Anna keski-iän kriisin iskeä! Puntaroi elämäntilannettasi ja muista, että vanheneminen ei ole uhka vaan mahdollisuus

Onko keski-iän kriisi ikävä sudenkuoppa, jolta yksikään keski-ikäinen ei voi välttyä? Se riippuu keski-ikäisestä, mutta voittajana kriisistä voi selvitä jokainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onko keski-iän kriisi ikävä sudenkuoppa, jolta yksikään keski-ikäinen ei voi välttyä? Se riippuu keski-ikäisestä, mutta voittajana kriisistä voi selvitä jokainen.
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Keski-ikä ei itsessään johda ihmistä kriisiin. Emme siis kriisiydy sen takia, että tulemme keski-ikään ja alamme pohtia ikääntymistämme. Sen sijaan tavalliset elämäntilanteiden muutokset määritellään keski-iässä monesti kriiseiksi. Useimmiten kyse ei kuitenkaan ole kriisistä, vaan vain syvällisistä, elämään liittyvistä pohdinnoista.

Keski-ikään voi liittyä monenlaisia pohdintoja: Mitä olen tähän mennessä saanut? Minkälaisia taitoja ja vahvuuksia minulla on? Mitä olen itsestäni oppinut? Minkälaiset arvot minulla on?

Myös ajatukset siitä, millaisia asioita on kantanut mukana omassa elämässään ja minkälaisista asioista haluaa ehkä luopua, ovat tavallisia keski-iässä.

Vanheneminen ei ole uhka vaan mahdollisuus

Tällaiset pohdinnat eivät suinkaan ole uhka, vaan ennen kaikkea mahdollisuus uuteen. Kun suhtautuu niihin avoimin mielin ja myönteisesti, voi oppia uutta sekä elämästä että omasta itsestään.

Kriisiksi mielletään usein tapahtumat, jotka keikauttavat elämän ylösalaisin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi sairastuminen, avioero, työttömäksi jääminen, eläköityminen tai omassa toimintakyvyssä tapahtuvat muutokset.

Keski-ikäisyys tuo usein myös lisää vastuuta: on mahdollisesti hoivavastuuta omista lapsista ja lapsenlapsista, minkä lisäksi myös omista ikääntyvistä vanhemmista tulisi huolehtia yhä enemmän.

Työelämässäkin pitäisi pysyä entistä pidempään, mikä korostaa omasta työkyvystä ja hyvinvoinnista huolehtimisen merkitystä.

Keski-ikä on nykypäivänä jopa vuosikymmenien jakso elämässä, joten siihen ehtii usein nivoutua monenlaisia elämänmuutoksia.

Parisuhteessa kumppanin kriisi voi tuntua haasteelliselta ja syödä kummankin voimavaroja.

”Onko tämä sitä mitä haluan?”

Taustalla on usein ajatuksia siitä, mihin suuntaan haluaa elämänsä menevän ja mitä omat toiveet ja ajatukset hyvästä elämästä ovat. Tällöin parisuhdettakin tulee mahdollisesti katsottua hieman uusin silmin: onko tämä sitä, mitä haluan, ja miten jatkamme tästä eteenpäin?

Kumppanin kriisi onkin siis ennen kaikkea keskustelun paikka. Jos kumpikin puhuu avoimesti tunteistaan, toiveistaan ja ajatuksistaan, voivat kriisit synnyttää jotakin yhteistä ja lopulta jopa vahvistaa suhdetta.

Keski-ikään liittyvät muutokset ovat mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. On hyvä suhtautua itseensä myötätunnolla ja luottaa siihen, että vaikka juuri nyt elämä tuntuisi haastavalta, tilanne kyllä helpottaa ajan myötä.

Jokainen taitekohta on lopulta tärkeä ja voi merkitä suuntaa kohti parempaa.

Asiantuntijana toimi psykologi Sirkkaliisa Heimonen.

Keski-iän kriisi

© ANSSI KERÄNEN

Näin selviät keski-iän kriisistä

1. Muutokset ja vaikeatkin vaiheet kuuluvat elämään

Sisäinen puheemme on usein negatiivista: En selviydy tästä. Tämä on todella vaikeaa. Minun pitäisi pystyä parempaan. Olisikin tärkeää pyrkiä kannustamaan itseään.

2. Ajattele omia arvojasi ja omaa tarinaasi

Kuka olen? Mitä minä haluan? Minkälaisia vahvuuksia minulla on? Mitä olen tähän mennessä oppinut?

3. Suuntaa katseesi mahdollisuuksiin

Pohdi, mitä haastavasta tilanteesta selviytyminen voi tuoda mukanaan ja minkälaisia mahdollisuuksia siitä voi avautua. Mikä voisi olla silloin paremmin kuin nyt?

X