Monipuolinen lounas vai ateriankorvike? Näin vastaa ravitsemusterapeutti

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ateriankorvikkeiden säännöllistä käyttöä ei suositella.
Ateriankorvikkeiden säännöllistä käyttöä ei suositella. © istockphoto
Tavallinen, monipuolinen lounas on luonnollisesti terveellisempi vaihtoehto kuin teollinen, yksipuolinen ateriankorvike, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Ateriankorvike kulkee monen laukussa mukana vaikkapa patukkana, joka tulee napsaistua, kun nälkä iskee. Voiko ateriankorvikkeilla korvata lounaan?

”Tavallinen, monipuolinen lounas on luonnollisesti terveellisempi vaihtoehto kuin teollinen, yksipuolinen ateriankorvike”, muistuttaa laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia. Näin hän neuvoo käyttämään ateriankorvikkeita.

Ateriankorvike auttaa selviämään seuraavaan ateriaan

Ateriankorvikkeet on alun perin tarkoitettu korvaamaan muutaman viikon ajan kaikki normaali ruoka kasviksia lukuun ottamatta, jolloin koko päivän energiansaanti jää alle 800 kcal:n ja painonpudotus pääsee hyvään vauhtiin.

Moni korvaa niillä säännöllisesti toisen pääruoan, tyypillisesti lounaan. Mielestäni näin voi toimia, jos olo tuntuu hyvältä ja ateriankorvikkeen avulla selviää paremmin seuraavaan ateriaan saakka. Toki tuotteita kannattaa välillä vaihdella ja valita joukosta ne, joissa on parhaimmat ravintoarvot.

Linssikeitto on lämmittävä ja ruokaisa lounas, jonka voi valmistaa kotona edellisenä päivänä ja pakata aamulla mukaan työevääksi. © Tommi Tuomi/Otavamedia

Ateriankorvike voi tuoda lounaalle kylläisyyttä lisäävää proteiinia

Kun käyttää yksipuolisia ateriankorvikkeita, on tärkeää kiinnittää huomiota muiden päivän aikana syötyjen aterioiden monipuolisuuteen ja terveellisyyteen.

Esimerkiksi kasvisten ja kuidun määrä jää helposti koko päivää ajatellen liian niukaksi, jos lounaana on ainoastaan sokeripitoinen ateriankorvikepatukka.
Ateriankorvikkeiden säännöllistä käyttöä ei näin ollen voi suositella.

Jos kuitenkin vaihtoehtona on lounaan pois jättäminen tai pelkän leivän syöminen, ateriankorvike tuo lounaalle ainakin enemmän kylläisyyttä lisäävää proteiinia.

Katariina ja lapset

Lue myös: Elämäntaparemontin tehnyt Katariina: ”Laihduin, kun aloin syödä”

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kysy Kotilääkäriltä!

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla [email protected]

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X