Mäkärän purema on hyttysen pistosta kivuliaampi - Itikoilta voi suojautua myös pukeutumalla oikeaan väriin

Taas kutiseva ja punoittava paukama! Syyllisinä tutut kesäriesat, mäkäräinen ja hyttynen. Lääkäri Toni Vänni kertoo, miksi mäkäräiset ja hyttyset tuntuvat alkukesällä vihaisemmilta kuin loppukesällä

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© istockphoto

Taas kutiseva ja punoittava paukama! Syyllisinä tutut kesäriesat, mäkäräinen ja hyttynen. Lääkäri Toni Vänni kertoo, miksi mäkäräiset ja hyttyset tuntuvat alkukesällä vihaisemmilta kuin loppukesällä
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Mäkärän purema muistuttaa pientä verenpurkaumaa.  Mäkäräinen aiheuttaa purressaan ihoon myrkkyreaktion. Purema voi olla hyvinkin kivulias.

Mäkärän purema on kivuliaampi kuin hyttysen

Hyttyset eivät pure ihmistä, vaan ne imevät verta. Mäkärä sen sijaan leikkaa terävillä leuoillaan ihoon haavan ja erittää siihen hyytymistä estävää ainetta. Aine on nisäkkäille myrkyllistä, ja aiheuttaa siksi punoittavan, kutisevan ja kivistävän paukaman, joka saattaa kestää useita päiviä, jopa viikkoja.

Mäkärän purema näyttää pieneltä ihonalaiselta verenpurkaumalta ja sen ympärille muodostuu punainen ja lievästi turvonnut alue.

Joskus mäkärän puremista saattaa seurata mäkäräkuume. Sen oireita ovat päänsärky, kuume ja pahoinvointi.  Mäkärät voivat myös levittää jänisruttoa.

Lue myös: Jänisruton voi saada jo pelkästä hyönteisenpistosta tai punkin puremasta – Bakteerin aiheuttama tulehdustauti pelästytti metsästystä harrastavan Johannan

Mäkärän pureman hoito

Mäkäräisen aiheuttaman pureman oireet ovat yksilöllisiä. Yleensä oireet kestävät tunteja tai muutamia päiviä. Toisinaan mäkäräisen purema aiheuttaa voimakkaampia oireita tai useampia viikkoja kestävän allergisen reaktion. Lievään allergiseen reaktioon auttaa antihistamiini. Jos reaktio on raju, on syytä ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Mäkärän purema on usein hyvin kutiava ja sen raapii helposti verille.  Raapimista kannattaa yrittää välttää, sillä puremakohdat voivat tulehtua. Kutinaa voi tarvittaessa helpottaa apteekista reseptittä saatavalla miedolla hydrokortisonivoiteella ja antihistamiinilla. Kylmä kääre auttaa turvotukseen.

Jos puremasta aiheutuneet oireet ovat rajuja, iholle esimerkiksi muodostuu
isoja paukamia, paukamat haavautuvat tai alkavat märkiä, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Lääkäri voi määrätä sopivaa voidetta tulehtuneiden haavojen hoitoon ja tarvittaessa kortisonivalmistetta reaktion hillitsemiseen.

Hyttysten pistoksia voi ehkäistä pukeutumalla vaaleisiin vaatteisiin, mäkärän purema voi tulla silti

Hyttyset suuntaavat mieluummin tummia kuin vaaleita vaatteita kohti. Jos haluaa välttää hyttysten pistoksia, kannattaa pukeutua vaaleisiin, väljiin ja tiheäkuosisiin vaatteisiin. Retkillä apua voi olla esimerkiksi hyttyshatusta tai vuoteen päälle ripustettavasta hyttysverkosta.

Voimakkaasti tuoksuvia shampoita ja hajuvesiä kannattaa välttää. Tämän lisäksi kannattaa käyttää hyttyskarkotteita, ikkunoihin ja oviin voi tarvittaessa kiinnittää hyttysverhot.

Vaatteet voi hyvällä onnella suojata mäkäräisen puremilta, mutteivät aina. Tiheäkuosinen vaate voi estää mäkäräisen pääsyn iholle, sillä tavallisten vaatteiden alle mäkäräinen ryömii pienistäkin koloista. Jos mäkäräisiä on runsaasti, kannattaa käyttää tiheällä harsolla varustettu suojahattua.

Itikat eivät  ole alkukesällä myrkyllisempiä kuin loppukesällä

Ihmisen elimistö siedättyy jonkin verran esimerkiksi hyttysten ja mäkäräisten pistoille kesän aikana, minkä takia niiden aiheuttamat paukamat voivat tuntua loppukesällä pienemmiltä tai vähemmän kutisevilta.

Hyttysistä on eniten riesaa lämpiminä ja sateisina alkukesinä. Mäkäräkausi sen sijaan kestää koko kesän.

Lue myös Anna.fi: Näin helpotat hyttysenpiston aiheuttamaa kutinaa luonnonmukaisesti – lääkäri neuvoo yllättävän saunakikan

Artikkelia on muokattu 15.6.2023 klo 13:00

X