Miksi pakottava virtsaamistarve iskee yhtäkkiä ja pissa lirahtaa housuun? Näin urogynekologi kertoo pakkoinkontinenssista

Jos haluat päästä leikkaushoitoon, pitää konservatiivisten keinojen, kuten laihdutuksen, lantionpohjan jumpan ja fysioterapian, olla kokeiltuna.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen voi altistaa pakkoinkontinenssille.

Jos haluat päästä leikkaushoitoon, pitää konservatiivisten keinojen, kuten laihdutuksen, lantionpohjan jumpan ja fysioterapian, olla kokeiltuna.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tiina Suomalainen

Virtsankarkailu ja yllättävä, pakottava virtsaamistarve ovat ikäviä vaivoja. Kysyimme neuvoja urogynekologi Eija Laurikaiselta, Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Miksi pissaa lirahtaa yskiessä?

Kyseessä on ponnistusinkontinenssi. Yskimisen lisäksi näin voi käydä vaikkapa hypätessä tai juostessa.

Ponnistusinkontinenssissa lantionpohjan kudokset pettävät ja virtsaa pääsee karkaamaan.

Syynä on virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden tai virtsaputken sulkijamekanismin heikkous.

Vaivalle altistavat ylipaino, raskaus ja synnytykset, runsas tupakointi, krooninen yskä ja ummetus.

Lue myös: Virtsankarkailu piinaa – Miten lirahtelun saa loppumaan? Voiko vanha rakko oppia uusille tavoille? Näin neuvoo erikoislääkäri

Miksi yhtäkkiä iskee pakottava virtsaamistarve ja pissa lirahtaa housuun?

Tämä on pakkoinkontinenssi. Virtsarakko saattaa tyhjentyä jopa kokonaan. Syynä on virtsarakon tyhjentäjälihaksen liian aktiivinen toiminta.

Estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen voi altistaa pakkoinkontinenssille. Taustalla voi olla myös virtsatietulehdus, lääkitykset ja erilaiset neurologiset sairaudet.

Jos virtsaamistarve temppuilee ja yllättää, kannattaa varautua.

Jos virtsaamistarve temppuilee ja yllättää, kannattaa varautua. iStock

Voivatko pakko- ja ponnistusinkontinenssi vaivata yhtä aikaa?

Kyllä, silloin puhutaan sekamuodosta. Lisäksi on olemassa ylivuotoinkontinenssi, joka naisilla aiheutuu yleisimmin virtsarakon laskeumasta.

Voiko virtsankarkailulle tehdä itse jotain?

Ehdottomasti voi. Se ei ole mikään automaatio, joka alkaa vaivata raskauksien, synnytysten ja iän myötä.

Painonhallinta on äärimmäisen tärkeä keino. Jos pystyy pudottamaan painoa 5–10 prosenttia, karkailu vähenee selvästi. Harrasta liikuntaa, hoida ummetus ja lopeta tupakointi. Alkoholia, hiilihapollisia juomia ja kahvia on hyvä käyttää kohtuudella.

Vaihdevuosissa pakkoinkontinenssiin auttaa myös paikallinen estrogeeni, joka vahvistaa limakalvoja.

Asiantuntijana urogynekologi Eija Laurikainen, Turun yliopistollinen sairaala.

Lue myös: Loppu lirahtelulle! Näin koulutat yliaktiivisen rakon ja vähennät virtsankarkailua

Milloin leikataan?

Jos ohjatusta harjoittelusta ja sähköärsytyshoidostakaan ei ole apua, on vuorossa lääke- tai leikkaushoito. Ponnistusinkontinenssia hoidetaan paikallispuudutuksessa tehtävällä niin sanotulla nauhaleikkauksella. Jos leikkaus ei tule kyseeseen, voidaan ponnistus- tai sekatyyppistä karkailua hoitaa myös virtsaputkea ahtauttavilla injektioilla.

Pakkoinkontinenssia voidaan helpottaa lääkkeillä, jotka rauhoittavat rakkoa tai vaikuttavat siihen muilla tavoin. Lääkkeillä on sivuvaikutuksensa, kuten suun kuivuminen tai verenpaineen nouseminen.

Leikkauksen onnistumisprosentti vaihtelee 85 prosentista lähelle sataa, jos kyseessä on puhdas ponnistusinkontinenssi. Sekamuodossa leikkaustulos on heikompi. Onnistumisen takaa se, että nauhaleikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Näin nauha voidaan säätää leikkauksen aikana potilaalle sopivaksi.

X