Limapussin tulehdus piinaa – Mikä avuksi kipeään ja tulehtuneeseen lonkkaan?

Mikä auttaa kipeään ja tulehtuneeseen lonkkaan?
Mikä auttaa kipeään ja tulehtuneeseen lonkkaan? © istockphoto
Miten lonkkien toistuvat limapussin tulehduksen saa pois, kun kortisoni auttaa vain hetkeksi?

Reisiluun yläpäässä on ison sarvennoisen alueella limapussia, joka voi kroonisesti tulehtua. Limapussin ärsyyntymistä aiheuttavat monet erilaiset tekijät, kuten pitkäkestoinen ylirasitus tai hankaus ja pakaralihasten jänteisen kiinnitysalueen eriasteiset vamma- tai rasituspohjaiset vauriot ja niitä seuraava tulehdusreaktio.

Keskimmäisen pakaralihaksen jänteen rappeuma ja repeytyminen on myös hyvin tavallinen limapussiärsytyksen aiheuttaja varsinkin vanhuusikää lähestyttäessä.

Kortisonipistos tukihoitona limapussin piinaavaan tulehdukseen

Limapussitulehdus itsessään on useimmiten helppo diagnosoida, mutta hoidon kannalta oleellisinta on pyrkiä määrittämään tämän tulehduksen aiheuttaja. Jos hoidetaan vain taudin seurausilmiötä niin voi käydä juuri näin: apua tulee, mutta oire uusii.

Pitkittynyttä piinaavaa tulehdusta hoidetaan tyypillisesti kortisonipistoksin ja enimmäkseen menestyksellisesti.

Ensivaiheen hoito pitää kuitenkin sisällään perussyyn pohjalta toteutettua lihasharjoittelua ja -venyttelyä useimmiten fysioterapeutin ohjeistamana, sekä kylmähoitoa ja/tai tulehduskipulääkettä tulehduksen rauhoittamiseksi.

Kortisonipistokset ovat myöhempää tukihoitoa. Jos nekään eivät rauhoita tulehdusta ja kipuja, niin harkinnan mukaan ja perusteellisen diagnoosikartoituksen pohjalta voidaan käyttää erilaisia leikkauksellisia hoitoja: tähystyskirurgisia limapussin siivouksia, jännerakenteiden repeämien korjauksia ja hankausta tuottavan jännekalvon löysäämistä.

Ääritapauksessa sairas limapussi voidaan poistaa kokonaan.

Asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Esko Kaartinen.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/19.

Lue myös: Näin treenaat voimaa lantioon ja lonkkaan – Katso kuvat ja nappaa jumppaohjeet!

Lantion ja lonkan alueen heikot ja kireät lihakset voivat aiheuttaa kipua selkään, lonkkaan ja polveen. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti