Väitös: Matkailijoista valta osa kantaa tietämättään matkaripulin aiheuttajabakteereita – Turistiripulin oireet kestävät tavallisesti 2-3 päivää

Matkaripulin voi hoitaa riittävällä nesteytyksellä ja huolehtimalla suolatasapainosta. Tulevaisuudessa markkinoilta voi löytyä rokote helpottamaan matkailijan oloa ja pelastamaan ihmishenkiä kehitysmaissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matkaripulin voi hoitaa riittävällä nesteytyksellä ja huolehtimalla suolatasapainosta. Tulevaisuudessa markkinoilta voi löytyä rokote helpottamaan matkailijan oloa ja pelastamaan ihmishenkiä kehitysmaissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Lääketieteen lisensiaatti Tinja Lääverin Helsingin yliopistolle tehdyssä tuoreessa väitöstutkimuksessa antoi 504 matkailijaa näytteen ja täytti kyselyn ennen ja jälkeen matkan.

Heistä 76 prosentilta löytyi ripulinaiheuttajia.

”Uudet diagnostiset menetelmät ovat herkkiä ja kattavia. Ne muuttavat pitkään vallinneita käsityksiä matkaripulin aiheuttajista ja löydösten todellisesta merkityksestä. Ennen kaikkea ripulia aiheuttavien kolibakteerien suhteen tarvitsee arvioida entistä enemmän, tarvitseeko tiedolle löydöksestä tehdä mitään,” Tinja Lääveri kertoo.

Joidenkin bakteerien kohdalla tulkinta on melko suoraviivainen: Esimerkiksi shigella-bakteeri herkästi tarttuvana hoidetaan oireisilla lähes aina. Toinen suolistoinfektioiden aiheuttajabakteeri salmonella on puolestaan merkityksellinen esimerkiksi elintarviketyöntekijöillä.

Antibiootteja määrätään harvoin matkaripuliin

Tinja Lääverin mukaan matkaripulin hoito antibioottikuurin avulla on yleisesti ottaen vähentynyt, kun tilannetta verrataan esimerkiksi viiden vuoden takaiseen.

Yhä harvempi lähtee matkalle antibioottiresepti mukanaan.

”Uuden tutkimuksen ansiosta antibioottikuuri osataan lopettaa ajoissa tai lääkemääräystä ei anneta ripuliin turhaan, kun tiedetään, että aiheuttajana ei ole vaarallinen bakteeri,” Lääveri sanoo.

Mikäli matkailijalla on perussairaus, jonka voidaan olettaa pahenevan ripulin takia, kynnys antibioottikuurin aloittamiseen on matalampi.

Antibioottikuuri voidaan aloittaa kotiin palanneelle matkailijalle myös silloin, jos kunto on menossa huonompaan suuntaan. Yleensä oireina ovat korkea kuume tai veriripuli.

Useimmat pärjäävät kotihoidolla – Riittävä nesteytys on tärkeää

Tavallinen matkaripuli kestää noin 2-3 päivää. Lääveri suosittelee nauttimaan riittävästi nesteitä ja pitämään huolta elimistön suolatasapainosta. Tähän käyvät hyvin esimerkiksi suolakeksit tai banaanit.

Mikäli tarvitaan lisäksi lääkehoitoa, kotiapteekkiin voi hankkia ilman reseptiä saatavia ripulilääkkeitä. Näin ei kuitenkaan pidä toimia, mikäli potilas on alle 2-vuotias lapsi, tai oireisiin liittyy korkeaa kuumetta tai veriripulia.

Tulevaisuudessa ripulirokote voi pelastaa ihmishenkiä

Tinja Lääverin mukaan tällä hetkellä markkinoilta ei löydy rokotteita ripulia vastaan, mutta tulevaisuudessa voi olla toisin.

Vastikään järjestettiin Beninissä suolistoinfektioita aiheuttavaan ETEC-bakteeriin liittyvä iso rokotetutkimus. Tavoitteena on kehittää rokotteita, joiden hyötyvaikutukset eivät ulotu pelkästään matkailijoihin.

”Rokotteesta hyötyisivät ennen kaikkea kehitysmaiden lapset, joista noin puoli miljoonaa alle 5-vuotiasta kuolee suolistoinfektioiden vaikutuksiin joka vuosi”, kertoo Lääveri.

X