Lopeta pelaaminen! Peliongelmaan saa apua – Näin irtaudut peliriippuvuudesta ja selviydyt peliveloista

Jos olet jäänyt koukkuun rahapelaamiseen, apua on tarjolla. Ota kaikki apukeinot käyttöön, ettet pilaa itsesi ja läheistesi elämää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Voiko pelihimosta parantua? Miten pelaamista voi vähentää ja lopulta lopettaa?

Jos olet jäänyt koukkuun rahapelaamiseen, apua on tarjolla. Ota kaikki apukeinot käyttöön, ettet pilaa itsesi ja läheistesi elämää.
Teksti: Tarja Salo

Miten pääsen eroon peliriippuvuudesta?

”Olen pelannut kaikenlaisia rahapelejä vuosikausia. Nyt minun täytyy tunnustaa, että olen tullut niistä riippuvaiseksi. Miten pääsen eroon tästä murheesta?” 

Teitä on paljon, todella paljon. Suomalaiset ovat maailman neljänneksi eniten rahapelejä pelaava kansa. Suomessa pelaamiseen kuluu 3,5 miljoonaa euroa vuoden jokaisena päivänä!

Moni pelaa rahapelejä ajanvietteeksi, ja tietysti taustalla on ikuinen toive suuresta voitosta, päävoitosta. Silloin tällöin pelaaminen on harmitonta, mutta pelaaminen voi ryöstäytyä käsistä ja pelaajasta tulla rahapeliriippuvainen. Ja se on ikävämpi juttu, sinä sen tiedät.

Mitä se rahapeliriippuvuus oikein on? Se on sitä, kun halu pelata kasvaa tietyissä tilanteissa niin suureksi, ettei pelaaja näe vaihtoehtoja tai ei kykene vastustamaan pelaamista. Halu iskee niin kovaa, että on pakko pelata. Pelihalu ei ole jatkuvasti päällä, ihminen voi olla pelaamatta pitkiäkin aikoja, mutta sitten on taas pakko pelata.

Kun on pelannut liikaa, järki sumenee ja pelaaminen jatkuu. Sitten kun on taas kirkas hetki ilman pelejä, moni ihmettelee omaan toimintaansa, että mitä minä oikein teinkään, kun pelasin hulluna.

Kun pelaaminen muuttuu pakoksi, on peli ns. menetetty. Rahat menevät, pelaaja velkaantuu, ihmissuhteet kärsivät, elämä menee raiteiltaan.

Kun tunnustat ja sanot ääneen, että sinulla on rahapeliongelma, olet jo oikealla tiellä kohti selviytymistä.

Lue myös: Kun päiväkodin lapset nukkuivat, pelasi hoitajana työskennellyt Ville koko tilinsä – Rahapeliriippuvuus alkoi 11-vuotiaana hedelmäpeleistä

Lopeta pelaaminen – mutta anna itsellesi aikaa onnistua

Aloita siitä, että teet pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi itsellesi. Siirrä jäljellä olevat rahasi tilille, josta et voi pelata, maksa laskut ajoissa, laita pelilaitteille estoja. Ja puhu ongelmastasi rehellisesti ja avoimesti. Salailu ei auta.

Pelaamisen lopettaminen ei onnistu yleensä kertalaakista, vaan se vie aikaa ja vaatii harkintaa. Anna siis itsellesi aikaa. Ensimmäinen päätös ei välttämättä pidä.

Puhuminen auttaa. Puhu siis asiasta jollekin läheisellesi, ongelman kanssa ei tarvitse olla yksin. Rahapeliongelmaan liittyy usein häpeää ja halu salata asia. Älä anna häpeän estää hakemasta apua.

Kun olet tunnustanut ongelmasi ja olet kypsä lopettamaan tai vähentämään pelaamista, hae ulkopuolista apua. Avun piiriin pääset, kun soitat vaikka nimettömänä Peluurin auttavaan puhelimeen 0800 100 101 (ma-pe klo 12‑18). Puhelu on maksuton ja valtakunnallinen. Voit olla yhteydessä Peluurin auttajiin myös netin kautta www.peluuri.fi.

Jos olet jo eläkkeellä, kannattaa lukea Eläke pelissä -opas. Siinä on paljon tietoa rahapeliongelmasta. Ja mitä enemmän tiedät tästä asiasta, sitä helpommin pääset eroon peliongelmastasi. Opasta voi tilata https://ehyt.fi/tyokalut-ja-materiaalit/ tai sen voi myös ladata netistä EHYTin kotisivuilta.

Lue myös: Vuosikymmenien peliriippuvuus vei Sannan vararikon ja itsemurhan partaalle: ”Veikkaus on perkele, suoraan sanottuna”

Kuka auttaa selviämään peli­veloista?

”Rahani eivät ole riittäneet, vaan olen ottanut velkaa elämiseen ja pelaamiseen. Nyt en pelaa rahapelejä ollenkaan. Miten pääsen eroon veloistani?”

Hienoa, että olet lopettanut pelaamisen. Nyt on sitten aika siivota jäljet. Elit pitkään kädestä suuhun, ja kun se ei riittänyt, otit velkaa. Rahaa tarvitsit niin elämiseen kuin pelaamiseen. Kierre syntyi helposti. Siitä ei tullut eikä tule mitään, että yrittää päästä veloista eroon pelaamalla, pelaaja jää aina häviölle – peliyhtiö voittaa aina.

Kun ottaa velkaa velan päälle, kierre on valmis. Mutta nyt olet päättänyt panna asiat kuntoon. Se ei käy salamana, mutta onnistuu.

Ensimmäiseksi pitää kaikki velkasi yhdistää. Silloin jää vain yksi lyhennyserä, ja velka oikeasti lyhenee.

Voit sopia velasta oman pankkisi kanssa tai apua saat myös sosiaalitoimelta. Yhdistettyyn lainaan voi hakea takausta Takuusäätiöstä.

Voit myös päästää velat ulosottoon. Se kuulostaa pahalta, mutta voi joskus olla kelvollinen ratkaisu. Saat maksuhäiriömerkinnän eli et pysty ottamaan uutta velkaa.

Ja muista: velat eivät periydy, eli jälkikasvusi ei joudu kärsimään sinun peliongelmastasi. Näihin velka-asioihin saat neuvoja Peluurista, alueesi talous- ja velkaneuvonnasta ja takuusäätiön velkalinjalta.

Lue myös: Pankkimiehen pelihelvetti – Pelaamisen estäminen on tehokkaampaa kuin riippuvuuden hoitaminen

Miten voin auttaa pelikoukussa olevaa?

”Rakas puolisoni on peliriippuvainen. Haluan auttaa häntä irti tästä kamalasta asiasta, mutta miten?”

Parisuhteenne on koetuksella, sen uskon. On taatusti kamala katsoa, kun toinen lipuu yhä syvemmälle rahapelaamisen syövereihin. Huutaminen, haukkuminen tai mykkäkoulu eivät lopeta toisen pelaamista, jollei hän itse sitä halua. Toista ei voi auttaa, jos ei ole itse hyvässä kunnossa. Pidä siis huoli itsestäsi.

Rahapeliongelmasta kärsivä kieltää viimeiseen asti ongelmansa. Mutta kun asia tulee julki, on aika ryhtyä toimeen eli puhumaan avoimesti asiasta. Älä syyllistä pelaajaa, vaan sano asiat vain suoraan ja rehellisesti.

Jos peliongelmasta kärsivä läheisesi alkaa painostaa sinua, että anna tai lainaa rahaa, sano ei! Turvaa oma taloutesi, turvallisuutesi ja hyvinvointisi, älä päästä peliongelmaa niitä pilaamaan.

Kun läheisesi lopettaa vihdoin pelaamisen, voitte yhdessä järjestellä raha-asioita, mutta vasta silloin.

Ikävintä on, jos peliongelmasta kärsivä äityy väkivaltaiseksi. Silloin viimeistään pitää heti hakea ulkopuolista apua eli soita Peluurin tai Nollalinjaan 08000 5005.

Lue myös: Teemu Selänne hävisi Audinsa, so what? Yllättävän moni urheilija kärsii peliongelmista

Tarja Salo haastatteli asiantuntijana projektipäällikkö Sanni Nuutinen Peluurista.

rahapelit aiheuttavat riippuvuutta

”Rahapeli­ongelmaan liittyy usein häpeää ja halu salata asia. Älä anna häpeän estää hakemasta apua”, Tarja Salo sanoo. © Tommi Tuomi

Juttu julkaistu ensi kerran Viva-lehden numerossa 10/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X