Kuinka pissahätää voi huijata tiukan paikan tullen? Nappaa näppärät vinkit

Apua, hirveä hätä ja vessaan on jono! Urogynekologi Pauliina Aukee Keski-Suomen keskussairaalasta neuvoo, miten pissahätää voi huijata.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ahdistuneena ja masentuneena ihmiset käyvät tavallista enemmän vessassa. © istockphoto

Apua, hirveä hätä ja vessaan on jono! Urogynekologi Pauliina Aukee Keski-Suomen keskussairaalasta neuvoo, miten pissahätää voi huijata.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Säären hinkkaaminen huijaa pissahätää

Totta.

Virtsaamisrefleksiä voi huijata laittamalla jalat ristiin ja hieromalla säärtä toista vasten, kuten lapset tiedostamattaan tekevät.

Säären hieromisen teho perustuu siihen, että säärihermosta kulkee heijasterata virtsarakkoon. Sen ärsyttäminen estää rakkoa tyhjenemästä.

Rauhallinen kävely tyynnyttää pissahädän

Tarua.

Jos on kova pissahätä, ei kannata lähteä liikkeelle. On parempi istua alas kovalle alustalle, supistaa lantionpohjan lihaksia ja odottaa, kunnes pissahätä helpottaa.

Aivot säätelevät selkäydinkanavaa pitkin virtsarakon tyhjenemistä. Kovalle alustalle istuminen on aivoille viesti siitä, että ihminen pystyy pidättämään pissaa. Tämän vuoksi pissahätä ei tunnu pyöräillessä takamus satulassa kiinni niin pahalta kuin kävellessä.

Jos on pissahätä, vesihana kannattaa sulkea

Totta.

Joillain ihmisillä aivot reagoivat veden lorinaan käynnistämällä virtsaamisrefleksin. Aivot voi kuitenkin opettaa tästä pois, kun yhdistää kovalla alustalla istumisen ja pidättämisharjoittelun taustalla kuuluvaan veden lorinaan.

Toisilla ihmisillä virtsaamisrefleksi käynnistyy nopeasti voimakkaassa tunnekuohussa. Se voi tuntua nololta. Näissä hetkissä huijaat virtsarakkoa, kun supistat lantionpohjan lihaksia ja rauhoitat mielesi.

X