Laturaivon kohteeksi joutuu usein hitaampi hiihtäjä – Mikä neuvoksi, kun raivoaja osuu omalle kohdalle?

Ladulla raivoamista ei tarvitse vain kiltisti vastaanottaa, mutta myöskään vastahyökkäys ei auta mitään, sanoo työterveyspsykologi Päivi Frantsi Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ladulla raivoamista ei tarvitse vain kiltisti vastaanottaa, mutta myöskään vastahyökkäys ei auta mitään, sanoo työterveyspsykologi Päivi Frantsi Terveystalosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Mitä tehdä, jos joku alkaa rähjätä ladulla?

Jos joku alkaa yhtäkkiä raivota, kannattaa yrittää rauhallisesti keskustella asiasta ja selvittää, mistä oikein on kyse. On myös hyvä ilmaista raivoajalle suoraan, että hänen käytöksensä on epäasiallista.

Jos toinen tekee ilkivaltaa tai vahingoittaa esimerkiksi lemmikkiä, on syytä viedä asia eteenpäin poliisille. Missään tapauksessa ei kannata hyökätä rajusti takaisin, sillä se vain pahentaa tilannetta.

Jos raivoaja on vahvassa tunnetilassa, on usein parasta katkaista tilanne poistumalla paikalta. Sellaisessa tilanteessa järkipuhe ei auta yhtään.

Mistä laturaivo johtuu?

Laturaivolle ei ole yhtä yksittäistä syytä. Jollakulla saattaa vain olla erityisen huono päivä, ja esimerkiksi ladulla hitaammin kulkeva hiihtäjä laukaisee harmituksen lopullisesti.

Osa hiihtäjistä on myös erittäin tavoitteellisia, ja heillä pienikin häiriö ladulla saattaa rikkoa treenisuunnitelman. Siitä huolimatta toisille raivoaminen ei tietenkään ole hyväksyttävää.

Laturaivo on osa viime vuosina yleistynyttä yhteiskunnallista vihapuhetta. Hyvistä käytöstavoista ei enää pidetä kiinni yhtä tiukasti kuin ennen, vaan koetaan, että toisille voi sanoa mitä tahansa.

Miten mielipahasta pääsee yli?

Jos tilanne pyörii jatkuvasti mielessä vielä jälkeenpäin, on tärkeää tiedostaa, että raivoajalla oli paha olla itsensä kanssa. Hänellä oli omat syynsä raivota, ja se sattui purkautumaan lähellä olevaan.

Itselleen voi vaikka sanoa, että sattui huonoon aikaan paikalle. Tilanteesta ei ole mitään syytä syyllistyä.

X