”Kun täytin 80 vuotta, tuli ennätys: 15 600 kilometriä vuodessa” – Risto pitää itsensä kunnossa pyöräilemällä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pappapyöräily
Kypärä päähän ja matkaan: ennätysvuonna kertyi yli 15 000 ajokilometriä. © KRISTA LUOMA
Aktiivinen kuntoilu on Risto Ala-Reinille, 85, elämäntapa. Polkupyörän mittariin on kertynyt enemmän kilometrejä kuin perheen autoon.

Risto Ala-Reini on valinnut vaatekaapistaan tutun asun. Kotona Seinäjoella on istahdettu hetkeksi nojatuoleihin, Risto tällä kertaa urheiluvaatteissa. Tämä on se asu, johon pukeutuneena hän lähtee seuraavaksi päivittäiselle pyörälenkille. Vaikka Risto täyttää tänä syksynä 85 vuotta, arkipäivään sisältyy edelleen erityisen tehokas keino pitää itsestä huolta.

Polkupyörän selässä ei ole ikärajaa.

”Kun täytin 80 vuotta vuonna 2013, tuli ennätys: 15 600 kilometriä vuodessa. Vain yhtenä päivänä tuon vuoden aikana jäi lenkki väliin”, Risto muistelee.

Uusi vaihtoehto

Kun työt valtion virkamiehenä ja sivutoimisena isännöitsijänä jäivät taakse eläkeiän koittaessa 22 vuotta sitten, Risto päätti aloittaa aktiivisen liikkumisen. Työpäivät vuosien ajan olivat olleet usein fyysisesti passiivisia.

”Aloin tehdä kävelylenkkejä joka päivä, kunnes lonkka alkoi vaivata”, Risto kertoo.

Motivaatio liikkumiseen säilyi silti edelleen. Seuraavaksi Risto löysi vanhan tutun pyöräilyn uudella tavalla, kuntoilumielessä. Hän oli jo kauan tottunut kulkemaan silloin tällöin paikasta toiseen polkien ja pitänyt pyöräilyä myös lähinnä hyötyliikuntana.

”Ensimmäisen pyörän ostin, kun olin 17-vuotias ja kesätöissä. Sen jälkeen minulla on aina pyörä ollutkin.”

Kivut Riston lonkassa helpottivat ahkeralla liikkumisella, ja pyöräkin näytti kulkevan entistä paremmin.

12 vuotta sitten ostetulla, 7-vaihteisella pyörällä on ajettu tähän mennessä 134 000 kilometriä. Tänäkin aamuna on lenkillä käyty.

”Täytyy tunnustaa, että lenkit ovat lyhentyneet ja vaihteet pienentyneet. Kai se kuuluu tähän vanhenemiseen. Ei tehdä enää uusia ennätyksiä.”

Keino rentoutua

Risto arvioi tyypillisen päivälenkkinsä pituudeksi noin 30 kilometriä. Usein hän suuntaa viereisen kaupunginosan kautta reitille, joka on tavallista rauhallisempi väylä. Siten on helpompi panna merkille, mitä ympärillä tapahtuu esimerkiksi vuodenajan vaihtuessa.

”Siellä on luonto lähellä, kesän ja kevään monet tuoksut. Matkalla tulee mielikuvia, kun seuraa luontoa”, Risto huomauttaa.

”Uskon, että se on myös mielialalle hyväksi. Paljon parempaa se on kuin täällä kotona televisiota katsoisi tai istuisi vaikka tuolla pubissa.”

Tavallisesti Risto lähtee pyörälenkille yksin.

”Yksin on kaikista paras kuntoilla. Saa mennä mistä haluaa, ja on oma aikataulu. Saa myös ajatella kaikenlaisia suuriakin asioita.”

Kun Risto herää välillä viiden tai kuuden aikoihin aamulla, hänelle tulee usein tarve lähteä pyöräilemään. Aamukahvin ja päivän lehden jälkeen on ollut oikea hetki siirtyä raittiiseen ulkoilmaan.

Aktiivinen liikkuminen ei ole koskaan merkinnyt hänelle pakonomaista suorittamista, vaikka joitakin vuosia sitten erityisen pitkissä lenkeissä saattoikin olla urakoinnin makua. Risto on saattanut poiketa välillä tauolle esimerkiksi huoltoasemalle, joka toimi jokin aika sitten Seinäjoella lentokentän yhteydessä.

Taukopaikka saattoi silti nostattaa kilpailumieltä.

”Siellä oli kaupungin liikuntatoimen vihko, johon kirjoitettiin nimi ja oman lenkin kilometrit, ja saatiin katsoa kuinka aktiivisesti muut olivat liikkuneet.”

”Itselle matkaa tuli tuolloin noin 20 kilometriä yhteen suuntaan, eli yhteensä 40, kun kiersin kotoa lähdettyäni viereisen kaupunginosan kautta.”

Ikä toi kärsivällisyyttä

Ikääntyminen on opettanut Ristolle kärsivällisyyttä liikenteessä. Kynnyksestä liikkeelle lähtemiseen ei siten tule liian korkea. Yhden kerran Risto on ollut lähellä törmätä autoon. Silti pyörälenkille lähteminen ei edelleenkään pelota edes talvisin.

”Talvella on nastarenkaat pyörässä.”

Risto suosittelee aktiivista pyöräilyä sekä terveysliikuntana että kuntoliikuntana. Hän kokee omassa arjessaan liikkuvansa molemmissa muodoissa. Pyöräilyssä on muitakin hyötyjä, iästä huolimatta.

”Kun asioita hoitaa, on kaupungilla helppo liikkua, eikä ole parkkipaikka-ongelmia. Pikku ostoksetkin sopivat pyörän koriin. On taloudellista ja ympäristöystävällistä, kun bensaa ei polta”, Risto muistuttaa.

”Aina tulee ottaa huomioon ikä. Minä olen mielestäni kuitenkin suhteellisen hyvässä kunnossa, kun pystyn liikkumaan. Vaikka en ole paljoa markkinoinut tätä, kaverit tämän tietävät, kun uimahallin saunassa tästä puhumme.”

X