Kun outo syömishimo iskee – Pitääkö saven syönnistä huolestua?

Jaa artikkeli
Pitääkö saven syönnistä huolestua?
© istockphoto
Kummallisista pica-oireista voi olla monenlaisia seurauksia, ja siksi niiden syy täytyy selvittää, kertoo sisätautiopin dosentti Esa Soppi Terveystalo Pulssista.

Pica-oireet ovat täysin harmittomia

Tarua.

Lääketieteessä outojen aineiden syömishimoa kutsutaan pica-oireyhtymäksi. Silloin ihmisen tekee mieli syödä esimerkiksi savea, sementtiä, santaa, jäätä, kiviä, palaneita tulitikkuja, pyyhekumeja, hiuksia, lyijymaalin lastuja tai hyvin suuria määriä riisikakkuja.

Riippuen syömishimon kohteesta seurauksena saattaa olla esimerkiksi myrkytys, suolitukos tai aliravitsemus. Pica-oireet eivät siis ole vaarattomia, vaan niiden syy täytyy aina selvittää.

Pica-oireet voivat kertoa raudanpuutteesta

Totta.

Yleisin pica-oireiden aiheuttaja on raudanpuute. Yleensä ihminen kärsii silloin kuitenkin myös muista raudanpuutteen oireista, kuten väsymyksestä, uupumuksesta, nopeasta pulssista, päänsärystä, aivosumusta tai keskittymisvaikeuksista.

Kun raudanpuute on havaittu ja korjattu, pica-oireet häviävät usein luonnostaan. Käytännössä aikuisista raudanpuutteisista vain pari tuhannesta saa pica-oireita, eli ilmiö on onneksi harvinainen.

Pica on diagnosoitu sairaus

Tarua.

Pica-oireyhtymä ei ole itsenäinen sairaus, vaan se on aina oire jostakin. Lääketieteessä se luokitellaan syömishäiriöiden ryhmään. Raudanpuutteen lisäksi pica-oireet saattavat liittyä myös kalsiumin ja sinkin puutokseen.

Lisäksi ne voivat olla merkki jostakin vakavasta neurologisesta tai psykiatrisesta sairaudesta tai jonkin bakteerin liikakasvusta suolistossa. Joskus niitä esiintyy myös onnettomuuden jälkeen aivovammapotilailla.

X