(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Äijäjooga ohjaa huolehtimaan kehosta lempeästi, rääkkäämättä. Kun keho vetreytyy, mieli rentoutuu.

Kotilääkäri_Äijäjooga_JR_3

Lämmittele: Ota leveä haara-asento ja koukista vähän polvia. Kierrä ylävartaloa rennosti puolelta toiselle. Kädet heilahtelevat mukana.

Jos osaat hengittää sisään ja ulos, osaat joogata. Jos lisäksi olet mies ja pystyt olemaan tunnin, puolitoista pelkässä miesporukassa, osaat äijäjoogata.

Äijäjooga on matalan kynnyksen liikuntaa. Se pyrkii tavoittamaan miehen jo ennen kuin kotiväki tai keho pakottaa: kun uroon riisumat sukat jäävät kankeuden vuoksi jatkuvasti lattialle tai niksahtanut selkä estää autoilun.

”Ketterä, notkea ja joustava keho suojelee vaivoilta. Kehon ei tarvitse olla mikään pajunvitsa: rautakangessakin on eri asteita”, äijäjoogaohjaaja Veikko Tarvainen sanoo.

Miehet ovat usein keholtaan naisia jäykempiä, sillä miesten harrastamat liikuntalajit eivät yleensä edistä notkeutta. Niihin liitetyt venyttelyt ovat pikaisia, ja monelle ne ovat pakkopullaa. Äijäjooga sopiikin aloittelevien liikkujien lisäksi kuntoilijoille palauttavana ja huoltavana liikuntana. Toisin kuin kuntoliikuntaan siihen ei suorittaminen eikä vertailu kuulu. Ohjatussa, tunnin–puolentoista tunnin mittaisessa äijäjoogassa liikutaan rennolla asenteella yhdessä, mutta omissa oloissa – ja yllättävän tutulla tavalla.

”Jokainen ihminen on joogannut joskus tietämättään. Kaikki mitä teemme rennon keskittyneesti, on joogaa.”

Helppo huolto

Äijäjoogassa ei seistä päällä eikä vääntäydytä solmuun. Siinä seistään tukevasti omilla jaloilla tai maataan mukavasti patjalla. Veikko Tarvaisen kehittämä laji on helppoa hatha-joogaa, jota jumpista ja fysioterapiasta tutut liikkeet ryydittävät.

Harjoitus alkaa rauhoittumisella ja etenee lämmittelyn kautta liikkuvuutta, koordinaatiota, tasapainoa ja lihasten hallintaa ja voimaa kasvattaviin liikkeisiin. Koska osa niistä on ulkoisesti hyvin pieniä eikä aiheuta seuraavana päivänä lihassärkyä, rääkkitreeniin tottunut mies saattaa epäillä niiden tehoa.

”Pienet liikkeet huoltavat niveliä ja niitä ympäröiviä lihaksia. Mies huomaa harjoittelun vaikutuksen arjessa vaikkapa siinä, ettei enää tarvitse tuolia kengännauhojen solmimiseen.”

Liikkeiden nimet ovat suomenkielisiä eikä niihin tai harjoitukseen liity mitään mystiikkaa.

”Jooga on usein turhan vakavaa. Jotakuta äijäjooga saattaa hihityttää ja hyvä niin. Nauru on hyväksi vatsalihaksille ja mielelle.”

Säännöllisen harjoittelun seurauksena verenkierto vilkastuu ja jännitykset katoavat kehosta. Sitä kautta seksi saattaa parantua, ja univaikeudet ja nukahtamis- ja rentoutumistarkoituksessa käytetty alkoholi jäädä. Kun ryhti, tasapaino ja liikkuvuus paranevat, liikkeisiin tulee varmuutta ja rentoutta, mikä näkyy hyvällä tapaa myös miehen ulkoisessa olemuksessa.

Hengittämällä hyvä tulee

Vaikka joogan liikkeet ja asennot voivat olla muista harjoituksista tuttuja, tekemisen tapa on erilainen: liikkeet tehdään tietoisesti, rauhallisesti ja rennosti. Hengitys ohjaa ja helpottaa liikettä periaatteella: yksi liike–yksi hengitys. Avaavissa liikkeissä hengitetään sisään, supistavissa ulos. Avaava liike tarkoittaa liikettä, jossa vatsan ja/tai rintakehän alue avautuu, kuten ylävartalon taaksepäin taivutuksia.

”Aina hengittämisen yhdistäminen liikkeeseen ei mene annettujen ohjeiden mukaisesti, mutta ei hätää. Kunhan hengittää eikä pidätä hengitystä.”

Hengitykseen, liikkeeseen ja omaan kehoon keskittyminen rauhoittaa ja tyynnyttää mieltä ja hiljentää pään sisäisen äänekkään oravanpyörän.

”Jooga ohjaa miestä kuuntelemaan ja kunnioittamaan kehoaan. Monelle se on askel kohti terveellisiä elämäntapoja ja syvempää itsetuntemusta.”

30 vuotta jooganneelle Veikko Tarvaiselle jooga on tuonut elämään iloa, eloa, tasapainoa ja vähän ketteryyttäkin.

”Jooga on opettanut minulle hyväksyvää itsekritiikkiä ja armollisuutta itseä ja muita kohtaan. Sen ansiosta otan elämän ja itseni nykyään entistä kevyemmin.”

Lue lisää: Veikko Tarvainen & Timo Junttila, Äijäjooga, WSOY 2016.

Kotilääkäri 10/2016

 

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X