Virtsankarkailua ei tarvitse sietää – Näin neuvoo urologi: Miehellä kiusallinen vaiva täytyy aina tutkia

Virtsankarkailusta puhutaan usein naisten vaivana, aivan suotta. Se on tavallista myös miehillä. Miesten ja naisten virtsankarkailun syissä ja hoidoissa on kuitenkin eroa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virtsankarkailu on miehellä aina sellainen oire, jonka syyt on hyvä selvittää lääkärillä.

Virtsankarkailusta puhutaan usein naisten vaivana, aivan suotta. Se on tavallista myös miehillä. Miesten ja naisten virtsankarkailun syissä ja hoidoissa on kuitenkin eroa.
Teksti:
Tiina Suomalainen

Miesten virtsankarkailu vaatii aina lisäselvityksiä. Näin piinallisen vaivan hoitoa selvittää kirurgian ja urologian erikoislääkäri Mika Raitanen.

Pitääkö mennä lääkäriin, jos pissaa alkaa lirahdella?

Kyllä pitää. Virtsankarkailu miehellä on aina sellainen oire, jonka syyt on hyvä selvittää lääkärillä.

Varsinkin, jos ikääntyneellä miehellä pissaa karkailee yöllä tai päiväunilla, on hälytyskellojen soitava.

Ei voi tuudittautua siihen, että kyseessä on vain vilkas rakko. Mitä todennäköisimmin kyseessä on ylivuoto, eli virtsarakko on päässyt venymään ylisuureksi, jolloin nukkuessa sulkijalihakset rentoutuvat ja virtsaa karkaa.

Yleensä tällaisen ylivuodon syynä on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu tai eturauhassyöpä. Myös verivirtsaisuus on aina hälyttävä oire ja tutkittava lääkärillä.

Missä tapauksessa ei tarvitse mennä lääkäriin?

Jos virtsankarkailuun löytyy selkeä syy, kuten se, että juo litran kahvia päivässä, silloin kannattaa tietysti vähentää kahvinjuontia. Kahvihan tunnetusti lisää pissahätää. Jos se auttaa rauhoittamaan rakkoa ja korjaa tilanteen, lääkäriä ei tarvita.

Kannustaisin kuitenkin menemään lääkäriin matalalla kynnyksellä, jos jokin asia vaivaa. Virtsankarkailua ja muita virtsaamisvaivoja ei kannata missään nimessä arastella, vaan selvittää syyt. Virtsaamisvaivat rajoittavat sosiaalista ja muuta elämää monin tavoin, kun kauppareissutkin pitää suunnitella sen mukaan, missä on vessoja.

Virtsaamisvaivoihin on hyviä hoitoja saatavilla. Ja kannattaa aina muistaa, että oireiden taustalla voi olla myös jotakin vakavaa.

Virtsankarkailu miehellä ei ole harvinainen vaiva. Sitä ja muita virtsaamisvaivoja ei kannata missään nimessä arastella.

Virtsankarkailu miehellä ei ole harvinainen vaiva. Sitä ja muita virtsaamisvaivoja ei kannata missään nimessä arastella. istockphoto

Miksi miehellä virtsankarkailu ja virtsaamisvaikeudet yleistyvät ikääntyessä?

Totta on, että miesten virtsanpidätyksen häiriöt ovat nuorella iällä ja keski-iässä harvinaisia. Vanhemmiten virtsanpidätyksen häiriöt lisääntyvät. Monet sairaudet kuten Parkinsonin tauti, muistisairaudet, MS-tauti tai sairastettu aivoinfarkti aiheuttavat karkailuherkkyyttä.

Lääkkeistä tietyt mielialalääkkeet voivat heikentää virtsarakon supistusvoimaa, minkä takia rakko ei tyhjene hyvin. Nesteenpoistolääkkeet lisäävät virtsaneritystä ja voivat erityisesti illalla otettuina aiheuttaa unenaikaista tiheävirtsaisuutta.

Lue  myös: Mies! Tiesitkö, että lantionpohjatreeni voi parantaa myös erektiohäiriön?

Miten eturauhasen liikakasvu vaikuttaa virtsaamiseen?

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, joka on todettavissa 80 prosentilla yli 60-vuotiaista miehistä. Näistä noin 40 prosenttia kärsii liikakasvun aiheuttamista oireista. Suurentunut eturauhanen onkin tyypillisin syy ikääntyneen miehen virtsaamisongelmiin.

Se aiheuttaa sekä virtsan kerääntymisoiretta että tyhjennysoiretta. Virtsan kerääntymisongelmat ilmenevät tihentyneenä virtsaamistarpeena ja tästä johtuen yöherätyksinä, virtsaamispakkona ja osalla myös pidätyskyvyn häiriöinä.

Tyhjennysoireista tyypillisin on virtsantulon viipyminen ja suihkun heikentyminen. Tuntuu, että pitää ponnistella, jotta saa rakon tyhjäksi. Myös tiputtelua voi olla.

Virtsankarkailu miehellä

istockphoto

Mitä tarkoittavat pakkoinkontinenssi ja ponnistusinkontinenssi?

Pakkoinkontinenssi tarkoittaa sitä, että virtsaa karkaa äkillisen virtsaamispakon yhteydessä. Tämä on miehillä yleisempi kuin ponnistuskarkailu.

Urologiset toimenpiteet aiheuttavat yleensä ponnistusinkontinenssia. Se tarkoittaa sitä, että virtsaa karkaa ponnistuksen yhteydessä kuten hypätessä, yskäistessä tai nauraessa.

Mikä on sulkijalihasproteesi?

Proteesi auttaa tapauksissa, joissa on esimerkiksi tehty eturauhasen poistoleikkaus syövän takia ja kun ponnistuskarkailu hankaloittaa elämää vielä vuodenkin kuluttua leikkauksesta.

Sulkijalihasproteesi koostuu virtsaputken ympärille sijoitettavasta mansetista, häpyluun taakse tai vatsaonteloon tulevasta säiliöstä ja pumpusta kivespussin ihon alla. Kun haluaa virtsata, se tapahtuu tyhjentämällä pumpusta mansetin sisältö.

Eturauhassyöpäleikkauksen jälkeistä virtsankarkailua voidaan hoitaa myös nauhaleikkauksella, jossa virtsaputken alle laitetaan lisätukea antamaan nauha.

Nauhaleikkaus toimii, jos karkailu ei ole kovin runsasta.

Asiantuntijana kirurgian ja urologian erikoislääkäri Mika Raitanen, Terveystalo.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotilääkärin numerossa 1/2017.

Lue myös: Loppu lirahtelulle! Näin koulutat yliaktiivisen rakon ja vähennät virtsankarkailua

Miten vaivoja hoidetaan?

Eturauhasen liikakasvusta johtuvia virtsaamisvaivoja voidaan hoitaa tablettilääkkeillä, joita ovat rentouttavat lääkkeet ja eturauhasen kokoa pienentävät lääkkeet. Riippuu monesta seikasta, kummalla lääkkeellä aloitetaan.

Lääkkeitä voidaan käyttää myös yhtä aikaa, mikä on tutkitusti tehokkainta. Jos vielä jää karkailuherkkyyttä, voidaan ottaa avuksi myös rakkoa rauhoittava lääke.

Hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Lääkkeet tehoavat hyvin, elleivät oireet ole kovin vaikeita. Vaikka lääkkeisiin liittyy jonkin verran sivuvaikutuksia, ovat ne yleensä hyvin siedettyjä.

Eturauhaseen kajoavia hoitoa harkitaan, jos oireet ovat erittäin vaikeita tai jos oireet lääkehoidosta huolimatta haittaavat paljon päivittäistä elämää. Leikkaushoidoista yleisin on höyläleikkaus, jossa eturauhasen aluetta koverretaan avoimemmaksi sähköhöylällä. Myös virtsaputken ja eturauhasen lämpö- ja laserhoitoja voidaan kokeilla.

X