Kutinaa, kuivuutta, hilseilyä? Tutki päänahan kunto ja virkistä hiuspohjaasi näillä vinkeillä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Nyt on aika kiinnittää huomio hiuspohjaan
Hiusohjan ongelmat tuntuvat kutinana ja näkyvät hilseilynä. Asiantuntija pureutuu syihin ja neuvoo, miten tasapaino löytyy.

1. Terve ja huonokuntoinen hiuspohja eroavat toisistaan

”Kuivuus näkyy punoituksena ja karstana, terveessä hiuspohjassa talirauhasen tuottama rasva näkyy”, kampaaja-kouluttaja Mika Mattila sanoo.

Kutina saattaa johtua hyvin usein toistuvista pesuista. Myös liian voimakas sampoo vie ihon oman rasvan mukanaan. Normaali ihossa oleva rasva suojaa ihoa esimerkiksi föönin kuumuudelta.

Yhtä lailla kuiva sisäilma kuivattaa kuten myös voimakkaat hiusvärit ja muotoilutuotteetkin. Hiuspohjaa pitäisi kuoria ja kosteuttaa samalla tavalla kuin muutakin ihoa, säännöllisesti ja liikaa raapimatta.

Aco Dry Scalp Moisturizer shampoo

Herkän hiuspohjan pesuaine Aco Dry Scalp Moisturizer shampoo, 200 ml 10,60 e.

Vinkkejä päänahan virkistämiseen

Tunnustele sormenpäillä, liikkuuko päänahkasi vai onko se jymähtänyt päätä puristavaksi kypäräksi. Hiuksia harjaamalla, mielellään pää alaspäin, verenkierto vilkastuu ja hiuspohjaan tulee eloa.

Hento tukistelu ja vaikkapa intialainen päähieronta auttavat myös.

Hiusten hoitoon on paljon erilaisia öljyjä. Miten öljyä tulisi käyttää, jotta siitä saisi kaiken hyödyn irti? Kiinnitä huomiota määrään. Öljyä ei lotrata hiuksiin määräänsä enempää.

Lue ohje, annostele ensin öljyä kämmeneen. Hiero öljy kämmenten välissä ja levitä pituuksiin. Öljyä voi levittää pyyhekuiviin hiuksiin tai kuiviin hiuksiin. Useimmat öljyt hoitavat hiusta, tekevät hiuksista helpommat kammata ja antavat kiiltoa.

Orionin Biorion

Hiuspohjaan hierottava hoitoneste lisää hiuspohjan verenkiertoa ja edistää uusien hiusten kasvua. Orionin Biorion 150 ml 22 e.

Hellävarainen simply natural -harja

Hellävarainen simply natural -harja sopii pitkillekin hiuksille. Harjakset ovat kahdessa kerroksessa. 17,90 e.

2. Ravinto näkyy hiuspohjassa

Mattila ei ryhdy ravintoterapeutiksi, mutta sanoo huomanneensa, että tosi paljon eineksiä syövän hiuspohja on huomattavasti kuivempi tai rasvaisempi kuin ruoasta riittävästi ravintoaineita saavalla. Joskus syynä ovat hiuspohjaa kuivattavat kuivasampoot tai hiuspuuterit.

Mattila on tavannut henkilöitä, jotka ovat jynssänneet hiuksiin ja hiuspohjaan tarttunutta kuivasampoota pois uskomattomilla keinoilla.

”Jos kuivasampoo ei lähde, ellei pese hiuksia kolmea kertaa syväpuhdistavalla sampoolla, on syytä muutokseen. Joku oli jopa turvautunut astianpesuaineeseen!”

Syväpuhdistava Vitality's intensive Aqua -neste

Syväpuhdistava Vitality’s intensive Aqua -neste hierotaan hiuspohjaan ennen pesua. 150 ml 33e. Pesun jälkeen hiuspohjaan levitetään kosteuttava ja hoitava Balancer-neste, 100 ml 27e.

System 4 oil cure hair mask

Hoitava naamio kuorii kevyesti kuivaa hiuspohjaa. System 4 oil cure hair mask 100 ml 8,90 e.

3. Ongelman takana lääkitys

Mika Mattila on kymmenien työvuosien aikana nähnyt, miten eri tavoin asiakkaiden hiuspohja voi oireilla. Hänen mielestään kampaaja ei voi tehdä diagnoosia, mutta voi kehottaa asiakasta käymään ihotautilääkärin puheilla.

”Jos hiuksia lähtee runsaasti pelkästään käsin haromalla tai hiuspohjaa polttelee voimakkaasti, on syytä käydä lääkärissä. Joskus atoopikonkin kannattaa jutella lääkärin kanssa. Atoopikon hiuspohja näyttää kuulakkaalta ja ihon pinta punoittaa, on ehkä kosketusarka.”

Joskus ongelman takaa löytyy lääkitys. Esimerkiksi verta ohentava Marevan voi kuivattaa ihoa.

Kuvat: Valmistajat

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri 10/18 -lehdessä.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X