Älä luota kohtaloon, sinkku!

Jaa artikkeliTilaa Seura
PH1_3939_PH
Mia Halonen suosittelee suomalaisnaisille myös kansainvälisiä deittisivustoja. Kivan elämän voi rakentaa muuallakin kuin Suomessa.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tietää, kuinka hankalaa kumppanin löytäminen voi olla. Hän tietää, mitä kannattaa kokeilla ja mitä pitää varoa. Draamaa ja rakkautta ei ainakaan pidä sekoittaa.

PH1_3939_PH

Mia Halonen suosittelee suomalaisnaisille myös kansainvälisiä deittisivustoja. Kivan elämän voi rakentaa muuallakin kuin Suomessa.

En olisi ikinä uskonut, että herään 50-vuotisjuhlieni aamuun sinkkuna ja lapsettomana, köyhänä ja työttömänä.

Näin Mia Halonen sanoi puheessa, jonka hän piti viime heinäkuussa ystävilleen. He olivat tulleet espoolaiseen merenrantahuvilaan juhlimaan hänen syntymäpäiväänsä.

Köyhyys-sanan voi Halosesta puhuttaessa laittaa lainausmerkkeihin. Hän tietää olevansa maailman mittakaavassa rikas: koulutettu alansa huippuammattilainen, joka on aina elättänyt itsensä.

Työttömyyskin on vain ajoittaista. Mia tekee pätkätöitä toimittajana ja juontajana samaan aikaan kun opiskelee media-alan ja viestinnän opettajaksi.

Mutta sinkku ja lapseton, niitä hän on vahvasti. Toimittaja Mia Halonen on samassa tilanteessa kuin monet hänen asiakkaansa. Deittivalmentajana hän on tavannut suuren joukon korkeasti koulutettuja naisia, joilla ei ole kumppania.

Halonen päätti syventyä juuri heidän ongelmiinsa parisuhdemarkkinoilla ja on nyt kirjoittamassa aiheesta kirjaa.

Miksi hän itse on 50-vuotiaana sinkku ja lapseton, vaikka haaveili perhe-elämästä koko nuoruutensa?

Millaisia neuvoja Halonen antaa kaltaisilleen?

Täydellistä ei ole

Mia Halonen meni naimisiin 28-vuotiaana. Liitto amerikkalaisen lakimiehen kanssa kesti viisi vuotta. Hän on asunut avoliitossa muutaman kerran ja seurustellut useasti. Viimeisin suhde, kolmen kuukauden mittainen, päättyi tänä keväänä. Mies jätti hänet Facebook-viestillä.

Suuresti Mia ei eroa sure, sillä aluksi fiksulta tuntunut mies käyttäytyi kuin teini. Ei kestänyt sitä, että Mia kertoi avoimesti toiveistaan.

”Minut on jätetty myös tekstiviestillä ja puhelimella. Nykyisin muuten tuntuu että vau, onpa suoraselkäinen mies, jos hän uskaltaa erota edes puhelimessa. Saati että ihan naamakkain pystyisi puhumaan.”

Mia Halonen ei koskaan ole etsinyt täydellistä kumppania, ainoastaan sopivaa. Hän vierastaa ajatusta ”siitä oikeasta”.

”Voin aivan hyvin valita myös sen väärän, jos pystyn elämään hänen ehkä outojenkin piirteidensä kanssa. Jokainen kumppani on aina jollain tavalla väärä. Mutta en tietenkään ole kenestä tahansa kiinnostunut. Puolison paikkoja on tarjolla vain yksi.”

Ota ohjat itsellesi

Halosesta on outoa, miten moni luottaa rakkausasioissa kohtaloon. Ajattelee, että se oikea osuu kohdalle jos on osuakseen ja varmasti vielä juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Halosesta on hassua, että nämä samat naiset eivät ole muissa asioissa kohtaloon uskovia. He ottavat uran omiin käsiinsä. Unelmien asunnon he etsivät netistä, mutta eivät puolisoa.

Nettideittejä vieroksuvien pitäisi Mian mielestä ymmärtää, että netti on vain väylä sopia kasvokkain kohtaamisesta. Silloin ei olla sidoksissa siihen, että oltaisiin sattumalta samaan aikaan samassa paikassa.

”Jos etsii ikäistään miestä ravintoloista 40- tai 50-vuotiaana, on suuri vaara, että löytää sieltä alkoholiin taipuvaisen ihmisen.”

Huomaa kiltit miehet

Halosen toivelistalla miehen uljas ulkonäkö ei ole koskaan ollut kovin korkealla sijalla.

”Ne miehet, joita itse pidin parhaimman näköisenä 30 vuotta sitten, ovat nykyisin mahakkaita miehiä. Tukkakeijukin on käynyt.”

Hyvännäköisellä miehellä on usein kovat kriteerit myös naisensa ulkonäön suhteen, koska tarjokkaita riittää, myös miestä huomattavasti nuoremmista naisista. Siksi komistuksen valinneelle naiselle saattaa tulla paineita pysyä laihana ja hyvännäköisenä vanhetessaankin.

Kumppanin luonne on se, jolla on eniten merkitystä koko elämän kannalta.

”Puhun aina hyvien ja kivojen miesten sekä hyvän kumppanuuden puolesta. Moni sekoittaa draaman ja rakkauden. Ei kiltteys ole tylsää! Jos joku sanoo minulle, että toivoo miehen vievät häneltä jalat alta, vastaan, että hitto, jos mies vie sinulta jalat alta, on olemassa todella suuri vaara, että pääsi kolahtaa katuun.”

Jotkut miehet osaavat tehdä naisille romanttisia, elokuvamaisia eleitä. He lähettävät ruusuja työpaikalle, kosivat romanttisesti Pariisin-matkalla.

”Ketkä osaavat parhaiten hurmaamisen taidon? He, joilla on siitä runsaasti kokemusta, koska ovat eronneet usein.”

Myös narsistit pönkittävät egoaan uusilla valloituksilla. Heillä on pokkaa lähestyä myös pärjääviä, julkisuudessa näkyviä naisia.

”Jokaikisellä näyttävällä naistutullani on ollut tämmöinen tyyppi jossain vaiheessa.”

Halonen on itsekin haksahtanut manipuloivaan narsistimieheen. Siitäkin, pari vuotta kestäneestä suhteesta, hän otti opikseen.

Arvosta sydämen sivistystä

Mia Halosta ärsyttää, että syitä älykkään naisen sinkkuuteen etsitään aina naisesta itsestään. Timo Soinikin on väittänyt koulutettujen naisten ”hyljeksivän bussikuskeja”.

Mutta asia taitaakin olla päinvastoin.

Siitä antaa viitteitä kolmen amerikkalaisyliopiston tekemä tutkimus, joka julkaistiin Personality and Social Psychology Bulletinin marraskuun numerossa.

Tutkimuksessa miehiä yhytettiin treffeille naisten kanssa, joiden kerrottiin pärjänneen älykkyystestissä heitä joko paremmin tai heikommin. Jos miehelle kerrottiin, että nainen on häntä älykkäämpi, mies arvioi hänet vähemmän kiinnostavaksi kuin naisen, jonka kuuli pärjänneen testissä itseään heikommin.

Mutta on totta, että osa akateemisista naisista etsii rinnalleen korkeasti koulutettua kumppania.

”Heille sanon, että on eri asia toivoa fiksua kumppania kuin akateemista kumppania. Kaikki fiksut miehet eivät ole opiskelleet yliopistossa, eivätkä kaikki yliopistossa opiskelleet miehet ole viisaita ja sydämeltään sivistyneitä.”

Mutta miten sinkkuna elävä älykkönainen sitten voi edes löytää itselleen kumppanin, jos hän ei kelpaa edes kaltaiselleen, koulutetulle miehille?

Etsi ajoissa

Mia Halosen mielestä suurin ongelma ei ole se, etteivät koulutetut naiset löydä kumppania. Suurin ongelma on se, että he eivät edes etsi sitä.

”Kumppanin valinta on elämän tärkein ratkaisu. Se voi vaikuttaa niin moneen asiaan: asuinpaikasta ammattiin, terveyteen ja vanhuuden turvaverkkoihin asti. Se voi olla myös elämän ja kuoleman kysymys.”

Parisuhteen etsiminen kannattaa laittaa elämässä ykkösasiaksi tarpeeksi nuorena, jos haluaa myös lapsia.

”38-vuotias nainen ei voi odottaa, että suhde kehittyy siihen pisteeseen, että kumpikin haluaa lapsen. Silloin kannattaisi päättää, haluaako lapsen vai miehen, sillä kumpaakin ei todennäköisesti enää saa.”

Halonen itse halusi lapsia, muttei saanut. Hän on kokenut monta keskenmenoa.

Halosen avioliitto jäi lapsettomaksi miehen toiveesta. Se oli suurin syy eroon.

”Mies sanoi haluavansa lapsia joskus myöhemmin. Enkä minä ole Brooke, en jättänyt ehkäisyä salaa pois.”

Halonen yritti suhteen päätyttyä lasta yksin hedelmöityshoidoilla, mutta aloitti hoidot liian myöhään.

Se on ainoita asioita, joita hän katuu.

”Aikaikkuna naisen elämän tärkeimmän suhteen löytämiseen on järkyttävän lyhyt lapsen saamisen kannalta. Mies kannattaisi löytää 25–30-vuotiaana, jotta suhteeseen ei lähtisi liian varhain tai hedelmällisyyden kannalta liian myöhään. Ja samaan aikaan pitäisi luoda uraakin.”

Anna seksin odottaa

Mialle treffeillä käynti tarkoittaa kahvittelua kiinnostavien ihmisten kanssa, ei seksiä. Samaa hän suosittelee muillekin. Sänkyyn kannattaa mennä aikaisintaan viidensillä treffeillä, eli kun ollaan tunnettu jo ainakin pari viikkoa. Ei koskaan tuntemattoman miehen kanssa ensimmäisellä tapaamiskerralla.

”Jos menet liian aikaisin sänkyyn miehen kanssa, kiintymyshormonit alkavat jyllätä, etkä enää ajattele selkeästi. Ilman seksiä huomaat paremmin, soittaako ihminen silloin kun lupaa ja millainen hänen luonteensa on. On hyvä käyttää yläpäätä ennen alapäätä.”

Mutta miten koulutetun naisen sitten kannattaa käyttäytyä niillä ensimmäisillä treffeillä, jos mielii toisillekin?

Ei kannata ainakaan kysymättä kehuskella työuransa saavutuksilla, vaikka olisikin niistä ylpeä. On tärkeää, että mies saa heti yhteyden myös naisen naisellisuuteen ja seksuaalisuuteen.

”En tarkoita sitä, että naisten pitäisi liukastella treffeille viidentoista sentin koroilla, mutta herkkyyttä ei kannata piilottaa kovan kuoren alle. Mies etsii naista, ei kaupungin kovapintaisinta kirjanpitäjää. ”

Jotkut Mian asiakkaista turhautuvat, jos kumppania ei löydy lukuisista yrityksistä huolimatta.

”Jos joku kysyy, että kuinka kauan minun on oikein käytävä näillä treffeillä, vastaan aina, että tasan niin kauan, että löydät sen kumppanin. Mutta deittailuhan voi olla myös hauskaa. Moni vakiintunut kaipaa niitä aikoja.”

Entä uskooko Mia itse vielä löytävänsä rakkauden rinnalleen?

”Totta kai tapaan jonkun, jonkun tosi kivan. Mun tuleva kumppanini on todella kiva mies.”

Vielä Mia ei tunne häntä, mutta yhden asian hän jo miehestä tietää.

Mies ei ole tehnyt hänelle mitään pahaa.

Ei mitään, ei koskaan.

Kotilääkäri 6/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X