(Päivitetty: )
Teksti: Eeva-Helena Laurinsalo

Jos nivelkivut vaivaavat eikä hikoilu houkuta, kokeile allaspyöräilyä eli hydrospinningiä.

hydr-liike1_KH_02

Hydrospinning tarkoittaa sananmukaisesti pyöräilyä vedessä. Lajia on edistetty erityisesti Ranskassa, missä koko kansakunta taistelee kiivaasti selluliittia vastaan. Hydrospinning onkin ollut siellä suosittua heti lajin synnystä alkaen.

Iso-Britannian kuningasperheeseen naidun Kate Middletonin pikkusisko Pippakin testasi taannoin lajia saarivaltakunnassa – ei tosin yleisessä uimahallissa vaan yhden hengen ”polkualtaassa”.

Helsinkiläiseen Mäkelänrinteen Uintikeskukseen hydrospinning-pyörät saapuivat vuoden 2005 keväällä. Harrastuspaikkoja on nykyään muuallakin kuin Helsingissä.

”Moni asiakas on polkenut samoilla tunneilla alusta lähtien”, kertoo Fix Mäkelänrinteen vastaava ohjaaja Henna Raatikainen.

Hydrospinning-pyörä muistuttaa kuivan maan spinning-pyörää. Erona on se, että tässä versiossa vastusta voi lisätä tai vähentää vain omaa polkemistahtia muuttamalla. Pyörässä on ratas, jonka ”kauhat” kauhovat vettä polkijan polkiessa. Mitä kovempaa poljet, sitä enemmän vesi vastustaa.

Energiaa kuluu, nivelet kiittävät

Millaisia terveysvaikutuksia allaspyöräilyllä on? Mihin lihasryhmiin hydrospinning vaikuttaa?

”Hydrospinning kuten kaikki muukin liikunta parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Lisäksi viileä, 27-asteinen vesi kuluttaa reilusti energiaa. Alavartalo työskentelee koko tunnin. Lisäksi ylä- ja keskivartaloa vahvistetaan erilaisin kauhomis- ja kiertoliikkein. Hydrospinning sopii kaikille, jotka voivat oleskella vedessä”, Henna Raatikainen sanoo.

Lajilla on muitakin hyötyjä kuntoilijalle.

”Jokainen voi polkea oman kuntonsa mukaan. Laji on nivelystävällinen, joten se sopii niillekin, jotka eivät voi polkea kuivalla maalla.”

Ennen tunnin alkua valitaan sopivat hydrospinning-tossut ja -räpylät sekä säädetään pyörän satulan korkeus ja sarvien etäisyys satulasta. Sitten on vuorossa sen verran parityöskentelyä, että toinen rullaa pyörän altaan reunalle ja toinen on altaassa ottamassa sitä vastaan.

Mitä ensimmäistä kertaa tunnille tulevan olisi hyvä tietää lajista?

”Ennen altaaseen menoa opastan pyörän oikeat säädöt. Opetan myös polkutekniikan sekä erilaiset otteet ja asennot. Räpylöitä voi halutessaan käyttää kauhomisliikkeitä tehostamaan.”

Entä pyörän nostaminen altaaseen? Asettaako se rajoituksia kunnon tai iän suhteen?

”Ei minun mielestäni, sillä paikalla on aina ohjaaja ja muita asiakkaita auttamassa, Henna Raatikainen vakuuttaa.

Peppu satulaan ja polkemaan

Pyörän päällä vaihdetaan tunnin mittaan asentoa moneen kertaan esimerkiksi tarakalle, ja välillä poljetaan seistenkin. Vedessä polkiessa tuntuu kuitenkin, ettei hikoilua tapahdu. Onko asia näin?

”Kyllä altaassakin hikoillaan, mutta hikoilu tuntuu vedessä miellyttävämmältä kuin maalla. Joskus joutuu ehkä heittämään vähän vettä kasvoille. Jos kammoksuu kovaa hikoilua kuivalla maalla, vedessä liikkuminen voi tuntua miellyttävämmältä.”

Tunnin alkuun kuuluu alkulämmittely, ja sen lopuksi tehdään lyhyt venyttely. Allaspyöräilyä vauhdittaa ohjaajan valitsema musiikki, jonka tahdissa voi vaikka laulaa, jos laulattaa.

Mikä lajissa on sitten vaikeinta?

”Vaikeinta on saada peppu pysymään satulassa ja löytää oikea polkutekniikka. Onneksi molemmat taidot löytyvät muutaman tunnin jälkeen”.

Kuinka monta kertaa viikossa pitää pyöräillä vedessä, jos haluaa hauskanpidon lisäksi kohottaa kuntoaan?

”Jos hydrospinning on ainoa kestävyysliikuntamuoto, suosittelisin kolmea kertaa viikossa.”

Entä millaista täydentävää liikuntaa tarvitaan hydrospinningin lisäksi, jotta lihaskuntokin karttuu?

”Kunnonkohotusta täydentämään suosittelen lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteita joko itsenäisesti tai ohjatuilla tunneilla”, Henna Raatikainen opastaa.

 

 

 

Kotilääkäri 3/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X