulehduskipulääkettä; oikein käytettyinä ne ovat edelleen yleisin, riskittömin ja tehokas tapa hoitaa hyvin monenlaisia kiputiloja. Tavallisesta parasetamolista voi olla hyötyä jopa syöpäkivun hoidossa.

12. Mikään lääke ei ole riskitön. Kipulääke tuntuu usein helpolta ratkaisulta. Mutta vaikka lääke auttaisi kipuun erinomaisesti, siitä voi silti olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mitä tehokkaampi lääke, sitä runsaampia ovat myös haitat

Voimakkaat kipulääkkeet lisäävät muun muassa kaatumisten, onnettomuuksien, riippuvuuden ja kuoleman riskiä. Vahva opioidilääkitys voi paitsi lievittää kipua, myös kroonistaa kiputilan.

Hyviä kivunlievittäjiä on jouduttu vetämään pois markkinoilta vakavien haittavaikutusten vuoksi: esimerkiksi 2000-luvun alussa tiuhaan käytetty särkylääke Vioxx ehti aiheuttaa ainakin sata tuhatta sydäninfarktia ja aivohalvausta, ennen kuin sen myynti kiellettiin.

Lue myös: Krooninen kipu on Annan arkea – Neljästä kipuoireyhtymästä monimuotoinen CRPS on hankalin: ”Kokemuksistani puhuminen on minulle henkireikä”

Anna Giss

Anna Giss kuvailee kipujaan esimerkiksi näin: ”Salama iskeytyy selkärankani läpi yhä uudelleen. Tähtisadetikut kipinöivät ja polttavat reisiäni. Nauloja isketään hartioistani läpi.” © Sara Pihlaja / Otavamedia

Lähteet: IASP statement on opioids. Iasp-pain.org., Kipu. Käypä hoito -suositus. Suomalainen lääkäriseura Duodecim, Kivun hoito. Valvira.fi, Opioids for neuropathic pain Cochrane.org, Opioids for long-term treatment of noncancer pain. Cochrane.org, Practicalpainmanagement.com, Skelly A et al (2018). Noninvasive Nonpharmacological Treatment for Chronic Pain: A Systematic Review. Agency for Healthcare Research and Quality. Comparative Effectiveness Review, No. 209, Turner et al (1994).The importance of placebo effects in pain treatment and research. JAMA 25;271(20):1609-14, WHO guidelines for management of chronic pain in adults. Who.int.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X