Luontovideon katselu työpäivän aikana kannattaa - Tauot virtuaalimaailmassa lisäävät työhyvinvointia ja auttavat palautumaan

Taukojen tehoa työpaikoilla voitaisiin lisätä virtuaaliluonnon avulla. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan luontoympäristön tuominen sisätiloihin elvyttää työstä ja antaa siihen uutta virtaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virtuaalisuus tuo apua työhyvinvointiin. Luontovideo kesken työpäivän auttaa vähentämään työstressiä.

Taukojen tehoa työpaikoilla voitaisiin lisätä virtuaaliluonnon avulla. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan luontoympäristön tuominen sisätiloihin elvyttää työstä ja antaa siihen uutta virtaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Eeva Tala

Työ on yhä rasittavampaa, tavoitteet nousevat ja työtiloja käytetään tehokkaasti hyväksi.

Kuulostaako tutulta? Tämä on monen suomalaisen työntekijän arkea.

”Moni meistä tietää oman kokemuksensa kautta, että luonnosta saa voimaa työssä jaksamiseen. Palauttavia hetkiä tarvittaisiin myös työpäivän aikana. Entistä harvemmalla on kuitenkaan mahdollisuus edes elpymistä edistäviin ikkunanäkymiin”, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen.

Hän johti tutkimusta, jossa selvitettiin virtuaaliluonnon vaikutuksia työhyvinvointiin. Asiaa on tutkittu nyt ensimmäisen kerran kokeellisesti Suomessa.

Virtuaaliluonto tehostaa stressistä palautumista

Tutkimuksessa koehenkilöt, yhteensä 39 naista ja miestä, kävivät iltapäivisin yhdeksän kertaa virtuaaliluontohuoneessa.

Heille arvottiin taukotyyppi neljästä vaihtoehdosta: he katsoivat 15 minuutin ajan metsä- tai vesivideota äänimaisemineen, kuuntelivat pelkkää äänimaisemaa tai istuivat hiljaisessa huoneessa.

Tutkittavilta mitattiin sydämen sykevälivaihtelua useilla parametreilla. He myös vastasivat ennen koetta ja sen jälkeen kysymyksiin psykologisista tunnetiloista.

”Tulosten perusteella taukojen hyödyt ovat selvät. Virtuaaliluonnon avulla voidaan tehostaa stressistä palautumista työpäivän aikana”, Liisa Tyrväinen kertoo.

Kaikki tutkimuksen taukotyypit palauttivat stressistä, vähensivät ärtyisyyttä ja negatiivisia tunteita.

Eniten hyödytti metsävideon katselu.

”Jos työpaikalta löytyy jokin rauhaista tila, virtuaaliluontohuone on suhteellisen edullinen ja tehokas tapa edistää työstä palautumista”, Tyrväinen sanoo.

Tutkijan mukaan lyhyet, niin sanotut mikrotauotkin ovat hyödyksi palautumisen kannalta.

”Jo muutaman minuutin katselu ulos ikkunasta, siitäkin on hyötyä.”

Aina parempi, jos ikkunasta näkyy puita, kukkia, pensaita tai taivasta.

Tutkimustieto hyödyksi ja avuksi työpaikoille

”Nyt kun tutkimustietoa luonnon elvyttävästä vaikutuksesta on kerätty ja analysoitu erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana, alkaa tiedon soveltaminen. Eli miten nämä saadaan vietyä työpaikoille ja käytäntöön”, Liisa Tyrväinen sanoo.

Virtuaaliluontohuoneen vaikutuksia työhyvinvointiin –tutkimusta rahoittivat Työsuojelurahasto ja Luonnonvarakeskus.

Virtuaaliluontohuone oli muuten tavallinen taukohuone, mutta se oli sisustettu mahdollisimman neutraaliksi. Tutkittavat istuivat mukavassa lepotuolissa ja joko katsoivat isolta tv-ruudulta metsä- tai vesivideoita, kuuntelivat pelkästään luonnon ääniä tai vain istuivat hiljaa.

Liisa Tyrväisen johtamassa tutkimushankkeessa oli yhteistyökumppanina professori, aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Virtuaaliluontoympäristöt toteutti palkittu dokumentaristi, luontokuvaaja Petteri Saario.

X