Epäiletkö melanoomaa? Millainen luomi on syytä tarkistuttaa? Näin lääkäri vastaa 12 kysymykseen luomista

Suuri osa erilaisista ihomuutoksista on vaarattomia. Mutta jos luomi näyttää epätavalliselta, sitä on syytä näyttää lääkärille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos luomissa ei tapahdu muutoksia, niistä ei yleensä tarvitse huolestua.

Suuri osa erilaisista ihomuutoksista on vaarattomia. Mutta jos luomi näyttää epätavalliselta, sitä on syytä näyttää lääkärille.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Luomi on ihon kasvain. Vaarallinen ihosyöpä melanooma saa alkunsa luomen pigmenttisoluista. Luomia on hyvä tarkkailla, mikäli niiden muoto muuttuu tai iho kutisee tai aristaa. Luomet voivat vaihtaa väriä ruskeasta mustaksi, punertavaksi tai sinertäväksi.

Kysyimme 12 kysymystä luomista ja niiden muutoksista. Näin vastaa Syöpäjärjestöjen asiantuntijalääkäri, osastonylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta.

1. Milloin iholla olevasta luomesta on syytä huolestua?

Luomesta on syytä huolestua, kun sen ulkonäkö muuttuu jotenkin aikaisemmasta poikkeavaksi, sillä muutokset saattavat viitata pahanlaatuisiin ihomuutoksiin.

Luomi saattaa esimerkiksi kasvaa tai sen väri tummua. Sen reunat saattavat myös muuttua epätarkoiksi. Joskus pahanlaatuisuuden merkkinä on luomen jatkuva kutina tai siitä vuotava veri.

On kuitenkin hyvä muistaa, että vain noin puolet pahanlaatuisista ihomuutoksista tulee jo olemassa oleviin luomiin. Toinen puoli tulee kokonaan uusina luomina, joten myös niiden ilmestymistä on syytä tarkkailla.

On tärkeää huomata muista luomista selvästi poikkeava luomi, ja sitä on syytä lähteä näyttämään lääkärille.

2. Millaisia sairauksia pahanlaatuiset luomet voivat aiheuttaa?

Pahanlaatuiset luomet saattavat olla merkki ihosyövästä. Ikävin ja vaarallisin ihosyöpä -on melanooma eli tummasolusyöpä. Se aiheuttaa yleensä väriltään poikkeavia ja nopeasti kasvavia luomia. Ihosyövistä se on kolmanneksi yleisin.

Melanoomaa yleisempiä ihosyöpiä ovat tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä. Tyvisolusyöpä etenee yleensä hitaasti. Se aiheuttaa tyypillisesti kuoppamaisen ja vallimaisen luomen, johon ilmestyy parantumaton rupi.

Oksasolusyöpä ei aiheuta luomia, vaan sen esiasteet näkyvät tyypillisesti hilseilevinä läikkinä valolle altistuneilla ihoalueilla.

3. Miksi erityisesti aikuisiällä ilmestyviä luomia täytyy tarkkailla?

Auringon UV-säteilyn haitalliset vaikutukset kerääntyvät vuosien mittaan solujen muistiin. Erityisen haitallista on, jos iho on lapsena päässyt palamaan monta kertaa.

Ihosyövän kehittyminen vie yleensä kuitenkin useita vuosia tai vuosikymmeniä. Siksi nuorilla ihosyövät ovat harvinaisia, mutta ikääntyessä niiden esiintyvyys alkaa kasvaa nopeasti.

Melanooma on tyypillisesti ikääntyvien ihmisten sairaus, ja se alkaa yleistyä erityisesti 50 ikävuoden jälkeen. Siksi ikääntyvien kannattaa seurata luomia erityisen tarkasti.

Lue myös: 12 kysymystä ihosyövästä – Miten terveen luomen erottaa pahanlaatuisesta? Onko levinnyt melanooma kuolemantuomio?

4. Voiko luomia käydä tarkistuttamassa ilmaiseksi tai vain pientä maksua vastaan?

Jotkut terveysasemat tarjoavat palvelua, jossa luomesta voi ottaa kuvan ja lähettää sen asiantuntijalääkärille arvioitavaksi. Käytännössä tähän liittyy kuitenkin ongelmia.

Tavallisella kameralla otettu kuva on harvoin niin hyvänlaatuinen, että lääkäri pystyy varmuudella sulkemaan pahanlaatuisen luomen mahdollisuuden pois.

Lisäksi joissakin syöpäyhdistyksissä on varsinkin keväisin luomitalkoita, joissa hoitaja voi tarkistaa epäilyttäviä luomia.

Useimmille ihmisille paras edullinen tapa tarkistuttaa epäilyttävä luomi on varata aika terveyskeskuslääkärille, joka voi arvioida, onko potilas syytä lähettää eteenpäin ihotautilääkärille.

5. Pystyykö ihotautilääkäri tekemään diagnoosin pelkästään luomea katsomalla?

Ei, pahanlaatuiset ihomuutokset voidaan varmuudella todeta vain koepalasta.

Ihotautilääkärillä on kuitenkin erittäin harjaantunut silmä arvioimaan erilaisia ihomuutoksia. Hänellä on käytössään myös dermatoskooppi eli korkeatasoinen suurennuslasi, jonka avulla hän pystyy tutkimaan luomen rakennetta. Usein hän pystyy pelkästään katsomalla päättelemään, millaisesta luomesta on kyse.

Täydellinen varmuus ihomuutoksesta saadaan kuitenkin vain koepalan avulla. Silloin patologi tutkii, onko näytteessä syöpäsoluja vai ei.

6. Yksityisillä terveysasemilla on luomikameroita, kannattaako niihin hakeutua?

Yksityisillä terveysasemilla ja yliopistosairaaloilla on tarkkoja luomikameroita, mutta tavallinen ihminen ei niitä tarvitse. Ihotautilääkäri tekee diagnoosin katsomalla ja varmistaa sen koepalan avulla.

7. Voiko luomien runsas määrä nostaa ihosyövän riskiä?

Luomien määrä riipuu geneettisistä seikoista. Luomien runsaus ei kuitenkaan nosta syövän riskiä.

Suuri osa syövistä tulee uutena ihomuutoksena eikä olemassaolevaan luomeen. Luomien tarkkailu on kuitenkin runsasluomiselle tavallista haastavampaa, sillä yksittäiseen luomeen tulevaa muutosta ei välttämättä huomaa helposti.

8. Onko luomien säännöllisestä valokuvaamisesta apua?

Jos luomia on paljon vartalolla ja erityisesti selässä, on hyvä pyytää puolisoa tai kaveria ottamaan niistä pari kertaa vuodessa valokuva. Se voi auttaa seuraamaan, tuleeko luomiin muutoksia. Lisäksi kuvista saattaa olla ihotautilääkärille apua diagnoosin tekemisessä.

9. Pitääkö huolestua, jos luomi menee vahingossa rikki?

Jos luomi menee rikki vaikkapa ihokarvojen poiston yhteydessä tai rintaliivien hankauksessa, siitä ei tarvitse huolestua. Rikkoontuminen ei aiheuta sille pahanlaatuisia muutoksia. Sen sijaan on huolestuttavaa, jos luomi menee itsestään rikki tai se rupeutuu itsestään.

10. Millaisia vääriä luuloja melanoomaan liittyy?

On väärin ajatella, että kaikki auringossa oleminen on iholle
haitallista ja nostaa hurjasti melanooman riskiä. Melanooman riskiä nostaa nimenomaan ihon palaminen.

Kohtuullinen määrä auringonvaloa on iholle ja koko keholle terveellistä, sillä sitä tarvitaan D-vitamiinin valmistamiseen.

11. Millaisista luomista ei tarvitse huolestua?

Normaalit, rauhalliset luomet ovat yleensä tasaisen kokoisia, värisiä ja muotoisia. Jos luomissa ei tapahdu muutoksia, niistä ei yleensä tarvitse huolestua.

Ikääntyessä ihon toiminta kuitenkin muuttuu, ja siihen saattaa alkaa ilmestyä maksaläiskiä ja rasvaluomia. Ne ovat täysin harmittomia ihomuutoksia, mutta niistä saattaa olla kosmeettista haittaa.

Maksaläiskät ovat rajoiltaan epätarkkoja, tummia ihoalueita, joita ilmestyy kasvojen alueelle varsinkin naisilla.

Rasvaluomet taas ovat selvästi ihosta kohollaan olevia, sarvimaisia vaaleita ulokkeita. Niitä ilmestyy erityisesti taivealueille ja kaulalle. Jos ihminen itse kokee rasvaluomet rumiksi, ihotautilääkäri voi poistaa ne.

12. Kirsikkaluometkin ovat hurjan näköisiä, ovatko nekin harmittomia?

Kirsikkaluomia eli verisuoniluomia tulee myös helposti iän myötä, ja ne ovat melko tavallisia keski-ikäisillä ja ikääntyneillä. Ne ovat pieniä, ihosta hieman kohollaan olevia ja väriltään kirkkaanpunaisia luomia, jotka koostuvat hiussuonista.

Kirsikkaluomista voi olla kosmeettista haittaa, mutta onneksi ne ovat vaarattomia.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 4/20.

Lue myös: Tyvisolusyöpä kehittyy hitaasti vuosien kuluessa – Tarkkaile nyt luomia kasvojen alueella!

Lue myös: Aviomies huomasi vaimonsa selässä huolestuttavan luomen – Meni vuosi ennen kuin vaimo ehti lääkäriin ja melanooma löydettin

Luomi olikin melanoomaa. ”Oli tyhmää siirtää lääkäriin menemistä vuodella – ja onnekasta, ettei syöpäni sinä aikana levinnyt. Haluan puhua syövästäni, jotta joku toinen toimisi heti”, Heli Vähäsilta sanoo

Luomi olikin melanoomaa. ”Oli tyhmää siirtää lääkäriin menemistä vuodella – ja onnekasta, ettei syöpäni sinä aikana levinnyt. Haluan puhua syövästäni, jotta joku toinen toimisi heti”, Heli Vähäsilta sanoo. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X