Onko miehillä oikeasti putkiaivot? Näillä vinkeillä elät hyvää arkea putkiaivoisen kanssa

Jaa kaverilleTilaa Seura
© anssi keränen
Onko se oikeasti aina mies, joka ei osaa keskittyä moneen asiaan samaan aikaan, vai löytyykö putkiaivoja naisistakin?

Jokaisen ihmisen on vaikeaa keskittyä useampaan kuin yhteen asiaan kerrallaan. Kyseessä on täysin lajityypillinen ominaisuus, johon liittyy toki yksilöllisiä eroja. Sukupuolella ei kuitenkaan ole asian kanssa mitään tekemistä.

Jokainen on varmasti huomannut osaavansa toimia parhaiten omissa rutiinitehtävissään. Kun toimimme rutiinilla, voimme vaihdella vauhdilla tehtävästä toiseen ja samalla havainnoida ympärillä tapahtuvia asioita. Esimerkiksi kotiäidit ovat usein moniajon mestareita – he saattavat samaan aikaan vahtia lapsiaan, tehdä erilaisia kotiaskareita ja saada tämän kaiken näyttämään aivan naurettavan helpolta. Kyseessä on kuitenkin harjoittelun tulos.

Onko miehillä putkiaivot?

Tämän stereotypian taustalta löytyvät perinteiset sukupuoliroolit. Tytöiltä on odotettu tietynlaista käyttäytymistä ja pojilta taas toisenlaista. Naisille kuuluivat esimerkiksi kotityöt, ja miehet saivat rauhassa keskittyä työelämän haastaviin tehtäviin.

Putkiaivoudesta puhutaan yleensä negatiiviseen sävyyn, mutta todellisuudessa se on suositeltavaa. Kyky keskittyä yhteen asiaan kerrallaan on todella hyödyllinen, sillä silloin tehtävästä suoriutuminen on parempaa. Moniajo kun on usein tehotonta, lisää virheitä ja vie lopulta vain enemmän aikaa.

Putkiaivous ei ole tahallista

Parisuhteissa, joissa toinen on putkiaivo ja toinen moniajon mestari, syntyy helposti ristiriitoja. Jos toinen on keskittynyt johonkin asiaan eikä kuule tai näe mitään ympärillään, saattaa toinen tulkita, ettei putkiaivoinen vain viitsi vastata tai ole kuulevinaan.

Stereotypioiden vaarana on, että me helposti vahvistamme niitä omilla havainnoillamme; me tunnistamme ensisijaisesti juuri putkiaivoiset miehet ja meiltä jäävät näkemättä lukuisat putkiaivoiset naiset. Meillä on vahva käsitys, että asia on näin, sillä minähän olen nähnyt sen olevan näin. Tämä on kuitenkin vain päämme sisällä oleva ajatusvirhe. Katsotaanhan jatkossa siis tarkemmin.

Asiantuntijana psykologian tohtori ja erikoistutkija Virpi Kalakoski.

X