Kun keliakia on jo tutkittu ja poissuljettu verinäytteellä – Voiko se puhjeta myöhemmin?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Keliakia
© istockphoto
Lähisukulaisen keliakia ja muut autoimmuunisairaudet, kuten diabetes tai kilpirauhassairaudet lisäävät riskiä sairastua keliakiaan.

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteenivalkuaisaine vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Limakalvon suolinukka tuhoutuu osittain tai kokonaan, mistä voi tulla vatsavaivoja ja ravintoaineiden imeytymishäiriöitä. Keliakian oireet ja haitat voidaan ehkäistä gluteenittomalla ruokavaliolla.

Keliakia aiheuttaa monenlaisia oireita. Se voi aiheuttaa esimerkiksi ripulia, vatsan turvottelua tai kipua, mutta kaikilla ei ole vatsaoireita.

Kyynärätaipeissa voi esiintyä kutisevaa, pienirakkulaista ihottumaa. Keliakia voi löytyä, kun etsitään syytä anemiaan tai luukatoon. Lähisukulaisen keliakia ja muut autoimmuunisairaudet, kuten diabetes tai kilpirauhassairaudet lisäävät riskiä sairastua keliakiaan.

Veren vasta-aineet kertovat autoimmuunisairaudesta

Keliakia voidaan diagnosoida määrittämällä verestä vasta-aineet. Jos vasta-ainetesti on positiivinen, se varmistetaan vielä toisella testillä. Tähystystutkimusta koepaloineen ei enää tarvita sairauden diagnosoimiseksi.

Sitä suositellaan, jos verikokeessa on todettu vain lievästi koholla olevat vasta-aineet.

Vasta-ainetesti voi antaa virheellisesti normaalin löydöksen, jos henkilö on ollut gluteenittomalla ruokavaliolla ennen verikokeen ottoa. Epäselvissä tilanteissa alttius keliakialle voidaan selvittää verikokeesta, jossa määritetään ns. HLA-kudostyypitys.

Riski sairastua hyvin pieni

Jos keliakia on poissuljettu nykysuositusten mukaisella verinäytteellä, hyvin suurella todennäköisyydellä henkilöllä ei ole keliakiaa. Jos henkilö on käyttänyt gluteenitonta ruokavaliota ennen tutkimusta, hänellä on riskitekijöitä keliakialle, tai hänelle on ilmaantunut uusia oireita, testi kannattaa tehdä uudelleen.

Ennen uutta testiä tulee käyttää kotimaisia viljoja esimerkiksi kahden viikon ajan. Jos vasta-ainetesti on edelleen negatiivinen, on keliakia vielä vahvemmin poissuljettu.

Keliakia voi puhjeta myöhemmin aikuisiällä tai jopa vanhuuden päivinä. Mutta jos sairaus on poissuljettu edellä mainituilla tavoilla, riski on hyvin pieni.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X