Puolisoni aikatauluttaa koko loman, mitä teen? Terapeutti neuvoo

Lomalla ihminen vapautuu arjen kahleista. Tasaisesta toimistotyöläisestä saattaa sukeutua kireä kiukkupussi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liian tiukaksi laaditut aikataulut kiristävät lomatunnelmaa.

Lomalla ihminen vapautuu arjen kahleista. Tasaisesta toimistotyöläisestä saattaa sukeutua kireä kiukkupussi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Minnan ja Askon arki on kiireistä, työelämän vaatimukset kulkevat usein kotiin asti. Lentoemäntänä työskentelevä Minna on arkisin hyvin huoliteltu ja tarkka aikatauluistaan. Myös Askon työ toimistossa vaatii paljon. Yhteistä aikaa menevällä parilla on oikeastaan vain kesäisin.

Koska Minna lentää paljon työnsä puolesta, tekevät Minna ja Asko vuosittaiset lomamatkansa yhdessä autoillen. Kahdeksan yhteisen vuoden aikana on ehditty kiertää Suomi, Ruotsi ja Saksa – ja ajautua joka kesä eron partaalle.

”En voi ymmärtää, miksei lomalla voisi vähän höllätä kravattia. Koko automatkailun ideahan on, että välillä voi myös pysähdellä, eikä aina tarvitse noudattaa ihan jokaista navigaattorin inahdusta”, sanoo Minna.

Askon laatimat reitit ovat usein melko tiukkoja, ja yhteisten kiinnostuksen kohteiden puutteessa pysähdykset tapahtuvat yleensä kuskin toiveiden mukaisissa paikoissa.

”Rakastan toreja ja pikkuputiikkeja – tai rakastaisin, jos joskus ehtisimme niiden kohdalla jarruttaa. Askolle on kaikkein tärkeintä pysyä aikataulussa. Vaikka taivaalta sataisi pikku-ukkoja, ennakkosuunnitelmasta ei poiketa. Se on r-a-i-v-o-s- t-u-t-t-a-v-a-a.”

”Kerran yhden mykkäkoulun jälkeen Asko suostui pysähtymään museon kohdalla. Automuseon, haloo!”

Vuosien varrella autot ovat vaihtuneet parempiin, leirintäalueet hotelleihin, Suomi Eurooppaan. Toinen ahnehtii nähtävyyksiä, toinen haluaisi vain nauttia vapauden tunteesta.

”Loman pitäisi kai rentouttaa. Tosiasiassa odotan jo kauhulla tämän kesän reissua”, Minna huokaisee.

”Koska yhteistä aikaa on niin vähän, on matkaan lähdettävä nytkin.”

Loman voi suunnitella yhdessä

Erilaiset lomatoiveet ja -tarpeet ovat totta useimmissa suhteissa. Näin on myös Askon ja Minnan tapauksessa. Askon suunnitelmallisuutta tarvitaan, samoin Minnan kykyä ottaa rennosti. Parasta kuitenkin olisi, että molempien ajatukset lomasta tulisivat kuulluiksi. Sitä on mahdollista opetella Luovaa ristiriitojen ratkaisumallia käyttäen.

Se toimii näin. Minna ja Asko määrittelevät yhdessä, mikä on ristiriita. Heidän tapauksessaan se on lomamatkan tarkat etukäteissuunnitelmat. Ristiriidan rajaaminen on tärkeää.

Kumpikin käyttää tämän jälkeen puheenvuoron, jossa käy läpi seuraavia asioita: tosiasioita ja havaintoja siitä, missä on lomailtu, mitä on tehty, kuka teki suunnitelmat. Kumpikin puhuu yksiselitteisesti, ilman tulkintaa. Asko voisi puhua siitä, miten hän muistelee lomien suunnittelun menneen. Hän kertoo, mitä näki Minnan tekevän ja mitä itse teki. Hän voi kertoa lomien tapahtumista. Tosiasioiden kohdalla ei käytetä kuvaavia ilmaisuja, kuten paljon ja vähän, vaan kerrotaan kuinka monta kertaa, kuinka paljon jne. Kun Asko on kertonut omia havaintojaan, Minna tarkistaa kuulemansa. Sen jälkeen hän kertoo omista tosiasioistaan, kuten siitä, mitä lomilla on tapahtunut. Asko tarkistaa kuulemansa.

Seuraavaksi he kuvaavat omia ajatuksiaan ja tulkintojaan asiasta: mitä Asko ajattelee puolison toiminnasta ja omasta roolistaan suunnitelmien teossa? Asko voi kuvata sitä, mitä hänelle merkitsee se, että loma on hyvin suunniteltu. Minna tarkistaa ensin kuulemansa ja kertoo sen jälkeen omista asiaan liittyvistä ajatuksistaan. Asko tarkistaa kuulemansa.

Sitten puhutaan niistä tunteista, mitä lomamatkojen tapahtumat heissä herättivät: miltä toisen tekemiset tuntuivat? Asko voi puhua loman suunnittelemattomuuteen liittyvistä peloistaan. Minnan on tärkeää kuunnella näitä tunteita ja antaa niiden tuntua myös itsessään. Tämän jälkeen Minna voi kertoa omista tunteistaan. Hän tunnistaa varmaan kiukkunsa. Asko tarkistaa kuulemansa tunteet.

Kun kumpikin ymmärtää asiaa vähän laajemmin ja on tullut itse kuulluksi ja kuullut aidosti toista, aletaan puhua tahdosta ristiriidan ratkaisemisen suhteen. Taas puhutaan vuorotellen, toista kuunnellen ja kuullun tarkistamista käyttäen: Mitä tahdon lomamatkan etukäteissuunnitelmien suhteen? Mitä tahdon itselleni? Mitä tahdon sinulle? Mitä tahdon meille yhdessä? Mitä en tahdo?

Kun molempien tahto on selvillä, aletaan suunnitella yhteistä kesälomaa. Minna ja Asko voivat yhdessä suunnitella omaa toimintaansa ja heittää ilmaan villejäkin ideoita. Ideoista valitaan jalostettaviksi toimivimmat.

Yhdessä laadittua lomasuunnitelmaa testataan sitten lomalla. Sen onnistumista arvioidaan loman jälkeen. Parhaimmillaan kyseessä on molempia hyödyttävä tilanne.

Sari Liljeström, parisuhdekouluttaja, Parisuhdekeskus Kataja.

X