Miksi mies pettää ja valehtelee? Näin kriisistä voi parisuhteessa selvitä

Jaa artikkeli
Pettäminen
© ISTOCKPHOTO
Onko miehillä jokin alkukantainen vietti, jonka takia he eivät pysy uskollisina, vai onko tämä vain myytti, jolla perustellaan pettämistä?

Joku pettää saadakseen syyn suhteen lopettamiselle. Joku pettää, koska hän haluaa toteuttaa asioita, joita ei pääse omassa suhteessaan toteuttamaan. Joku pettää vain saadakseen huomiota.

Miehet olivat pitkään aktiivisempia pettäjiä, mutta vuosi vuodelta pettäminen on yleistynyt myös naisten keskuudessa.

Selitys alkukantaisesta vietistä on hengissä enää vain evoluutiopsykologiassa.

Evoluutiopsykologian mukaan naisen intresseissä on omien jälkeläisten suojaaminen. Miehen intresseissä on lisääntyä mahdollisimman laajalti ja mahdollisimman usean kumppanin kanssa.

Pettäminen on vastareaktio

Useimmiten pettäminen on vastareaktio. Jos ihminen kokee, ettei hän tule nähdyksi, kuulluksi tai huomioiduksi, häntä alkaa kiinnostaa joku, joka saa hänet jälleen tuntemaan näin. Näin käy tavallisimmin suhteissa, joissa on vain jatkuva kiire, eikä enää yhteistä aikaa.

Silloin se, joka tuntee itsensä henkisesti hylätyksi, etsii hengenravintonsa jostakin muualta. Parisuhteessaan henkisesti ja seksuaalisesti tyytyväinen ihminen, joka uskoo ja panostaa sitoutumiseen, ei petä kumppaniaan.

Jokainen ihminen tarvitsee tunteen, että hänelle läheisin ihminen on luotettava. Kun satsaa kaikkensa ihmiseen, jonka kanssa perustaa parisuhteen, kodin tai jopa perheen, kyseessä on aivan valtava investointi aikaa, tunteita ja unelmia.

Jos sitten osoittautuukin, että tunteiden sijoituksen kohde tai perhe-elämän toinen pilari ei olekaan luotettava, kyseessä on perustuksia syvästi järkyttävä asia.

Ihminen, joka on tullut petetyksi, alkaa hyvin helposti miettiä: Mikä minussa on vikana? Millä tavalla minä olen syyllinen tai riittämätön, koska puolisoni ajautui pettämään?

On hyvä muistaa, että joskus elämässä tapahtuu asioita, joille ei löydy tyydyttävää selitystä.

Luottamuksen menetys saa aikaan riitelyä, mustasukkaisuutta sekä jatkuvaa tarkkailua.

Kummallakin on enää vain yksi intressi, ja se on itsensä suojeleminen sekä omien kasvojen pelastaminen.

Kriisissä auttaa ammattiapu

Pettäminen on aina kriisi, johon useimmiten tarvitaan ammattiapua.

Kun pari riitelee keskenään uskottomuudesta, vahvempi osapuoli helposti heikentää toisen luottamusta omiin tunteisiinsa: Sinä ylireagoit. Olet liian herkkä. Sinä kuvittelet.

Jotta ihminen saa vahvistuksen sille, että tämä on oikeasti tapahtunut minulle, ja minulla on oikeus tuntea näin, hän tarvitsee puolueetonta tukea.

Osa pareista onnistuu jatkamaan yhdessä uskottomuuskriisin jälkeen. Silloin pettämisellä on yleensä haluttu sanoa jotakin tai on haettu muutosta suhteeseen, ja puoliso on syyttelyn sijaan keskittynyt kuuntelemaan.

Asiantuntijana psykoterapeutti Heli Vaaranen

pettäminen

© ANSSI KERÄNEN

Pettikö puoliso? Näin asiantuntija neuvoo toimimaan:

1. On aika kuunnella

Kun pettäminen paljastuu, ei ole aika loukkaantua. On aika keskustella ja rakentaa, kunhan molemmilla on halu rakentaa suhdetta.

2. Vastuu on molemmilla

On hyvä pohtia, millä tavalla kumpikin on ollut mukana suhteen viilenemisessä, ja mitä olisi mahdollista yhdessä tehdä, jotta läheisyys palautuu.

3. On tärkeää pyytää anteeksi, mutta myös antaa anteeksi

Jokainen tarvitsee anteeksipyynnön tilanteessa, joka on ollut haavoittava. On myös tärkeää tehdä itsensä kanssa se valtava työ, että saa työstettyä tunteitaan ja annettua anteeksi.

X